17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Η Ελλάδα στο «top 5» της Ευρώπης στη διαθεσιμότητα του 5G

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του 5G βρίσκεται η Ελλάδα. Μπορεί οι επιδόσεις της χώρας μας, όπως και της Ευρώπης συνολικά, να απέχουν από αυτές των ΗΠΑ και άλλων διεθνών ανταγωνιστών, ωστόσο, τόσο η Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά, κινούνται συστηματικά προς την εποχή του 5G.

Η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα -πρακτικά το ποσοστό των πολιτών με 5G συσκευές, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κάνοντας χρήση δικτύων 5G- φθάνει πλέον το 37,3%. Η επίδοση αυτή είναι η 5η καλύτερη μετά από τις ΗΠΑ, όπου η διαθεσιμότητα διαμορφώνεται στο 56%, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Δανία (με 49,8%, 46,1% και 42,7%, αντίστοιχα).

Μάλιστα, η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις εξαιρετικά «ώριμων» ψηφιακά αγορών, όπως η Νότια Κορέα, όπου ο σχετικός δείκτης είναι στο 35,1% ή η Ολλανδία με 34,8% ή η Κίνα με 25,7%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, στα περισσότερα ευρωπαϊκά παρατηρείται πλέον (4ο τρίμηνο του 2022) αύξηση της διαθεσιμότητας 5G, γεγονός που αποδίδεται στη διογκούμενη διείσδυση των 5G smartphones και στην ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G πανευρωπαϊκά.

Επιβραδύνει το 5G

Αν και η διαθεσιμότητα του 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους επιταχύνεται, εντούτοις, δεν ισχύει το ίδιο με τις ταχύτητες, οι οποίες βαίνουν μειούμενες τόσο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη όσο και στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση όσον αφορά τη μέση ταχύτητα 5G (download), αν και η επίδοση αυτή είναι μειωμένη έναντι του 2021.

Για την ακρίβεια, η το 4ο τρίμηνο του 2022, η μέση ταχύτητα download στα 5G δίκτυα στην Ελλάδα ήταν 165,10 Mbps, όταν έναν χρόνο νωρίτερα το 5G στη χώρα έτρεχε με 194,4 Mbps.

Ρεκόρ ταχύτητας, παγκοσμίως, κάνουν τα δίκτυα 5G στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 549,71 Μbps, η Νότια Κορέα με 496,93 Mbps, η Σιγκαπούρη με 388,66 Mbps και η Σαουδική Αραβία με 344,41 Mbps.

Από το report της Ookla, το οποίο εξετάζει την πρόοδο του 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκύπτει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέση ταχύτητα λήψης (download) 5G κάτω από 200 Mbps. Και αυτό αφορά ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία όπου η μέση ταχύτητα του 5G φτάνει τα 139,12 Mbps, 130,64 Mbps, 125,87 Mbps και 98,01 Mbps αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στην κατηγορία των λεγόμενων 5G Improvers, δηλαδή των χωρών που επιδέχονται βελτιώσεις. Από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Βουλγαρία ανήκει στην κατηγορία των 5G Leaders, μια λίστα κρατών που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και το Κατάρ, με μέση ταχύτητα λήψης 5G 342,71 Mbps.

Άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα η Σουηδία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία ανήκουν στην κατηγορία των 5G High Performers, με μέση ταχύτητα λήψης 5G άνω 200 Mbps.

Θέμα τιμής

Ένα κρίσιμο στοιχείο που οδηγεί στη διαθεσιμότητα 5G είναι η οικονομική προσιτότητα και η διαθεσιμότητα smartphones με δυνατότητα 5G. Σύμφωνα με την Counterpoint Research, το 4ο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις smartphone 5G σε όλη την Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε 26,8 εκατ., που ισοδυναμεί με το 67% των συνολικών πωλήσεων smartphones.

Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική είναι με 84% και 87% σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Συνεπώς, η Ευρώπη φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο, για να φτάσει σε άλλες προηγμένες αγορές στην υιοθέτηση 5G smartphones.

Εντός της Ευρώπης, υπάρχει επίσης μεγάλη διακύμανση, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο 90%, τη Σουηδία στο 88%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 86% και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης στο 49%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...