Άνω των 3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

- Advertisement -

Τη 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ27 καταλαμβάνει η Ελλάδα στις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, οι οποίες ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ το 2022. Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α στη χώρα ήταν αυξημένες κατά 438,37 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 (ποσοστό αύξησης 16,6%).

Σε συνδυασμό με την αύξηση, κατά 13,8%, του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022, ο  δείκτης «Ένταση Ε&Α», που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 1,49%, από 1,46% το 2021 και 1,51% το 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στη 14η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ),  ο τομέας των επιχειρήσεων συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνολικές δαπάνες Ε&Α σε σχέση με τους άλλους τομείς (κρατικός, τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα).

Δυναμικά οι επιχειρήσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΚΤ, το 2022 στον τομέα των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 1.514,36 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21,6% σε σχέση με το 2021. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2022 οι δαπάνες Ε&Α των επιχειρήσεων αποτελούν το 0,73% του ΑΕΠ από 0,69% το 2021.

Ακολουθεί ο τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 905,76 εκατ. ευρώ (0,44% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με το 2021. Στο μεταξύ, στον κρατικό τομέα, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 647,41 εκατ. ευρώ (0,31% του ΑΕΠ), αυξημένες κατά 9,7% σε σχέση με το 2021. Τέλος, στον τομέα των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α 17,28 εκατ. ευρώ (0,01% του ΑΕΠ).

Θέσεις απασχόλησης

Όσον αφορά την απασχόληση σε δραστηριότητες Ε&Α, ο αριθμός των Ισοδυνάμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), που αποδίδουν “θέσεις” πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 9,9% για το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α και κατά 10,2%  για τους ερευνητές σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα, το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α το 2022 ανέρχεται σε 67.813 θέσεις πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) και οι ερευνητές σε 49.960 ΙΠΑ.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον τομέα των επιχειρήσεων (13,6% στο συνολικό προσωπικό σε Ε&Α και 14,9% στους ερευνητές). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27, όσον αφορά τα ΙΠΑ του συνολικού προσωπικού σε Ε&Α.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΕΚΤ προέρχονται από στατιστική έρευνα, που διεξήχθη το 2023 σε φορείς με ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, και έχουν ήδη αποσταλεί στη Eurostat.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...