36.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Μπορεί η τεχνολογία inject εκτυπώσεων να σώσει τον πλανήτη;

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της -ίσως πιο εμφανώς από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια- η τεχνολογία φαίνεται ότι αποτελεί μια ευρύχωρη δεξαμενή από την οποία ο πλανήτης μπορεί να αντλήσει όπλα στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό πεδίο αποτελεί ο τομέας των εκτυπώσεων, όπου, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, ο κόσμος μας μπορεί να δει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Εάν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επέλεγαν την inkjet εκτύπωση ετικετών on demand, η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας θα ήταν της τάξης των 28,7 εκατ. kWh. Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση 95.600 οικιών και είναι ίσο με τη μείωση του παραγόμενου CO2  κατά 6,7 εκατ. τόνους.

Η κατά απαίτηση εκτύπωση inkjet μπορεί επίσης να εξαλείψει 180 εκατ. τετραγωνικά μέτρα απορριμμάτων από ετικέτες, επιφάνεια που αντιστοιχεί σε 25.264 γήπεδα ποδοσφαίρου. Επίσης, θα μπορούσε να μειώσει τη σπατάλη μελανιού κατά περίπου 619 τόνους, το αντίστοιχο δηλαδή βάρος με αυτό 41 διώροφων λεωφορείων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας Smithers, η χρήση τεχνολογίας inject για on demand εκτυπώσεις θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες να πετύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Όσον αφορά στον στόχο SDG7 για προσιτή και καθαρή ενέργεια, η inkjet εκτύπωση αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ λιγότερο ενεργοβόρος διαδικασία και απαιτεί μόνο το 1% της ενέργειας για την ίδια εκτυπωμένη περιοχή.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Όσον αφορά τον στόχο SDG9 για τη βιομηχανική καινοτομία και τις υποδομές, η πρωτοποριακή τεχνολογία inkjet μπορεί να μειώσει τη σπατάλη υλικών για ετικέτες και την αχρήστευση αποθέματος. Στον στόχο SDG12 για την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, η inkjet εκτύπωση παρέχει σημαντική μείωση της σπατάλης υλικών (π.χ. μελανοταινιών) σε σύγκριση με την εκτύπωση θερμικής μεταφοράς.

Στον στόχο SDG8, που αφορά την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη, η inkjet εκτύπωση μπορεί να προσφέρει οικονομική απόδοση και βελτίωση του περιθωρίου κέρδους στους χρήστες ετικετών.


Φρένο στις ενεργοβόρες εκτυπώσεις

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι διαδικασίες εμπορικής εκτύπωσης είναι ενεργοβόρες, διότι ένας παραδοσιακός εκτυπωτής ετικετών, τεχνολογίας flex, χρησιμοποιεί περίπου 39 kWh ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα εκτυπωμένων ετικετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, αν οι ετικέτες αυτές έχουν μεταβλητά δεδομένα και είναι εκτυπωμένες με τεχνολογία θερμικής μεταφοράς, η συνολική χρήση ενέργειας είναι 41 kWh ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η inkjet εκτύπωση είναι μια πολύ λιγότερο ενεργοβόρος διαδικασία και απαιτεί μόνο το 1% της ενέργειας για τα ίδια τετραγωνικά μέτρα. Αν η ήδη υπάρχουσα αγορά για εκτύπωση ετικετών κατά απαίτηση επέλεγε την χρήση τεχνολογίας inkjet, θα εξοικονομούνταν 28,7 εκατομμύρια kWh ετησίως, δηλαδή αρκετή ενέργεια για να διανύσει κανείς πάνω από 14 εκατομμύρια χιλιόμετρα με ηλεκτρικό όχημα ή να φωτίσει 95.960 οικίες για έναν χρόνο.

Μείωση της σπατάλης

Η Smithers εκτιμά ότι σπαταλάμε έως και το 11% των υλικών για ετικέτες, από την ύπαρξη αποθέματος ετικετών μέχρι και την τελική εφαρμογή τους. Αυτό μπορεί να προκύψει κατά την έναρξη της εκτύπωσης και κατά την προετοιμασία ή να είναι απλώς αποτέλεσμα σφαλμάτων εκτύπωσης. Και οι δύο αιτίες μπορούν να εξαλειφθούν με τη μετάβαση στην κατά απαίτηση έγχρωμη inkjet εκτύπωση.

Η Smithers υπολογίζει ότι, αν η αγορά μετέβαινε στην inkjet εκτύπωση, η ετήσια εξοικονόμηση υλικών θα μπορούσε να ανέλθει στα 180 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, νούμερο που αντιστοιχεί στην επιφάνεια 25.264 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG Electronics: Απολαύστε πλούσιο ήχο με το νέο Soundbar SP9YA

Πολλαπλές λειτουργίες για κινηματογραφικό ήχο surroundΤο νέο Soundbar SP9YA της LG Electronics (LG) κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, για να ταιριάξει απόλυτα με τις LG...

Το νέο Nissan Qashqai είναι πανέτοιμο για να “τρέξει”  στον Μαραθώνιο της Ρώμης

Ως το Επίσημο “Εξηλεκτρισμένο” Αυτοκίνητο της διοργάνωσης, το νέο Nissan Qashqai θα διανύσει τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου της Ρώμης,  την Κυριακή 19 ΣεπτεμβρίουΣτο...

ΤΑΙΠΕΔ: Υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτικά σχήματα για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) ανακοινώνει ότι εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την απόκτηση...

Η Schneider Electric κατακτά την πρώτη θέση στον κλάδο για τη βιωσιμότητα από τον οργανισμό αξιολόγησης ESG ζητημάτων, Vigeo Eiris

 Η Schneider Electric συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη FTSE4Good και Euronext Vigeo Eiris μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών βιωσιμότηταςΗ Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της...

Η νέα Honda CB500X MY22 έρχεται με εντυπωσιακά χρώματα, βελτιωμένες επιδόσεις και αναβαθμισμένη τεχνολογία

Η mini-adventurer μοτοσυκλέτα της Honda που είναι κατάλληλη για κατόχους διπλώματος Α2 βελτιώνεται σημαντικά με έμφαση στις επιδόσεις. Από τις πιο αξιοσημείωτες βελτιώσεις είναι...