7 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας;

Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας λογαριασμούς και τα προφίλ μας μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κυβερνοασφάλεια των στενότερων επαφών μας.

Τα περασμένα Χριστούγεννα, πολλοί χρήστες του WhatsApp έγιναν στόχος μιας ενοχλητικής εκστρατείας phishing, με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να μιμούνται κάποια από τις επαφές του θύματος τους για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα.

Η σοβαρότητα αυτής της επίθεσης ήταν αποτέλεσμα της δημοτικότητας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, μόλις παραβιαστεί ένα προφίλ, τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρη η λίστα επαφών του.

Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό για κάθε χρήστη να γνωρίζει τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο για να είναι ασφαλής ο ίδιος αλλά και όσοι βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί του, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Οι κίνδυνοι

H Check Point® Software Technologies Ltd., κορυφαίος πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιεί τους χρήστες για τους κινδύνους και δίνει τρεις βασικές συμβουλές για να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται σε μία μόνο πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιτιθέμενοι θα εκμεταλλευτούν κάθε παραβίαση ασφαλείας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.

Για παράδειγμα, πολλές εκστρατείες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” διανέμονται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας επαναφορά κωδικού πρόσβασης. Καθώς πολλοί χρήστες βασίζονται στον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους, μόλις ένας χάκερ αποκτήσει αυτά τα διαπιστευτήρια, όλοι αυτοί οι λογαριασμοί που χρησιμοποιούν τις ίδιες πληροφορίες σύνδεσης κινδυνεύουν. Επιπλέον, όλες οι επαφές σας σε αυτούς τους λογαριασμούς είναι πλέον στο έλεος του χάκερ.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένας χάκερ καταφέρει να πραγματοποιήσει εναλλαγή της SIM, μιας τεχνική με την οποία, μέσω μιας επίθεσης phishing, χρησιμοποιεί κλεμμένα δεδομένα για να αντιγράψει μια κάρτα SIM κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας πρόσβαση σε ολόκληρο το διαδικτυακό προφίλ του θύματος. Εάν συμβεί αυτό, όλες οι επαφές στο εν λόγω τηλέφωνο είναι στη διάθεση των χάκερ για να στείλουν μηνύματα phishing ή e-mails με κακόβουλο λογισμικό προκειμένου να πραγματοποιήσουν οικονομική κλοπή ή να αποσπάσουν διαπιστευτήρια για να αποκτήσουν πρόσβαση και στις επαφές τους, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ντόμινο.

Τρεις σημαντικές συμβουλές για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σας

  • Προστατέψτε τους κωδικούς σας: Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους φίλους και την οικογένειά μας από μια αλυσιδωτή κυβερνοεπίθεση είναι να δημιουργήσουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης αποφεύγοντας τους κλασικούς όπως “123456” ή “password” και χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς για κάθε πλατφόρμα, ώστε να εμποδίσουμε τους κυβερνοεγκληματίες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από έναν λογαριασμούς. Συνιστάται επίσης να αλλάζετε αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να είστε ακόμη πιο ασφαλείς. Είναι επίσης συνετό να εξετάσετε το ενδεχόμενο εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Μείνετε ενημερωμένοι: Η έντονη πίεση της καθημερινής ζωής μπορεί να μας κάνει όλους πιο επιρρεπείς στο να κάνουμε κατά λάθος κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να πέσουμε θύμα απάτης. Έτσι, κάθε φορά που λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα από άγνωστο αποστολέα, αφιερώστε ένα λεπτό και αναζητήστε τυχόν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι κακόβουλο. Για παράδειγμα, λανθασμένη γραμματική ή οποιαδήποτε γλώσσα που προσπαθεί να σας δελεάσει να πάρετε μια βιαστική απόφαση. Αν έχετε αμφιβολίες, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μεταβείτε απευθείας στον επίσημο ιστότοπο που μπορεί να έχει γίνει αντικείμενο μίμησης.
  • Μελετήστε τις νέες απειλές: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να επιτεθούν σε λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να παραμένουν ενήμεροι για τις εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων, ώστε να μην πέφτουν θύματα των τελευταίων τάσεων. Θυμηθείτε να ελέγχετε τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και τους ιστότοπους κυβερνοασφάλειας για να ενημερώνεστε σχετικά με κάθε νεότερη προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά που θα λάβετε ένα κακόβουλο μήνυμα, να είναι ήδη στο «πίσω μέρος» του μυαλού σας.

Με αυτές τις απλές συμβουλές θα είναι πιο εύκολο να αποφύγετε μια ενδεχόμενη επίθεση και να μη θέσετε σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Έρχονται καλπάζοντας οι επόμενοι ελληνικοί μονόκεροι

της Νατάσας Φραγκούλη Μπορεί το 2022 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα, με την επενδυτική αμφιθυμία να πλήττει και την...

5 υγιείς ψηφιακές συνήθειες για το 2023 για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων

  Οι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να υιοθετείτε υγιείς ψηφιακές συνήθειες, ενώ έχετε ακόμα χρόνο να υποσχεθείτε στον...

Logitech: H σειρά Webcam Brio 300 προσφέρει εξαιρετική αλλά και οικονομική εμπειρία βίντεο

    Οι μοναδικές, βιώσιμα σχεδιασμένες κάμερες web 1080p επιτρέπουν στους χρήστες να παρουσιάζουν τον καλύτερο εαυτό τους σε βιντεοκλήσεις Η Logitech παρουσίασε τη σειρά Brio 300,...

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...