13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Κυβερνοασφάλεια: Νέα εκστρατεία της ομάδας Lazarus που εκμεταλλεύεται νόμιμο λογισμικό

Μια νέα σειρά επιθέσεων της διαβόητης ομάδας Lazarus, οι οποίες στόχευαν οργανισμούς σε όλον τον κόσμο αποκάλυψε η Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky (GReAT).

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Security Analyst Summit (SAS), αποκάλυψε ακόμα ένα σύνολο απειλών τύπου APT, δηλαδή μια σειρά από κακόβουλα λογισμικά τα οποία και εξαπλώνονται μέσω επίσημων λογισμικών.

Η ομάδα GReAT εντόπισε μια σειρά από ψηφιακές επιθέσεις, οι οποίες πετυχαίναν τη μόλυνση στόχων μέσω νόμιμου λογισμικού. Το εν λόγω λογισμικό είναι σχεδιασμένο να κρυπτογραφεί διαδικτυακές συνομιλίες χρησιμοποιώντας ψηφιακά πιστοποιητικά. Πάρα το γεγονός ότι οι ευπάθειες του συστήματος είχαν ήδη επισημανθεί και διορθωθεί, η πλειονότητα των επιχειρήσεων παγκοσμίως χρησιμοποιούσαν την παλαιότερη έκδοση του λογισμικού, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο εύκολη πρόσβαση στο Lazarus.

Οι τεχνικές της ομάδας Lazarus διέθεταν ένα υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας, χρησιμοποιώντας προηγμένα μέσα αποφυγής, καθώς δημιουργήσαν το κακόβουλο λογισμικό “SIGNBT” για τον έλεγχο του θύματος. Επίσης, χρησιμοποίησαν το ήδη γνωστό εργαλείο LPEClient, το οποίο κατά το παρελθόν είχε στοχεύσει οπλικά συστήματα, πυρηνικούς επιστήμονες αλλά και τον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό υπηρετεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο αφού λειτουργεί ως το πρώτο σημείο μόλυνσης, ενώ παράλληλα διαμορφώνει το εκάστοτε προφίλ του θύματος κατά τη διάρκεια της επίθεσης.  Επομένως, οι ερευνητές της Kaspersky συμπέραναν πως ο ρόλος του LPEClient σε αυτή και σε άλλες επιθέσεις ευθυγραμμίζεται με τις τακτικές που χρησιμοποιεί η ομάδα Lazarus, όπως παρατηρήθηκε και στη διαβόητη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού 3CX.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το κακόβουλο λογισμικό Lazarus είχε ήδη στοχεύσει το αρχικό θύμα, έναν προμηθευτή λογισμικού, αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβανόμενων επιθέσεων καταδεικνύει έναν κακόβουλο αλλά αποφασισμένο φορέα απειλής, ο οποίος πιθανότατα έχει σκοπό να υποκλέψει ακολουθίες κώδικα ή να εμποδίσει την αλυσίδα εφοδιασμού. Ο φορέας της απειλής εκμεταλλευόταν όλες τις αδυναμίες στα λειτουργικά συστήματα των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο φορέας απειλής είχε επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούσαν παλαιότερες εκδόσεις του λογισμικού, διευρύνοντας έτσι το φάσμα της απειλής του. Η λύση Endpoint Security της Kaspersky εντόπισε την απειλή εκ προοιμίου, αποτρέποντας και άλλες επιθέσεις σε περαιτέρω στόχους.

«Η συνεχιζόμενη δραστηριότητα της ομάδας Lazarus αποτελεί απόδειξη των προηγμένων ικανοτήτων και του ακλόνητου κινήτρου της. Δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, στοχεύοντας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με ποικίλες μεθόδους. Αυτό σηματοδοτεί μια συνεχιζόμενη και εξελισσόμενη απειλή που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση», δήλωσε ο Seongsu Park, επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα στοχευμένης επίθεσης, οι ερευνητές της Kaspersky συνιστούν την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

  • Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα, τις εφαρμογές και το λογισμικό προστασίας από ιούς για να επιδιορθώνετε τυχόν γνωστές ευπάθειες του συστήματος.
  • Να είστε προσεκτικοί με email, μηνύματα ή κλήσεις που ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες. Επαληθεύστε την ταυτότητα του αποστολέα προτού μοιραστείτε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία ή κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους.
  • Παρέχετε στην ομάδα σας πρόσβαση στα νέα δεδομένα σχετικά με το threat intelligence (TI). 
  • Εκπαιδεύστε την ΙΤ ομάδα της επιχείρησης σας, με το Kaspersky online training που αναπτύχθηκε από ειδικούς της GReAT.
  • Για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την έγκαιρη αποκατάσταση περιστατικών σε επίπεδο τερματικού σημείου, εφαρμόστε λύσεις EDR.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...