22.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Αυξάνονται οι απειλές κυβερνοασφάλειας από… ανθρώπινο λάθος

Όλο και περισσότερα περιστατικά στον κυβερνοχώρο που οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος καταγράφουν οι εταιρείες ασφαλείας, και μάλιστα σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με την Kaspesrky, o ημερήσιος αριθμός τους αυξήθηκε κατά 1,5 φορές το 2022, καθώς οι αναλυτές των Κέντρων Επιχειρήσεων Ασφαλείας (SOC) ανακάλυψαν περισσότερα από τρία περιστατικά υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη συμμετοχή κάθε μέρα το 2022.

Η αποτελεσματικότητα που παρείχαν οι εξωτερικοί συνεργάτες κατά την αντιμετώπιση λύσεων κυβερνοασφάλειας και οι απαιτήσεις ειδικών γνώσεων ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες τα ανέθεσαν σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες το 2022. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τεχνογνωσίας μεταξύ των επαγγελματιών Ασφάλειας Πληροφορικής και για να τους παράσχουν πληροφορίες για το τρέχον τοπίο απειλών, η Kaspersky ανέλυσε ανώνυμα περιστατικά πελατών που εντοπίστηκαν από την υπηρεσία MDR της.

Η ετήσια έκθεση Kaspersky Managed Detection and Analyst Response έδειξε ότι τα περιστατικά υψηλής σοβαρότητας απαιτούσαν κατά μέσο όρο 43,8 λεπτά για να εντοπιστούν από το Kaspersky MDR. Λόγω της αύξησης των επιθέσεων από ανθρώπινο λάθος, αυτός ο χρόνος επεξεργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο από τον αναλυτή SOC.

Όσον αφορά τη φύση τέτοιων περιστατικών:

  • το 30% αυτών σχετίζονταν με APT (Advanced Persistent Threat),
  • το 26% αντιπροσώπευε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και
  • λίγο πάνω από το 19% προέκυψε από «ηθική πειρατεία» (pentest, red teaming ή οποιοιδήποτε άλλοι τύποι ασκήσεων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιήθηκαν σε υποδομές πελάτη είτε για την αξιολόγηση ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής είτε για τη δοκιμή της επιχειρησιακής ετοιμότητας της υπηρεσίας MDR).
  • Το ποσοστό των περιστατικών που αφορούσαν διαθέσιμα δημόσια κρίσιμα τρωτά σημεία και τον εντοπισμό ιχνών προηγούμενων επιθέσεων στα οποία εμπλέκονταν άνθρωπος ήταν περίπου 9%.
  • Τα υπόλοιπα περιστατικά προέκυψαν από την επιτυχή χρήση τεχνικών κοινωνικής μηχανικής ή συνδέθηκαν με εσωτερικές απειλές.

Βασικές αιτίες περιστατικών υψηλής σοβαρότητας

«Η έκθεση MDR δείχνει ότι οι εξελιγμένες επιθέσεις που προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα συνεχίζουν να αυξάνονται. Απαιτούν περισσότερους πόρους για διερεύνηση και καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο αναλυτή SOC καθώς αυτός ο τύπος επίθεσης προσφέρεται για αυτοματοποίηση σε μικρότερο βαθμό. Για να ανιχνευθούν αποτελεσματικά τέτοιου είδους επιθέσεις, συνιστούμε στις εταιρείες να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες πρακτικές έρευνας απειλών σε συνδυασμό με την κλασική παρακολούθηση μέσω alerts», σχολιάζει ο Sergey Soldatov, Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφαλείας της Kaspersky.

Για μεγαλύτερη προστασία από προηγμένες επιθέσεις, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

  • Αναπτύξτε μια λύση που συνδυάζει δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης και βοηθά στον εντοπισμό απειλών χωρίς να περιλαμβάνει πρόσθετους εσωτερικούς πόρους.
  • Παρέχετε στην ομάδα SOC σας πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τις απειλές και διασφαλίστε σε βάθος ορατότητα σε κυβερνοαπειλές που στοχεύουν τον οργανισμό σας.
  • Παρέχετε στο προσωπικό σας βασικές γνώσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να μειώσετε την πιθανότητα στοχευμένων επιθέσεων.
  • Εφαρμόστε εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση περιστατικών για να βελτιώσετε την τεχνογνωσία της εσωτερικής σας ομάδας ψηφιακής εγκληματολογίας και αντιμετώπισης περιστατικών.

Geographical distribution, breakdown by industry In 2022, 44% of incidents were detected in European organizations. Russia and CIS are in second place with a quarter of all detected incidents. Another 15% of incidents relate to organizations from the Asia-Pacific.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...