24.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πάνε «ταμείο» οι ελληνικές startups – Χρονιά ρεκόρ θα είναι το 2021

  • της Νατάσας Φραγκούλη 

Χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές startups θα είναι το 2021, αφού 2 στους 3 ιδρυτές εκτιμούν ότι θα έχουν «σηκώσει» φέτος μια νέα χρηματοδότηση. Το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα δείχνει να ωριμάζει, αφού ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 10 ελληνικές εταιρείες που διεκδικούν τον τίτλο του «μονόκερου», δηλαδή έχουν τα φόντα για να φτάσουν την αποτίμηση του 1 δισ.δολαρίων -που επιτρέπει σε μία εταιρεία να θεωρηθεί «μονόκερος».

Τη δυναμική των ελληνικών startups υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 άντλησαν το 50% των κεφαλαίων που είχαν σηκώσει το 2020. Το 2021 αναμένεται να δώσει συνέχεια σε άλλη μια χρονιά ρεκόρ, που ήταν το 2020, όταν το ελληνικό οικοσύστημα άντλησε περισσότερα κεφάλαια από ποτέ. Άγγιξαν τα 455 εκατ. ευρώ, μια αύξηση που ξεπέρασε το 71% συγκριτικά με το 2019.

Επίδοξοι “μονόκεροι”

Στις 10 νεοφυείς εταιρείες, που προαλείφονται για “μονόκεροι“, σύμφωνα με ανάλυση της Endeavor Greece, περιλαμβάνονται οι: Aisera, Beat, Blueground, Epignosis, Hellas Direct, Omilia, Persado, Skroutz, Viva Wallet και Workable. Όπως προκύπτει από την ίδια ανάλυση, στη λίστα με τις εταιρείες που θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο περιλαμβάνονται αφενός startups που έχουν ήδη διεθνές προφίλ και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες όπως οι Blueground, Epignosis, Hellas Direct, NetData, Persado, Pollfish, Omilia, Orfium, Viva Wallet και Workable.

Αφετέρου, στο επενδυτικό επίκεντρο, σύμφωνα με την Endeavor Greece, θα βρεθούν και εταιρείες που αν και χτίζουν τώρα το success story τους αναμένουν μεγάλη ανάπτυξη ή και αξιοσημείωτους γύρους χρηματοδότησης. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Arrikto, Augmenta, Causaly, Hack the Box, Intelligencia, Lenses, LearnWorlds, Manual, Panther Labs, Plum, Saphetor, Spotawheel και TileDB. Οι συγκεκριμένες εταιρείες εμφανίζουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουν ήδη την υποστήριξη επενδυτών και πελατών παγκοσμίου κλάσης.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες της διασποράς σημειώνουν επίσης σημαντικές επιτυχίες, με τις startups που έχουν ιδρύσει να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών και υποστηρικτών, και δημιουργώντας συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων πρόκειται για εταιρείες όπως οι ActionIQ, Cameo, DNAnexus, Instabox, Matternet, Miroculus, Moonfare, Moula, Nova Credit, NumberAI, StradigiAI, Trouva, Workato και ZOE.

Σαρώνει το Fintech

Από την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν ανά κλάδο το 2020, προκύπτει ότι οι κλάδοι του Fintech και του eCommerce σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 600% και 300%. Αντίστοιχα, οι κλάδοι του Education, Agriculture, Travel κατέγραψαν σημαντική μείωση, που αγγίζει το 100%.

Ο κλάδος του eCommerce άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια το 2020, με ποσοστό 27% ενώ ακολουθεί ο κλάδος του Fintech με 21% και του Health με 10% των συνολικών κεφαλαίων
που αντλήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Από την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το έτος ίδρυσης των startups, προκύπτει ότι περισσότερες από μία στις δύο (53%) startups, που χρηματοδοτήθηκαν το 2020, ιδρύθηκαν πριν το 2010. Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρεύμα έχουν και οι νεότερες νεοφυείς εταιρείες με χρόνο ζωής μικρότερο των 4 ετών: από τα συνολικά κεφάλαια το 1/3 (33,47%) διοχετεύθηκε σε νεόκοπες startups. Μόλις, 13,5% των συνολικών κεφαλαίων επενδύθηκε σε επιχειρήσεις με 5 έως 10 χρόνια λειτουργίας.

Αύξηση θέσεων εργασίας κατά 30%

Παρ’ όλο που ο αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργούν οι startups μοιάζει αρκετά μικρός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό που δημιουργείται στη χώρα ανά έτος, εντούτοις παρουσιάζει αυξητική τάση.

Το 2020 υπήρξε μια ιδιαίτερη χρονιά στον τομέα της απασχόλησης με τις startups να βάζουν ανάχωμα στην πτωτική πορεία της αγοράς εργασίας. Ενώ το 2020 οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 0,9%, η πτώση αυτή δεν αφορά στην πλειονότητα των ελληνικών startups. Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας σε startup επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30%: από 5.400 εργαζόμενους το 2019, έφτασαν τους 7.000 εργαζόμενους στο τέλος του 2020.

Σε επίπεδο κλάδων, παρατηρείται σημαντική μείωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς Travel και Sports, που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων προχώρησε σε μείωση προσωπικού.

Αντίθετα, οι startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Cybersecurity σχεδόν διπλασίασαν (+97,7%) τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2019. Ακολουθούν οι κλάδοι του eCommerce και Music με αύξηση που αγγίζει το 88,6% και 69,3% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη της Endeavor Greece συμμετείχαν συνολικά 567 startups, 208 εκ των οποίων έχουν παρουσία στην Ελλάδα με γραφεία ή εργαζόμενους και 359 έχουν ιδρυθεί από Έλληνες επιχειρηματίες σε χώρες του εξωτερικού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...

Όμιλος SOFTONE και Euronet: Στρατηγική συμφωνία για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών

Ο Όμιλος SOFTONE, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud-based λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με...