28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κατά 6% αυξήθηκε η ελληνική αγορά ψηφιακής διαφήμισης εν μέσω πανδημίας

Θετικά κινήθηκε εν μέσω πανδημίας η αγορά ψηφιακής διαφήμισης τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Τα έσοδα της ψηφιακής διαφήμισης στη χώρα μας το 2020 αυξήθηκαν κατά 6%, ποσοστό που βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Πανευρωπαϊκά, η αγορά επίσης διευρύνθηκε με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 6,3% έναντι του 2019, με συνολική αξία της αγοράς να φθάνει στα 69 δισ. ευρώ. Πάντως, η αύξηση των εσόδων της ψηφιακής διαφήμισης στην Ευρώπη κατά την πανδημική χρονιά ήταν η βραδύτερη ανάπτυξη που έχει καταγραφεί από το 2006, ιδιαίτερα χαμηλότερη από την αντίστοιχη επίδοση κατά την οικονομική κρίση 2008/2009.

Σε συνολικά επτά αγορές της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας η ψηφιακή διαφήμιση παρουσίασε διψήφια ανάπτυξης από έτος σε έτος το 2020. Η Τουρκία πρωτοστάτησε σε αυτή την πορεία με την αξία της αγοράς ψηφιακής διαφήμισης της χώρας να αυξάνεται κατά 34,8% έναντι του 2019, ακολουθούμενη από άλλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Δυτικής Ευρώπης ήταν η Γερμανία με αύξηση 10,4%. Ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν σταθερές επιδόσεις το 2020.

«Με βάση τη σοβαρότητα της επιδημίας COVID-19 και την επακόλουθη οικονομική επιδείνωση, μόνο τρεις αγορές κατέγραψαν μείωση της διαφημιστικής δαπάνης διαπιστώνει η έκθεση AdEx 2020, την οποία δημοσιοποίησε ο IAB Europe σε συνεργασία με τον IAB Hellas, κορυφαία ένωση για το οικοσύστημα ψηφιακής διαφήμισης και μάρκετινγκ.

Mobile διαφήμιση

Το μερίδιο του Digital στο σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης αυξήθηκε σε όλες τις υπό μελέτη αγορές της Ευρώπης, κυρίως με μονοψήφια αύξηση, αντίθετα με την σημαντική μείωση που υπέστησαν άλλα κανάλια μέσων. Πλέον, η ψηφιακή διαφήμιση αποτελεί περισσότερο από το 50% του συνόλου της διαφήμισης μέσων σε 13 από τις 28 αγορές, που περιλαμβάνονται στη μελέτη AdEx 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2020 η κατά κεφαλήν δαπάνη για ψηφιακές διαφημίσεις ήταν 87 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο (338 ευρώ) και τη Σουηδία (260 ευρώ) να είναι στην κορυφή της λίστας.

Με έμφαση στο βίντεο 

Από τα ίδια ευρήματα προκύπτει η κυριαρχία του βίντεο, το οποίο πλέον εντοπίζεται στο 39,4% του συνόλου των δαπανών προβολής και υπερβαίνει το 50% σε 4 αγορές της Ευρώπης.

Επιπλέον, είναι εμφανής από τα στοιχεία και η ανοδική πορεία του online, καθώς, όσον αφορά τις συσκευές, η ανάπτυξη προήλθε από κινητές συσκευές, ενώ οι δαπάνες για επιτραπέζιους υπολογιστές μειώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της IAB Europe, πάντως, βελτιώνονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια του 2020, καθώς έγινε εμφανές ότι η ψηφιακή διαφήμιση «έτρεχε» στην πανδημία καλύτερα από το αναμενόμενο. Αυτό οφείλεται στην έκρηξη της διαδικτυακής κατανάλωσης, όπως η ροή βίντεο και τα παιχνίδια και η ταχεία στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο» αναφέρει το Ινστιτούτο.

Σχολιάζοντας τη θετική ανάπτυξη της αγοράς το 2020, ο Ανδρέας Στάιος, Πρόεδρος του ΙΑΒ Hellas δήλωσε: «Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, είναι ελπιδοφόρο ότι και το 2020 έχουμε ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, ενώ και η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο αυτής της ανάπτυξης».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....