H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανάλυση της ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της PISA 2025 του ΟΟΣΑ, η οποία επιβεβαιώνει τη συνεχή μείωση των βασικών δεξιοτήτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 ετών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα πορίσματα της ΕΕ δείχνουν ότι οι μαθητές υπολείπονται και στους τρεις βασικούς τομείς: 33,9% στα μαθηματικά, 31,3% στην ανάγνωση και 25,9% στις θετικές επιστήμες. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ απομακρύνεται περαιτέρω από τον στόχο της για το 2030 όσον αφορά τη μείωση των χαμηλών επιδόσεων κάτω του 15 % σε κάθε θέμα. Η αριστεία μειώνεται επίσης. Το 2025 το ποσοστό των ατόμων με τις υψηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ ανέρχεται σε 4,8 % στην ανάγνωση, 6,4 % στις θετικές επιστήμες και 6,8 % στα μαθηματικά, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΕ για ποσοστό τουλάχιστον 12 % για κάθε γνωστικό αντικείμενο έως το 2030. Καμία χώρα της ΕΕ δεν επιτυγχάνει τον στόχο στην ανάγνωση ή τις θετικές επιστήμες, και μόνο δύο το πράττουν στα μαθηματικά.
Η ανάλυση επισημαίνει επίσης σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ισότητα. Οι μειονεκτούντες μαθητές είναι περίπου τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλές επιδόσεις στην επιστήμη από τους προνομιούχους μαθητές, ενώ οι προνομιούχοι μαθητές είναι περίπου οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν κορυφαίες επιδόσεις.
Η ανάλυση αυτή πραγματοποιείται σε εύθετο χρόνο, πριν από τη δημοσίευση της φετινής δέσμης μέτρων για την εκπαίδευση, με την οποία η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει μέτρα για τη στήριξη των κρατών μελών στην αντιστροφή αυτής της τάσης και τη στήριξή τους στην ανθεκτική στις μελλοντικές εξελίξεις εκπαίδευση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δεξιότητες, την ποιοτική απασχόληση και την ετοιμότητα, κ. Roxana Mînzatu, δήλωσε: «Στην Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γιορτάζουμε την εμπιστοσύνη που οικοδομούν οι εκπαιδευτικοί και την περιέργεια που εμπνέουν. Αξίζουν τον χρόνο, την κατάρτιση και τους πόρους για να κάνουν αυτό το ζωτικής σημασίας έργο. Η επικείμενη δέσμη μέτρων για την εκπαίδευση θα βοηθήσει τις χώρες να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς, να ενισχύσουν τις βασικές δεξιότητες και να προετοιμάσουν την εκπαίδευση για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Κάθε νέος θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχολείο με τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να διαμορφώσει το δικό του μέλλον».
Η Επιτροπή πρότεινε διάφορα μέτρα κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του σχεδίου δράσης για τις βασικές δεξιότητες, του στρατηγικού σχεδίου για την εκπαίδευση στους τομείς STEM, του ευρωπαϊκού συνασπισμού για τον αλφαβητισμό και του πλαισίου ΕΕ-ΟΟΣΑ για τον αλφαβητισμό στον τομέα της ΤΝ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.







