20 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και μείωσης της ζήτησης, οι πωλήσεις smartphones, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), υποχώρησαν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Οι αποστολές «έξυπνων» κινητών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεια, μειώθηκαν στις 286 εκατομμύρια μονάδες, επίδοση η οποία κινείται ποσοστιαία περίπου 3,5% χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις της IDC.

«Αυτό που ξεκίνησε ως “βιομηχανία περιορισμένης προσφοράς” νωρίτερα φέτος έχει μετατραπεί σε μια “αγορά περιορισμένης ζήτησης”. Ενώ η προσφορά βελτιώθηκε καθώς η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε, ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα μείωσαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες και αύξησαν τα αποθέματα σε όλες τις περιοχές», αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η IDC.

«Αν και αναμένουμε ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές προς το τέλος του έτους, οι προοπτικές για την αγορά smartphone του 2022 σίγουρα θα αναθεωρηθούν. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μείωση σήμερα δεν είναι ζήτηση που χάνεται, αλλά απλώς μετατίθεται χρονικά», προσθέτει.

Σοβαρή η πτώση στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη

Από περιφερειακή σκοπιά, η μεγαλύτερη πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε -όπως άλλωστε αναμενόταν- στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ). Ειδικότερα, οι πωλήσεις smartphones στην περιοχή μειώθηκαν, εν μέσω πολεμικών πυρών, κατά 36,5% σε ετήσια βάση.

Από άποψη όγκου, η ΚΑΕ αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones, άρα η πτώση έχει περιορισμένη επίδραση στη συνολική αγορά. Μεγαλύτερο πλήγμα επέφερε στην παγκόσμια αγορά smartphones η μείωση που σημειώθηκε στην Κίνα, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14,3% σε ετήσια βάση.

Η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας και Κίνας), που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αποστολών παγκοσμίως, μειώθηκε επίσης κατά 2,2% το β’ τρίμηνο του 2022. Όλες οι άλλες περιφέρειες, εκτός από τον Καναδά, παρουσίασαν χαμηλές έως μεσαίες μονοψήφιες μειώσεις.

Παγκόσμια κατάταξη

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, η κατάταξη των κατασκευαστών δεν άλλαξε σημαντικά κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Η Samsung κατείχε την πρώτη θέση με μερίδιο 21,8% και υγιή ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ευρώπη.

Η Apple ήρθε δεύτερη με μερίδιο 15,6%, ενώ η Xiaomi κατατάσσεται τρίτη με 13,8%. Οι vivo και OPPO έκλεισαν το β’ τρίμηνο του 2022, ισοβαθμώντας στην τέταρτη θέση με μερίδιο 8,7% και 8,6% αντίστοιχα.

Δείτε ακόμη: Πόλεμος και πληθωρισμός βλάπτουν σοβαρά smartphones και PCs

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...

Η «κούπα» του Final Four στο NCAA θα κριθεί αποκλειστικά στο παρκέ του Novasports

To NCAA, το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με τον… τρελό ρυθμό, το μοναδικό θέαμα, τα αστέρια του μέλλοντος και το περίφημο «March Madness» μπαίνει στην...