20.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Ασφάλεια των δεδομένων: Το 80% των Ελλήνων ανησυχεί, οι πιο φοβικοί οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

 

Με τον φόβο της διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων ζουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατατάσσονται στην 13η θέση, παγκοσμίως, ως προς τον βαθμό ανησυχίας για την ασφάλεια των data τους. Το 80% των Ελλήνων δηλώνει ότι προβληματίζεται ή ότι ανησυχεί αρκετά για την ασφάλεια της ψηφιακής τους ταυτότητας.

Για την ακρίβεια, οι μισοί χρήστες στην Ελλάδα (το 49%) απαντούν ότι ανησυχούν αρκετά, ενώ προβληματισμένο δηλώνει περίπου το 1/3 (28%). Μόλις το 2% των πολιτών στην Ελλάδα απαντά ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το θέμα της ασφάλειας, ενώ ένα 8% απαντά «όχι και τόσο».

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας για την ασφάλεια της ψηφιακής καθημερινότητας. Εξίσου προβληματισμένοι είναι και οι πολίτες διεθνώς, με τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τους πολίτες της Ισπανίας να είναι οι πλέον φοβικοί όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων (σσ το 84% απαντά ότι ανησυχεί από αρκετά έως πολύ για το θέμα αυτό).

Η Σιγκαπούρη (83%) και η Ινδία (81%) βρίσκονται επίσης ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, που έχουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για το θέμα των δεδομένων. Στον αντίποδα, Σουηδοί, Γερμανοί και Δανοί (με 55%, 53% και 43%, αντίστοιχα) είναι οι λαοί, που φαίνεται να δίνουν τη μικρότερη σημασία στην ασφάλεια των data.

Πιο ατρόμητοι οι νέοι

 

Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέοι στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, ανησυχούν λιγότερο για την προστασία των δεδομένων τους, συγκριτικά με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Προφανώς λόγω της εξοικείωσής τους με το Διαδίκτυο, οι νεότεροι χρήστες δείχνουν πιο ατρόμητοι όσον αγορά την ασφάλεια της ψηφιακής τους ταυτότητας και την πιθανότητα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Έτσι, ενώ το 57% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την ασφάλεια των δεδομένων του, στις ηλικίες άνω των 55 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 73%.

 

Τι λένε για τα βιομετρικά χαρακτηριστικά

 

Ο φόβος για μια πιθανή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων επηρεάζει σαφώς και τη συμπεριφορά των καταναλωτών όταν αγοράζουν ένα νέο smartphone, με τις απαιτήσεις ασφαλείας που παρέχει μια συσκευή να παίζουν κεντρικό ρόλο στην απόφαση αγοράς της.

Σε ερώτηση έρευνας της Focus Bari «ποια είναι τα επιθυμητά μέτρα ασφάλειας που θέλετε, όταν επιλέγετε μια συσκευή κινητού;» οι Έλληνες απαντούν: να έχει ΡΙΝ ασφαλείας (57%), να κλειδώνει με κωδικό (48%), να έχει αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος (48%), να έχει δυνατότητα επαλήθευσης σε δύο στάδια (42%), να διαθέτει αναγνώριση προσώπου (29%), να σαρώνει την ίριδα του ματιού (17%) και να έχει αναγνώριση φωνής (12%).

Εμφανείς είναι οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και στους νέους αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας που προτιμούν, για τη θωράκιση των ψηφιακών τους δεδομένων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι νεαρές ηλικίες -και στην Ελλάδα και διεθνώς- προτιμούν την αναγνώριση προσώπου και την σάρωση της ίριδας του ματιού απ’ ότι οι μεγαλύτερες, ενώ οι μεγαλύτερες προτιμούν περισσότερο τον «κλασικό» προσωπικό κωδικό.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται "δούρειος ίππος" για τους κυβερνοεγκληματίες Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...