11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Με αργούς ρυθμούς μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή οι ΜμΕ στην Ελλάδα

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Αν και επιτάχυναν τον ψηφιακό τους βηματισμό εν μέσω της πανδημίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες, εξακολουθούν να εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Η Ελλάδα απέχει μακράν σε αυτό το πεδίο συγκρινόμενη με τις επιδόσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων (Digital Intensity Index-DII 2021).

Τα στοιχεία του Δείκτη κατατάσσουν τη χώρα μας μόλις στην τέταρτη θέση από το τέλος της ευρωπαϊκής κατάταξης και συγκεκριμένα 24η ανάμεσα στα 27 ευρωπαϊκά κράτη. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν πολύ χαμηλό DII, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλό ποσοστό εταιρικών επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες.

Μόλις το 3% των ελληνικών εταιρειών έχει πολύ υψηλό βαθμό ψηφιακής έντασης, το 14% έχει υψηλό βαθμό, ενώ το 22% σκοράρει χαμηλά στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης, με τη μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων της χώρα, το 61%, να έχει πολύ χαμηλή επίδοση.

Οι ουραγοί 

Η Ελλάδα ξεπερνά στον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης των επιχειρήσεων μόνο την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είναι τα τρία κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις. Αδύναμες, αν και καλύτερες από αυτές της Ελλάδας, είναι και οι επιδόσεις της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Ο DII μετρά τη χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και η βαθμολογία του (0-12) καθορίζεται από το πόσες από τις 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψηφιακή ένταση της επιχείρησης, που κυμαίνεται από πολύ χαμηλή έως πολύ υψηλή.

Ευρωπαίοι πρωταθλητές

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο DII ήταν στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Μάλτα (10%) και τη Σουηδία (9%). Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία υστερούσαν με περίπου τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση (77% και 74%, αντίστοιχα).

«Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους. Η κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19 έδειξε επίσης ότι η ψηφιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων», σχολιάζει η Eurostat, η οποία δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία.

Ασθμαίνει συνολικά η Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021, μόνο το 3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ το 19% κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Οι περισσότερες από τις ΜμΕ, ωστόσο, κατέγραψαν είτε χαμηλά (34%) είτε πολύ χαμηλά (45%) επίπεδα ψηφιακής έντασης.

Οι επιδόσεις αυτές βρίσκονται πολύ μακριά από τους του ‘Digital Compass’ – το όραμα της ΕΕ για τη δεκαετία του ψηφιακού μετασχηματισμού, σύμφωνα με το οποίο περισσότερο από το 90% των ΜΜΕ της ΕΕ θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...