Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

- Advertisement -
  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και μείωσης της ζήτησης, οι πωλήσεις smartphones, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), υποχώρησαν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Οι αποστολές «έξυπνων» κινητών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεια, μειώθηκαν στις 286 εκατομμύρια μονάδες, επίδοση η οποία κινείται ποσοστιαία περίπου 3,5% χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις της IDC.

«Αυτό που ξεκίνησε ως “βιομηχανία περιορισμένης προσφοράς” νωρίτερα φέτος έχει μετατραπεί σε μια “αγορά περιορισμένης ζήτησης”. Ενώ η προσφορά βελτιώθηκε καθώς η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε, ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα μείωσαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες και αύξησαν τα αποθέματα σε όλες τις περιοχές», αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η IDC.

«Αν και αναμένουμε ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές προς το τέλος του έτους, οι προοπτικές για την αγορά smartphone του 2022 σίγουρα θα αναθεωρηθούν. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μείωση σήμερα δεν είναι ζήτηση που χάνεται, αλλά απλώς μετατίθεται χρονικά», προσθέτει.

Σοβαρή η πτώση στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη

Από περιφερειακή σκοπιά, η μεγαλύτερη πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε -όπως άλλωστε αναμενόταν- στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ). Ειδικότερα, οι πωλήσεις smartphones στην περιοχή μειώθηκαν, εν μέσω πολεμικών πυρών, κατά 36,5% σε ετήσια βάση.

Από άποψη όγκου, η ΚΑΕ αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones, άρα η πτώση έχει περιορισμένη επίδραση στη συνολική αγορά. Μεγαλύτερο πλήγμα επέφερε στην παγκόσμια αγορά smartphones η μείωση που σημειώθηκε στην Κίνα, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14,3% σε ετήσια βάση.

Η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας και Κίνας), που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αποστολών παγκοσμίως, μειώθηκε επίσης κατά 2,2% το β’ τρίμηνο του 2022. Όλες οι άλλες περιφέρειες, εκτός από τον Καναδά, παρουσίασαν χαμηλές έως μεσαίες μονοψήφιες μειώσεις.

Παγκόσμια κατάταξη

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, η κατάταξη των κατασκευαστών δεν άλλαξε σημαντικά κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Η Samsung κατείχε την πρώτη θέση με μερίδιο 21,8% και υγιή ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ευρώπη.

Η Apple ήρθε δεύτερη με μερίδιο 15,6%, ενώ η Xiaomi κατατάσσεται τρίτη με 13,8%. Οι vivo και OPPO έκλεισαν το β’ τρίμηνο του 2022, ισοβαθμώντας στην τέταρτη θέση με μερίδιο 8,7% και 8,6% αντίστοιχα.

Δείτε ακόμη: Πόλεμος και πληθωρισμός βλάπτουν σοβαρά smartphones και PCs

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...

Πτώση 4,9% στις παγκόσμιες αποστολές PCs το Β’ τρίμηνο

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε σε πτωτική τροχιά...

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...

Οι καταναλωτές «κλειδώνουν» την τιμή του ρεύματος

Τα νοικοκυριά έχουν πάψει εδώ και καιρό να επιλέγουν...