Για τον ρόλο του Κέντρου Διαλειτουργικότητας ως της «ψηφιακής ραχοκοκαλιάς» του ελληνικού Δημοσίου και τον εκσυγχρονισμό της υποδομής του με τεχνολογίες της Red Hat μίλησαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εφαρμογών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Τεχνητής Νοημοσύνης, Άγγελος Καρβούνης, και ο Principal Solutions Architect της Uni Systems, Τάσος Αναγνωστόπουλος, σε αυτό το επεισόδιο του «Απλά Ψηφιακά».
Στο εβδομαδιαίο podcast του Moved.gr, οι δύο καλεσμένοι εξήγησαν πώς το Κέντρο Διαλειτουργικότητας έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες ψηφιακές υποδομές της χώρας, υποστηρίζοντας περισσότερα από 2.300 πληροφοριακά συστήματα και διαχειριζόμενο πέρυσι πάνω από 770 εκατομμύρια κλήσεις. Ο κ. Καρβούνης περιέγραψε τον ρόλο του Κέντρου ως πλατφόρμας ενορχήστρωσης ψηφιακών υπηρεσιών, που επιτρέπει στους δημόσιους φορείς να ανταλλάσσουν δεδομένα με ασφάλεια και αξιοπιστία, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία των πολιτών και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στις τεχνικές και επιχειρησιακές προκλήσεις ενός έργου που βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους και πρέπει να παραμένει διαθέσιμο σε συνεχή βάση. Παράλληλα, εξήγησε τα πλεονεκτήματα των λύσεων της Red Hat και τον τρόπο με τον οποίο οι cloud-native αρχιτεκτονικές, η αυτοματοποίηση και η ευελιξία των υποδομών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και επεκτάσιμου περιβάλλοντος.
Aξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις προοπτικές της επόμενης ημέρας για το Κέντρο Διαλειτουργικότητας, με έμφαση στην αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης για τη δημιουργία της νέας γενιάς ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. Παράλληλα, οι δύο καλεσμένοι μοιράστηκαν εμπειρίες και συμπεράσματα από το έργο, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωστής στρατηγικής, της συνεργασίας και της τεχνολογικής ευελιξίας για κάθε οργανισμό που σχεδιάζει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.
Στη συνέχεια του «Απλά Ψηφιακά», η Νίκη και ο Δημήτρης συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την AWS δεδομένης και της ολοκλήρωσης του Local Zone, τις κινήσεις της Flip και την αλλαγή ονομασίας και τον εμπλουτισμό του Magenta Insurance.
Τα επεισόδια του «Απλά Ψηφιακά» μπορείτε να τα βρείτε στο YouTube κανάλι του MoveD.gr όπως και σε audio μορφή στο Spotify.







