20.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Χωρίς τέλος ο παγκόσμιος πόλεμος ταλέντων στην αγορά Πληροφορικής

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Κάτι παραπάνω από περιζήτητοι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής, με την έλλειψη να συντηρεί έναν παγκόσμιο πόλεμο ταλέντων ΙΤ. Η αδυναμία των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας στην Πληροφορική και η μεγάλη κινητικότητα στελεχών με εξειδικευμένες δεξιότητες στον κλάδο δυναμιτίζει τις προοπτικές ανάπτυξης των ίδιων των εταιρειών.

Νέα έρευνα της Gartner διαπιστώνει ότι λιγότερο από το 1/3 (29%) των εργαζομένων στον χώρο του ΙΤ έχει την πρόθεση να μείνει πιστός στον υφιστάμενο εργοδότη και να διατηρήσει το σημερινό εργασιακό καθεστώς. Μάλιστα, το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερος στην Ασία (19,6%), την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (23,6%) και τη Λατινική Αμερική (26,9%).

Ακόμη και στην Ευρώπη, την περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις, μόνο τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στον τομέα της Πληροφορικής (38,8%) έχουν ξεκάθαρη πρόθεση να παραμείνουν στον υφιστάμενο εργοδότη.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με έρευνα , οι εργαζόμενοι στον τομέα της Πληροφορικής είναι πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους από ό,τι οι εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, το προσωπικό στον τομέα του ΙΤ έχει 10,2% χαμηλότερη πρόθεση παραμονής στον υφιστάμενο εργοδότη από τους μη υπαλλήλους της πληροφορικής.

Η πρόκληση διατήρησης ταλέντων πληροφορικής ποικίλλει ανά ηλικιακή ομάδα και περιοχή. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι πληροφορικής ηλικίας κάτω των 30 ετών αναφέρουν δυόμισι φορές λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη σε σχέση με εκείνους άνω των 50 ετών.

Διατήρηση ταλέντων ΙΤ

Στο μεταξύ, μόνο το 19,9% των εργαζομένων στο ΙΤ, ηλικίας 18 έως 29 ετών, έχει μεγάλη πιθανότητα να μείνει στον σημερινό του εργοδότη, σε σύγκριση με το 48,1% των ατόμων ηλικίας 50- 70 ετών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πιο ευέλικτες και ανθρωποκεντρικές πολιτικές εργασίας μπορούν να μειώσουν τη φθορά και να αυξήσουν το ποσοστό παραμονής των εργαζομένων στον τομέα του ΙΤ. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Gartner, το 65% των υπαλλήλων Πληροφορικής απαντά ότι το να μπορούν να εργαστούν με ευελιξία θα επηρεάσει την απόφασή τους να παραμείνουν σε μια επιχείρηση.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 18.000 υπαλλήλων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 1.755 εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής σε 40 χώρες διεθνώς. «Ενώ η διατήρηση ταλέντων είναι μια κοινή ανησυχία σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών, οι CIO (Chief Information Officer) βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ανησυχίας», σχολιάζουν οι αναλυτές.

Υβριδικά μοντέλα εργασίας

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι CIOs έχουν ένα βαρύ καθήκον: θα πρέπει να εντοπίσουν τους εργαζόμενους, που έχουν τη μεγαλύτερη αξία για την επιχείρηση και τον υψηλότερο κίνδυνο μετακίνησης, και να χρησιμοποιήσουν υβριδικά μοντέλα εργασίας για να τους κρατήσουν.

Για να το επιτύχουν αυτό και να προσελκύσουν ή να διατηρήσουν τα ταλέντα, η Gartner συμβουλεύει τους CIOs να επανεξετάσουν τις παρωχημένες τακτικές σχετικά με την εργασία που είναι άσκοπα περιοριστικές, όπως:

  • Ωράριο εργασίας: Οι προοδευτικές επιχειρήσεις δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους και τις ομάδες να αποφασίσουν πότε κάνουν το καλύτερο δυνατό έργο, παρέχοντάς τους πρωτοποριακά νέα προγράμματα, όπως η τετραήμερη εβδομάδα.
  • Απασχόληση εκ του σύνεγγυς: Η πανδημία κατέρριψε τον μύθο ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πραγματική δουλειά μόνο σε ένα γραφείο όπου οι διευθυντές μπορούν να τους δουν. Οι περισσότεροι οργανισμοί σχεδιάζουν τώρα ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, που αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι πλήρως παραγωγικοί εξ αποστάσεως.
  • Συσκέψεις: Η κουλτούρα των συσκέψεων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν οι άνθρωποι έπρεπε να συγκεντρωθούν σε φυσικούς χώρους, για να λάβουν αποφάσεις. Σήμερα, τα εργαλεία ασύγχρονης και σύγχρονης συνεργασίας επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων εξ’ αποστάσεως.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...