20.9 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά… ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η ΔΕΗ, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρό πάτημα στη χονδρική, αξιοποιώντας το δίκτυό της για την ανάπτυξη οπτικών ινών. Αιτία; Οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται…

Αυτή τη δυστοκία καταγράφει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που θα συζητηθεί μέχρι 21 Σεπτεμβρίου και αφορά στην ανάλυση των χονδρικών αγορών τοπικής και κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση.

Η ΕΕΤΤ παρατηρεί πως για να ανταγωνιστεί κάποιος πάροχος τον ΟΤΕ «θα πρέπει να αναπτύξει ιδιόκτητες υποδομές πρόσβασης (κυρίως υποδομές οπτικών ινών) από τα σημεία παρουσίας του έως τις εγκαταστάσεις του κάθε τελικού χρήστη, για την περιοχή που θέλει να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες. Αυτό συνεπάγεται την αναγκαιότητα πραγματοποίησης πολύ υψηλών επενδύσεων, κυρίως υπό την μορφή μη ανακτήσιμου κόστους, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά όσο διευρύνεται η περιοχή κάλυψης». Αυτά τα σημαντικά μη ανακτήσιμα κόστη, όταν συνδυάζονται με οικονομίες κλίμακος και σκοπού, αυξάνουν σημαντικά τους φραγμούς εισόδου για μια επιχείρηση που εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής νέου εθνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης.

Δίκτυα οπτικών ινών μικρής κλίμακας

Η ΕΕΤΤ αναφέρει επίσης πως υπάρχουν ορισμένες περιοχές στη χώρα όπου οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ αναπτύσσουν ιδιόκτητα δίκτυα βασιζόμενοι κυρίως σε δίκτυα οπτικών ινών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ρυθμιστική Αρχή, οι εν λόγω υποδομές είναι πολύ μικρής κλίμακας και δεν μπορούν να συγκριθούν με το εθνικής εμβέλειας δίκτυο πρόσβασης του ΟΤΕ. Μάλιστα,στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που αναπτύσσονται τα εν λόγω δίκτυα δεν φαίνεται να ασκούν σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις στον ΟΤΕ.

Η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι η πιθανότητα κάποιος ανταγωνιστής του ΟΤΕ να κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο πρόσβασης το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το εθνικής εμβέλειας δίκτυο του ΟΤΕ είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Σε αυτούς τους υπολογισμούς, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΗ, που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δίκτυο υψηλών ταχυτήτων μέσα από το ενεργειακό δίκτυο με χαμηλό επενδυτικό κόστος.

Μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το μερίδιο του ΟΤΕ από 54% περίπου το 2016 αυξήθηκε σε56% περίπου το τέλος του 2021. Aντίστοιχα, το μερίδιο των εναλλακτικών μειώθηκε κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες κατά το ίδιο διάστημα (από 46% σε 44% περίπου).

Όπως τονίζεται στην έκθεση στη λιανική αγορά παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων από σταθερή θέση παρατηρείται μια διαχρονική ισχυρή παρουσία του ΟΤΕ, με υψηλά μερίδια αγοράς. Ωστόσο, έχει μειωθεί ο αριθμός των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, καθώς από 5 εταιρείες που ήταν το 2016, πλέον υπάρχουν 3 πάροχοι, έπειτα από τις εξαγορές της Cyta από τη Vodafone και την ενοποίηση της Nova- Wind μετά την εξαγορά τους από τον όμιλο United Group.

Παράλληλα το πανελλαδικό δίκτυο που διαθέτει ο ΟΤΕ, ενισχύει την παρουσία του ομίλου ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου τα μερίδια αγοράς που κατέχει είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που έχει στις μεγάλες πόλεις. Τα μερίδια του ΟΤΕ ανά νομό κυμαίνονται από 46% έως 89%. Μόνο σε δύο νομούς της χώρας (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Αττική) ο ΟΤΕ έχει μερίδιο κάτω του 50%.

Δίκτυα υψηλών ταχυτήτων

Το μερίδιο του ΟΤΕ φτάνει το 57% στις ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης πολύ υψηλών ταχυτήτων (FTTH, VDSL), ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι πάροχοι με ποσοστά 21%, 16%, 6% και περίπου 0,5%.

Στις συνδέσεις FTTH, το μεγαλύτερο ποσοστό έχει ο ΟΤΕ με 62%, ακολουθούμενος από τρεις παρόχους με μερίδια 18%, 11% και 9%. Οι πάροχοι Wind και Vodafone δραστηριοποιούνται και στην αγορά χονδρικής, ενώ η εταιρεία INALAN μόνο σε επίπεδο λιανικής. Υπενθυμίζουμε πάντως πως το μερίδιο αγοράς των συνδέσεων FTTH είναι μόλις στο 2% των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY – OTE – REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...