7 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά… ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η ΔΕΗ, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρό πάτημα στη χονδρική, αξιοποιώντας το δίκτυό της για την ανάπτυξη οπτικών ινών. Αιτία; Οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται…

Αυτή τη δυστοκία καταγράφει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που θα συζητηθεί μέχρι 21 Σεπτεμβρίου και αφορά στην ανάλυση των χονδρικών αγορών τοπικής και κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση.

Η ΕΕΤΤ παρατηρεί πως για να ανταγωνιστεί κάποιος πάροχος τον ΟΤΕ «θα πρέπει να αναπτύξει ιδιόκτητες υποδομές πρόσβασης (κυρίως υποδομές οπτικών ινών) από τα σημεία παρουσίας του έως τις εγκαταστάσεις του κάθε τελικού χρήστη, για την περιοχή που θέλει να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες. Αυτό συνεπάγεται την αναγκαιότητα πραγματοποίησης πολύ υψηλών επενδύσεων, κυρίως υπό την μορφή μη ανακτήσιμου κόστους, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά όσο διευρύνεται η περιοχή κάλυψης». Αυτά τα σημαντικά μη ανακτήσιμα κόστη, όταν συνδυάζονται με οικονομίες κλίμακος και σκοπού, αυξάνουν σημαντικά τους φραγμούς εισόδου για μια επιχείρηση που εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής νέου εθνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης.

Δίκτυα οπτικών ινών μικρής κλίμακας

Η ΕΕΤΤ αναφέρει επίσης πως υπάρχουν ορισμένες περιοχές στη χώρα όπου οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ αναπτύσσουν ιδιόκτητα δίκτυα βασιζόμενοι κυρίως σε δίκτυα οπτικών ινών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ρυθμιστική Αρχή, οι εν λόγω υποδομές είναι πολύ μικρής κλίμακας και δεν μπορούν να συγκριθούν με το εθνικής εμβέλειας δίκτυο πρόσβασης του ΟΤΕ. Μάλιστα,στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που αναπτύσσονται τα εν λόγω δίκτυα δεν φαίνεται να ασκούν σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις στον ΟΤΕ.

Η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι η πιθανότητα κάποιος ανταγωνιστής του ΟΤΕ να κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο πρόσβασης το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το εθνικής εμβέλειας δίκτυο του ΟΤΕ είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Σε αυτούς τους υπολογισμούς, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΗ, που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δίκτυο υψηλών ταχυτήτων μέσα από το ενεργειακό δίκτυο με χαμηλό επενδυτικό κόστος.

Μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το μερίδιο του ΟΤΕ από 54% περίπου το 2016 αυξήθηκε σε56% περίπου το τέλος του 2021. Aντίστοιχα, το μερίδιο των εναλλακτικών μειώθηκε κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες κατά το ίδιο διάστημα (από 46% σε 44% περίπου).

Όπως τονίζεται στην έκθεση στη λιανική αγορά παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων από σταθερή θέση παρατηρείται μια διαχρονική ισχυρή παρουσία του ΟΤΕ, με υψηλά μερίδια αγοράς. Ωστόσο, έχει μειωθεί ο αριθμός των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, καθώς από 5 εταιρείες που ήταν το 2016, πλέον υπάρχουν 3 πάροχοι, έπειτα από τις εξαγορές της Cyta από τη Vodafone και την ενοποίηση της Nova- Wind μετά την εξαγορά τους από τον όμιλο United Group.

Παράλληλα το πανελλαδικό δίκτυο που διαθέτει ο ΟΤΕ, ενισχύει την παρουσία του ομίλου ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου τα μερίδια αγοράς που κατέχει είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που έχει στις μεγάλες πόλεις. Τα μερίδια του ΟΤΕ ανά νομό κυμαίνονται από 46% έως 89%. Μόνο σε δύο νομούς της χώρας (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Αττική) ο ΟΤΕ έχει μερίδιο κάτω του 50%.

Δίκτυα υψηλών ταχυτήτων

Το μερίδιο του ΟΤΕ φτάνει το 57% στις ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης πολύ υψηλών ταχυτήτων (FTTH, VDSL), ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι πάροχοι με ποσοστά 21%, 16%, 6% και περίπου 0,5%.

Στις συνδέσεις FTTH, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει ο ΟΤΕ με 62%, ακολουθούμενος από τρεις παρόχους με μερίδια 18%, 11% και 9%. Οι πάροχοι Wind και Vodafone δραστηριοποιούνται και στην αγορά χονδρικής, ενώ η εταιρεία INALAN μόνο σε επίπεδο λιανικής. Υπενθυμίζουμε πάντως πως το μερίδιο αγοράς των συνδέσεων FTTH είναι μόλις στο 2% των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Έρχονται καλπάζοντας οι επόμενοι ελληνικοί μονόκεροι

της Νατάσας Φραγκούλη Μπορεί το 2022 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα, με την επενδυτική αμφιθυμία να πλήττει και την...

5 υγιείς ψηφιακές συνήθειες για το 2023 για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων

  Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να υιοθετείτε υγιείς ψηφιακές συνήθειες, ενώ έχετε ακόμα χρόνο να υποσχεθείτε στον...

Logitech: H σειρά Webcam Brio 300 προσφέρει εξαιρετική αλλά και οικονομική εμπειρία βίντεο

    Οι μοναδικές, βιώσιμα σχεδιασμένες κάμερες web 1080p επιτρέπουν στους χρήστες να παρουσιάζουν τον καλύτερο εαυτό τους σε βιντεοκλήσεις Η Logitech παρουσίασε τη σειρά Brio 300,...

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...