30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Εξ΄ αποστάσεως εργασία: Δημιουργεί κενό στην κυβερνοασφάλεια των επιχειρήσεων

Oι οργανισμοί δεν έχουν εγκαταστήσει λύσεις ασφαλείας που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα και ασφάλεια για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους. Η στροφή στην απομακρυσμένη εργασία άλλαξε τις πρακτικές ασφάλειας των οργανισμών για τους χρήστες, τις συσκευές και την πρόσβαση, αλλά την ίδια στιγμή δημιούργησε κενά και προβλήματα κυβερνοασφάλειας.

Η Check Point Software Technologies Ltd, κορυφαίος πάροχος λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που διεξήχθη μεταξύ 1.200 IT επαγγελματιών ασφάλειας παγκοσμίως, καταγράφοντας αυτές τις εξελίξεις με αφορμή την τηλεργασία.

Καθώς το τοπίο των απειλών εξελίσσεται και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, πολλοί οργανισμοί παραδόξως δεν έχουν εφαρμόσει λύσεις κυβερνοασφάλειας που παρέχουν την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα και ασφάλεια για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους υπαλλήλους.

Η πανδημία COVID-19 και η τηλεργασία

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν μεταφέρει ολόκληρο το εργατικό δυναμικό τους από το γραφείο σε καθεστώς τηλεργασίας.

Ενώ η πλειονότητα των οργανισμών έχει υιοθετήσει πλήρως την απομακρυσμένη εργασία ως τρόπο ζωής, από πλευράς κυβερνοασφάλειας υπάρχουν ακόμη πολλά κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Οι οργανισμοί καλούνται να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της παραγωγικότητας των εξ αποστάσεως εργαζομένων και της διασφάλισης της ασφάλειας των συσκευών, των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και της της πρόσβασης σε αυτά.

Πέντε λύσεις ασφαλείας

Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Check Point Software υπάρχουν πέντε κρίσιμες λύσεις ασφαλείας που απαιτούνται για την προστασία των απομακρυσμένων χρηστών από επιθέσεις με βάση το διαδίκτυο, οι οποίες περιλαμβάνουν τα URL filtering και URL reputation, την αδρανοποίηση και ανακατασκευή περιεχομένου (CDR), το μηδενικό phishing και την προστασία διαπιστευτηρίων.

Ωστόσο, μόνο το 9% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιεί και τις πέντε προστασίες και το 11% δεν χρησιμοποιεί καμία από τις αναφερόμενες μεθόδους για την ασφάλεια της εξ αποστάσεως πρόσβασης σε εταιρικές εφαρμογές.

Τα βασικά ευρήματα σε παγκόσμιο επίπεδο

  • Το κενό ασφαλείας απομακρυσμένης πρόσβασης: Το 70% των οργανισμών επιτρέπει την πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές από προσωπικές συσκευές. Μόνο το 5% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν όλες τις προτεινόμενες μεθόδους ασφαλείας απομακρυσμένης πρόσβασης.
  • Η ανάγκη για προστασία της πρόσβασης στο διαδίκτυο: Το 20% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιεί καμία από τις πέντε μεθόδους που αναφέρθηκαν για την προστασία των εξ αποστάσεως χρηστών κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο και μόνο το 9% χρησιμοποιεί και τις πέντε μεθόδους για την προστασία από επιθέσεις με βάση το διαδίκτυο.
  • Έλλειψη προστασίας από ransomware: το 26% των ερωτηθέντων δεν διαθέτει λύση για το τελικό σημείο που να μπορεί να ανιχνεύει και να σταματά αυτόματα τις επιθέσεις ransomware. Το 31% δεν χρησιμοποιεί καμία από τις αναφερόμενες μεθόδους για να αποτρέψει τη διαρροή ευαίσθητων επιχειρηματικών δεδομένων εκτός του οργανισμού.
  • Ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητών τηλεφώνων: Μόνο το 12% των οργανισμών που επιτρέπουν την εταιρική πρόσβαση από φορητές συσκευές χρησιμοποιούν λύση για την άμυνα κατά των απειλών από φορητές συσκευές. Αυτό αναδεικνύει πόσο εκτεθειμένοι είναι οι οργανισμοί σε ταχέως εξελισσόμενες κυβερνοεπιθέσεις 5ης γενιάς που στοχεύουν εργαζόμενους σε τηλεργασία

Κενό στην κυβερνοασφάλεια

«Ενώ πολλές εταιρείες έχουν αγκαλιάσει τα νέα υβριδικά και μοντέλα εξ’ αποστάσεως εργασίας, δεν έχουν υιοθετήσει όλες τις κρίσιμες λύσεις που απαιτούνται για την ασφάλεια του απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού τους. Αυτή η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι οργανισμοί έχουν ένα κενό όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια των χρηστών, των συσκευών και της πρόσβασης», δήλωσε ο Itai Greenberg, Vice President of Product Management της Check Point Software Technologies.

«Για να καλύψουν αυτό το κενό στην τηλεργασία, οι οργανισμοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια αρχιτεκτονική Secure Access Service Edge (SASE). Τα μοντέλα ασφαλείας SASE παρέχουν γρήγορη και απλή πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές, για κάθε χρήστη και από κάθε συσκευή και προστατεύουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους από όλες τις απειλές που σχετίζονται με το διαδίκτυο».

50% περισσότερες επιθέσεις ανά εβδομάδα

Συνολικά το 2021, οι ερευνητές έχουν δει 50% περισσότερες επιθέσεις ανά εβδομάδα σε εταιρικά δίκτυα. Καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο γίνονται πιο εξελιγμένες και εκμεταλλεύονται το εξ αποστάσεως  περιβάλλον εργασίας, οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια ενοποιημένη λύση κυβερνοασφάλειας που θα ενισχύει την άμυνά τους και θα βελτιώνει την ευελιξία τους έναντι των επιθέσεων.

Το Check Point Harmony είναι μια ενοποιημένη λύση ασφάλειας για χρήστες, συσκευές και πρόσβαση. Η λύση παρέχει στους οργανισμούς ολοκληρωμένη και ισχυρή ασφάλεια του εργατικού δυναμικού, ενοποιώντας 5 προϊόντα ασφαλείας για την παροχή πλήρους προστασίας για τους απομακρυσμένους χρήστες – όλα αυτά σε μια ενιαία λύση, εύκολη στη χρήση, τη διαχείριση και την αγορά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...