19.8 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Δεν φαίνεται φως στο τούνελ στην αγορά των smartphones

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Υπό συνεχή πίεση παραμένει η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να υποχωρούν και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και οι αναλυτές διακρίνουν κάποια σημάδια συγκράτησης της πτώσης και σταθεροποίησης στην αγορά, το πρόσημο ήταν αρνητικό τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η παγκόσμια αγορά smartphones κατέγραψε, σύμφωνα με την Canalys, μείωση κατά 12% το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς, παρά τις βελτιώσεις σε σημαντικούς δυσμενείς μακροοικονομικούς δείκτες, οι πωλήσεις δεν έχουν ακόμη ανακάμψει.

Η Samsung ήταν ο μόνος κορυφαίος προμηθευτής που πέτυχε ανάκαμψη των πωλήσεών της σε επίπεδο τριμήνου και επέστρεψε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγορά με μερίδιο 22%. Εν τω μεταξύ, η Apple διολίσθησε στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 21%, μειώνοντας τη διαφορά μεταξύ της ίδιας και της Samsung, λόγω της μεγάλης ζήτησης για τη σειρά iPhone 14 Pro το 1ο τρίμηνο του 2023.

Η Xiaomi, από την πλευρά της, διατήρησε την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 11%, υποβοηθούμενη από την κυκλοφορία νέων προϊόντων προς το τέλος του τριμήνου. Η OPPO και η Vivo ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και στις εγχώριες αγορές τους, συγκεντρώνοντας μερίδιο 10% και 8% αντίστοιχα.

Πότε έρχεται η ανάκαμψη

«Η πτώση της αγοράς smartphones το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αναμενόμενη. Οι μακροοικονομικές συνθήκες συνέχισαν να εμποδίζουν τις επενδύσεις των κατασκευαστών σε πολλές αγορές του κόσμου. Παρά τις μειώσεις τιμών και τις μεγάλες προσφορές από τους προμηθευτές, η καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε υποτονική, ιδιαίτερα στο χαμηλότερο τμήμα λόγω του υψηλού πληθωρισμού που επηρεάζει την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των καταναλωτών», αναφέρει σε ανάλυσή της η Canalys.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της, η συνεχής υποτονική ζήτηση των τελικών χρηστών έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα αποθεμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, με τα κανάλια να δίνουν προτεραιότητα πλέον στη μείωση των αποθεμάτων, για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

«Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει κάποια σημάδια σταθεροποίησης της συνεχιζόμενης πτώσης. Υπήρξε βελτίωση στη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα smartphones και ορισμένες κατηγορίες τιμών», αναφέρει η εταιρεία ερευνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το απόθεμα της βιομηχανίας smartphone, ανεξάρτητα από το κανάλι ή τον προμηθευτή, μπορεί να φτάσει σε σχετικά υγιές επίπεδο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023.

Όπως προβλέπει η Canalys, «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε την ανάκαμψη της συνολικής καταναλωτικής ζήτησης. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά smartphones αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της μείωσης των αποθεμάτων τα επόμενα τρίμηνα». Επιπρόσθετα, η περαιτέρω διείσδυση του 5G και οι αναδιπλούμενες (foldable) συσκευές αναμένεται να λειτουργήσουν ως κινητήριες δυνάμεις για τον κλάδο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αυτή η σεζόν δεν χάνεται με την EuroLeague και τη μεγάλη πρεμιέρα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός αποκλειστικά στο Novasports!

Η EuroLeague της νέας σεζόν ετοιμάζεται για τζάμπολ και αναμένεται πιο συναρπαστική και ανατρεπτική από κάθε άλλη φορά σε μια σεζόν που δεν χάνεται...

Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI ανακοινώνει η Amazon Web Services

Η Amazon Web Services (AWS) παρουσιάζει πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI, σχεδιασμένες με στόχο να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να...

Smart Readiness Vouchers: 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες

Συνολικά 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες, μέσω του προγράμματος Smart Readiness Vouchers του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και...

Έρχεται το πρώτο συνέδριο για Corporate & ScaleUp HR Professionals από τη Startup Pathways

Ένα διαφορετικό Συνέδριο για HR Professionals και CEOs που ενδιαφέρονται για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας τους, διοργανώνει η Startup Pathways στις 5 Δεκεμβρίου...

Προσοχή στους νέους ψηφιακούς κινδύνους: 5 τάσεις για την κυβερνοασφάλεια που πρέπει να γνωρίζετε

Η επιβολή του νόμου είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ στη μάχη κατά των εγκληματιών του ψηφιακού κόσμου. Ένα άλλο κομμάτι είναι οι καταναλωτές...