9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Πρόεδρος του ΣΕΠΕ για δεύτερη συνεχή θητεία η κυρία Γιώτα Παπαρίδου

Την Τρίτη 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε η στρατηγική τοποθέτηση του κλάδου και ο καταλυτικός ρόλος του στη δημιουργία της σύγχρονης Ψηφιακής Ελλάδας στη μετά COVID-19 εποχή. Την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μάριος Κάτσης.

Όπως τονίστηκε από το σύνολο των Μελών του Συνδέσμου, του Διοικητικού Συμβουλίου και των στελεχών των επιχειρήσεων, οι προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία της COVID-19 ήταν πρωτοφανείς και η Ελλάδα κλήθηκε να πραγματοποιήσει μεγάλες ψηφιακές καινοτομίες σε πολύ σύντομο χρόνο.

Ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον απαραίτητο καταλύτη, ώστε να πετύχει η Ελλάδα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό που απαιτείται και για την οικονομία και για την κοινωνία. Η αξιοποίηση της ευκαιρίας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” στους άξονες 2, 3 και 4 καθώς και του ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι κομβικής σημασίας, ώστε να αλλάξει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας, σημειώθηκε από όλες τις πλευρές.

Εξωστρέφεια εταιρειών τεχνολογίας

Ταυτόχρονα, ως εξίσου σημαντική αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα ενεργής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και η δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη της καινοτομίας, ώστε να καταστεί η χώρα ένα “hitech hub”, παράγοντας καινοτομία. Η προβολή και ανάδειξη συνολικά του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και το ΣΕΠΕ με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, γιατί “Διαθέτουμε και το ταλέντο και τις επιχειρήσεις”, είναι ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Μια μεγάλη αλλαγή που κάναμε και είχε και πολλές φιλοσοφικές προεκτάσεις είναι το να έχει το κράτος ενιαία υπόσταση απέναντι στον πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο να αλληλεπιδράσει με το Δημόσιο και όχι με τις διάφορες δομές του, με όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα. Έτσι, ο σχεδιασμός των υπηρεσιών μας έχει ως βάση τις απλουστεύσεις και το ενιαίο πρόσωπο του κράτους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας για τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και να προσθέσουμε, πέρα από το αναγκαίο και το επιθυμητό. Δηλαδή, μια σειρά έργων που δεν αποτελούν εκκρεμότητες από το παρελθόν αλλά γέφυρες προς το μέλλον. Όπως είναι οι διάδρομοι 5G, οι μικροδορυφόροι, έργα κυρίως στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και όχι μόνο. Είναι και στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την οποία σύντομα θα ανακοινώσουμε τη σχετική εθνική στρατηγική. Έργα που συνομιλούν με την επόμενη ημέρα της χώρας».

Προγράμματα για startups

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Μάριος Κάτσης σχολιάζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ανέφερε: «Ο κλάδος της πληροφορικής και η χώρα, έχουν χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που ανοίγονται με τη γενναία χρηματοδότηση των ψηφιακών έργων από την Ευρώπη, αρκεί όμως, η διαχείριση των πόρων να γίνει σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και όχι με το συμφέρον των λίγων και εκλεκτών».

Στη συνεχεία ανέφερε: «Στο σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που η κυβέρνηση δε διαβουλεύτηκε ουσιαστικά με κανέναν, βλέπουμε ότι η μερίδα του λέοντος των πόρων θα κατευθυνθούν σε λίγους μεγάλους ομίλους. Απαιτούνται λοιπόν ειδικά στοχευμένα προγράμματα, με διαφάνεια και κριτήρια, που θα ενεργοποιήσουν start ups αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΣΕΠΕ.

Τέλος άσκησε κριτική στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που άφησε τα κονδύλια των ψηφιακών δεξιοτήτων ύψους 1,2 δισ. ευρώ να διαχειριστούν από το Υπουργείο Εργασίας θυμίζοντας το φιάσκο του “σκοιλ ελικικού” και κατέληξε πως «τα ψηφιακά εργαλεία, πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, και όχι να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης νέων ανισοτήτων».

Από τα αριστερά οι κ.κ.: Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ

Απολογισμός 2019 – 2021

Παράλληλα, παρουσιάστηκε ο απολογισμός της διετίας 2019 – 2021, σημειώνοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος με φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, αλλά και τη δυναμική του παρουσία μέσω της ενεργής συμμετοχής του σε όλες τις διαβουλεύσεις, που σχετίζονται με θέματα όχι μόνο της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και με την Εθνική Οικονομία, τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους, κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυναμική παρέμβαση του ΣΕΠΕ στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην πρωτοφανή κρίση του τελευταίου 1,5 έτους.

Στη συνέχεια, έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του Θανάση Σπανορρήγα, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, για τη συνολική προσφορά του στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και στο Σύνδεσμο. Ενώ εγκρίθηκε η ανακήρυξη του “Μουσείου Πληροφορικής” ως Επίτιμου Μέλους του ΣΕΠΕ.

Ακολούθησε η διαδικασία των εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή και την Πειθαρχική Επιτροπή του Συνδέσμου για τη διετία 2021 – 2023.

Το νέο ΔΣ του ΣΕΠΕ

Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποία έχει ως ακολούθως:
Πρόεδρος ΔΣ: Γιώτα Παπαρίδου
Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος: Σπύρος Παμπουκίδης
Β’ Αντιπρόεδρος: Βασίλης Ορφανός
Γενικός Γραμματέας: Σπύρος Πουλίδας
Ειδικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Τζοάννης
Ταμίας: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Μέλη ΔΣ: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Αλέξανδρος Μάνος, Σπυρίδων Μανωλόπουλος.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, η οποία εκλέχθηκε για δεύτερη συνεχή φορά υπογράμμισε: «Η εμπιστοσύνη των μελών του ΣΕΠΕ για δεύτερη συνεχή φορά είναι τεράστια τιμή, αλλά και ευθύνη γι’ αυτό που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε πραγματικότητα. Στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας καλούμαστε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πίστη την υλοποίηση του οράματος μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Η πανδημία λειτούργησε επιταχυντικά, αλλάζοντας την εικόνα της χώρας, αποκαλύπτοντας ένα νέο ψηφιακό προφίλ για την Ελλάδα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό, όλοι μαζί, με συνεργασία και συν-αντίληψη, να ενισχύσουμε και τις υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο αληθινός ψηφιακός μετασχηματισμός και για να μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία».

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΣΕΠΕ, εξελέγησαν οι κ.κ.: Μιχάλης Κασιμιώτης, Θανάσης Πετμεζάς και Τρύφων Σωτηρόπουλος.

Για την Πειθαρχική Επιτροπή εξελέγησαν οι κ.κ.: Δημήτρης Δάφνης, Γρηγόρης Κοτσικάρης και Βασίλης Χρηστίδης.

Η συγκρότηση των Επιτροπών σε σώμα θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Skoop by Skroutz: Νέα υπηρεσία πώλησης προϊόντων από τους χρήστες του Skroutz

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία Skoop by Skroutz με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν...

Στη Nova θα προβληθούν οι ταινίες που διακρίθηκαν στα EE BAFTA Film Awards

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να προβάλει τις ταινίες που έχουν διακριθεί στα...

Γερμανός: Ισχυρές επιδόσεις το 2023 και νέα προϊόντα το 2024

“Tomorrow is Smart” δήλωσαν περίπου 1.000 συνεργάτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών του...

Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια

O κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων βαίνει κλιμακούμενος με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωπες με την πρόκληση της κυβερνοασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών...

TikTok κατά των fake news στις Ευρωεκλογές

Τον δικό του αγώνα θα δώσει το TikTok στις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, εναντίον των fake...