17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

ADAPTIT: Ελληνικά drones και λύσεις κυβερνοασφάλειας «κερδίζουν» την διεθνή αγορά

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό για νέες συμφωνίες, καθώς και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στην χώρα μας, βρίσκεται η ADAPTIT. Το 2022 τα ελληνικά drones της εταιρείας θα… χτενίζουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες για ρύπους, ενώ χιλιάδες Ισπανοί θα απολαμβάνουν «επικοινωνία» με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Telefonica.

Ο Όμιλος ADAPTIT, αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του δημοσίου τομέα, των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου με την διοίκησή του να δηλώνει ότι έχει…. τις κεραίες της ανοιχτές για την εξαγορά μιας startup με σχετικό αντικείμενο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ADAPTIT, αν και στον ορίζοντα δεν υπάρχουν συμφωνίες για στρατηγικό εταίρο που θα εξαγοράσει την εταιρεία, ωστόσο δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου η εταιρεία να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Το έργο του Ομίλου

Οι έξυπνες πόλεις, τα αεροδρόμια, η επιτήρηση με χρήση drones, απομακρυσμένη υποστήριξη, κυβερνοασφάλεια, δίκτυα πρόσβασης  και δίκτυα κορμού και δίκτυα κρίσιμων επικοινωνιών υποστήριξη λειτουργίας επιχειρήσεων είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ομιλος ADAPTIT, ο οποίος έχει παρουσία σε πολλές χώρες μέσω θυγατρικών της.

Ορισμένες από τις συμφωνίες – σταθμοί που έχει προχωρήσει ήδη η εταιρεία είναι οι εξής:

  • Σε συνεργασία με την Telefonica δίνει λύσεις για την κάλυψη σε τηλεφωνία και internet απομακρυσμένων περιοχών στην Ισπανία όπου δεν υπήρχε δίκτυo. Έχουν τοποθετηθεί σταθμοί βάσης σε 500 σημεία δίνοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεφωνίας σε χιλιάδες κατοίκους.
  • Είναι ο ανάδοχος μεγάλου διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Θάλασσα όπου αφορά μετρήσεις στις θάλασσες για ρύπους. Οι πρώτες αποστολές θα γίνουν σε Γαλλία, Λιθουανία, Κύπρο και  Ελλάδα.
  • Σε συμφωνία με το Yυπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην κατασκευή σταθμών σε 93 σημεία για αναγνώριση πλοίων.
  • Έχει αναλάβει την προμήθεια μιας ευρείας γκάμας λύσεων 4 g και 5g βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης για εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ενισχύοντας την κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας των grοup Deutsche Telecom και Οrange  στην Ευρώπη.
  • Έχει αναλάβει την ραδιοκάλυψη του ΟΑΚΑ για λογαριασμό της Wind.
  • Συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

Τα επόμενα βήματα

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας.

Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών ADAPTIT συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

Τα οικονομικά του Ομίλου

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας αναμένει η διοίκηση του Ομίλου το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ADAPTIT, ο κύκλος εργασιών για το 2021 θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζαφέρης, ακόμα πιο θετικό θα είναι το 2022 όπου θα αρχίσουν να αποδίδουν σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή με την Deutsche Telecom που έκλεισαν μέσα στο 2021. Για το 2022 εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 10 εκατ. ευρώ θα είναι από τις συμφωνίες στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 2 εκατ. ευρώ ενώ σχεδιάζεται και η αύξηση των εργαζομένων με 30 νέους μηχανικούς. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Η διεθνής παρουσία του Ομίλου

Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία, μέσω της ADAPTIT Bulgaria, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Τα ελληνικά drones στις  ευρωπαϊκές θάλασσες

Τα ελληνικά drones της ADAPTIT θα πετάνε πάνω από τις ευρωπαϊκές θάλασσες, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τους ρύπους των πλοίων. Τα δεδομένα θα στέλνονται σε μια data base, όπου θα υπολογίζεται η περιεκτικότητά των αποβλήτων των πλοίων σε θείο. Τα ευρήματα θα διαβιβάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, ο οποίος αναλαμβάνει δράση σε περίπτωση υπερβάσεων.

Οι ελληνικές εταιρείες ALTUS και ADAPTIT επικράτησαν ανάμεσα σε δεκάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον σχετικό διαγωνισμό, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο θα έχει διάρκεια τρεισήμισι χρόνια και ήδη αιτήσεις έχουν κάνει τέσσερις χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Μάλιστα, εκτός από τις τακτικές μετρήσεις, η παραπάνω διαδικασία, θα ενεργοποιείται και σε κάθε έκτακτο συμβάν ρύπανσης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η ADAPTIT θα αναλαμβάνει την επεξεργασία, αποθήκευση και αποστολή των δεδομένων που θα συλλέγονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας IT υποδομή, με σκοπό να προωθηθεί περαιτέρω από τον Οργανισμό στους τελικούς χρήστες, τις λιμενικές Αρχές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...