17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Πώς θα είναι η ιδιωτική μας ζωή το 2021; Οι ειδικοί της Kaspersky προβλέπουν

Αναλυτικά στοιχεία συμπεριφοράς, αποθήκευση δεδομένων και κρατικές καταστολές κρυπτογράφησης

 Το 2020 έδειξε πόσο εξαιρετικά σημαντική είναι μια συνδεδεμένη υποδομή και οι ψηφιακές υπηρεσίες για την καθημερινή λειτουργία της κοινωνίας. Αυτή η συνειδητοποίηση οδήγησε σε αλλαγή της στάσης απέναντι στην ιδιωτική ζωή και στον τρόπο που την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, οι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις.

Σε απάντηση, οι ειδικοί της Kaspersky μοιράζονται το όραμά τους για τις αλλαγές που αναμένουν στον τομέα της ιδιωτικής ζωής το 2021. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων, μία τάση είναι σαφής – ότι οι παίκτες σε κάθε πεδίο αντιπροσωπεύουν μια σύγκρουση αντίθετων δυνάμεων. Οι προμηθευτές όλων των μεγεθών θα αρχίσουν να συλλέγουν όλο και περισσότερα διαφορετικά δεδομένα, ενώ οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται με νέους κανονισμούς και οι χρήστες αρχίζουν να βλέπουν το απόρρητο ως μία πρόταση αξίας για την οποία είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.

Οι αλλαγές και οι τάσεις

Οι προβλέψεις αυτές προέκυψαν με βάση τις αλλαγές και τις τάσεις που αναγνώρισαν οι ειδικοί της Kaspersky αναφορικά με την ιδιωτικότητα το 2020. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη διαφωνία μεταξύ διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών στη συζήτηση σχετικά με το απόρρητο και τη συλλογή δεδομένων είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων τάσεων:

  • Το απόρρητο των καταναλωτών θα είναι μια πρόταση αξίας και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα κοστίσει χρήματα.

Η αυξανόμενη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και οι αυξανόμενες πολιτικές αναταραχές που πέρασαν σε ψηφιακές πλατφόρμες, συνδυάστηκαν για να αποδώσουν ταχεία αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την απρόσκοπτη συλλογή δεδομένων. Καθώς περισσότεροι χρήστες προσπαθούν να διατηρήσουν το απόρρητό τους, οι οργανισμοί ανταποκρίνονται προσφέροντας προϊόντα που εστιάζουν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής – ο αριθμός και η ποικιλία των οποίων πρόκειται να αυξηθεί.

  • Οι προμηθευτές έξυπνων συσκευών υγείας θα συλλέγουν όλο και πιο διαφορετικά δεδομένα 

– και θα τα χρησιμοποιούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ανιχνευτές φυσικής κατάστασης, συσκευές παρακολούθησης αρτηριακής πίεσης και άλλες συσκευές παρέχουν πληροφορίες τόσο πολύτιμες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε δικαστικές υποθέσεις, για να μην αναφέρουμε ότι έμποροι και ασφαλιστές τα θεωρούν επίσης εξαιρετικά χρήσιμα. Και με την υγεία να αποτελεί κοινό ενδιαφέρον, η ζήτηση για τέτοια δεδομένα μόνο θα αυξάνεται.

  • Οι κυβερνήσεις θα ζηλεύουν ολοένα και περισσότερο την αποθήκευση big-tech data

– και θα γίνουν όλο και πιο ενεργές στους κανονισμούς τους. Η πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών ανοίγει ένα τεράστιο φάσμα ευκαιριών – σκεφτείτε, καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών ή βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη. Σκεφτείτε επίσης την αποσιώπηση διαφωνιών. Ωστόσο, με τους περισσότερους ιδιωτικούς οργανισμούς να αρνούνται να κοινοποιήσουν αυτά τα δεδομένα, οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν αναμφίβολα με περισσότερους κανονισμούς που εμποδίζουν το διαδικτυακό απόρρητο, με έντονες συζητήσεις σχετικά με τις τεχνολογίες διατήρησης της ιδιωτικής ζωής, όπως end-to-end κρυπτογράφηση, DNS-over-HTTPS και κρυπτονομίσματα.

  • Οι εταιρείες δεδομένων θα βρουν ολοένα και πιο δημιουργικές και μερικές φορές πιο ενοχλητικές πηγές δεδομένων για να τροφοδοτήσουν τις μηχανές ανάλυσης συμπεριφοράς.

Η ανάλυση συμπεριφοράς βάσει δεδομένων είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Τα σφάλματα μπορεί να είναι επιζήμια για τους ανθρώπους, ενώ η πραγματική ποιότητα αυτών των συστημάτων είναι συχνά εμπορικό μυστικό. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει τους οργανισμούς που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα να βρουν πιο δημιουργικούς τρόπους για να σχηματίσουν τα προφίλ των χρηστών βάσει των όσων τους αρέσουν και κάνουν – επηρεάζοντας έτσι τη ζωή τους.

  • Οι πολυμερείς υπολογισμοί και η διαφορική προστασία της ιδιωτικής ζωής θα υιοθετηθούν ευρύτερα – καθώς και το edge computing.

Καθώς οι εταιρείες γίνονται πιο συνειδητοποιημένες για τα δεδομένα που πραγματικά χρειάζονται και οι καταναλωτές στρέφονται ενάντια στη μη ελεγχόμενη συλλογή δεδομένων, εμφανίζονται πιο εξελιγμένα εργαλεία απορρήτου και υιοθετούνται ευρύτερα, ενώ οι μεγάλοι τεχνολογικοί οργανισμοί κινούνται για να εγγυηθούν νέα και αυστηρά πρότυπα απορρήτου των χρηστών. Θα προκύψει πιο προηγμένο υλικό, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εργαλεία ικανά για προηγμένη επεξεργασία δεδομένων, μειώνοντας έτσι τον όγκο των δεδομένων που μοιράζονται οι χρήστες με οργανισμούς.

«Πέρυσι, πολλοί χρήστες συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά πόσες πληροφορίες μοιράζονται και τι λαμβάνουν σε αντάλλαγμα. Με αυξημένη ευαισθητοποίηση έρχεται καλύτερη κατανόηση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και πώς να το ασκήσουμε. Ως αποτέλεσμα, το απόρρητο έχει γίνει ένα καυτό ζήτημα στη διασταύρωση κυβερνητικών, εταιρικών και προσωπικών συμφερόντων, το οποίο προκάλεσε πολλές διαφορετικές και ακόμη και αντιφατικές τάσεις στον τρόπο συλλογής δεδομένων και διατήρησης της ιδιωτικής ζωής – ή, αντίθετα, παραβιάζεται. Ελπίζω ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της χρήσης δεδομένων από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις και τον σεβασμό του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή», σχολιάζει ο Vladislav Tushkanov, privacy expert στην Kaspersky. «Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω ότι, ενώ ως καταναλωτές δεν έχουμε πλήρη έλεγχο των δεδομένων μας, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να ανακτήσουμε μέρος του απορρήτου και του ελέγχου των προσωπικών μας δεδομένων».

Αναλυτικές προβλέψεις της Kaspersky για την ιδιωτική ζωή το 2021 μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο Securelist.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...