12 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Περισσότερα από 6 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωληθούν το 2022

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Οπαδούς κερδίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η ηλεκτροκίνηση. Φέτος αναμένεται να διατεθούν στη διεθνή αγορά περισσότερα από 6 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα (electric vehicles -EVs). H στροφή προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται πιο ξεκάθαρη αν ληφθεί υπόψη ότι το 2021 πωλήθηκαν παγκοσμίως περί τα 4 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα (ηλεκτρικά με μπαταρία και plug-in υβριδικά).

Σύμφωνα με σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Gartner Inc., τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ιδιωτική χρήση θα αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών πωλήσεων EVs το 2022. Το υπόλοιπο θα μοιράζεται μεταξύ λεωφορείων, φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, μέχρι το 2022, ο αριθμός των παγκόσμιων δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι συνολικά 2 εκατ. μονάδες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει το 2022 στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα EVs παγκοσμίως το 2022.

Με την κινεζική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τα EVs να αποτελούν το 40% όλων των πωλήσεων έως το 2030 και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαθιστούν νέα εργοστάσια για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 46% των παγκόσμιων πωλήσεων EVs το 2022.

Παγκόσμια αγορά

Ειδικότερα, η ευρύτερη περιοχή της Κίνας θα καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις αποστολές ηλεκτρικών οχημάτων, με πωλήσεις 2,9 εκατ. EVs το 2022. Στο μεταξύ, η Δυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι φέτος θα κατευθύνει στην παγκόσμια αγορά 1,9 εκατ. μονάδες το 2022, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς EVs.

«Τα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα κατά 55% και τα φορτηγά κατά 50% έως το 2030 θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη», σχολιάζει η Gartner.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με 855.300 EVs το 2022.

Περί φόρτισης

Η Gartner προβλέπει ότι ο αριθμός των παγκόσμιων δημόσιων φορτιστών EVs θα αυξηθεί σε 2,1 εκατ. μονάδες το 2022 από 1,6 εκατ. το 2021. «Για να προωθήσουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορους παράγοντες». Παράγοντες όπως η μείωση της τιμής πώλησης των EVs και των μπαταριών, η ανακύκλωση των μπαταριών EVs, η προσφορά ευρύτερης επιλογής μοντέλων οχημάτων με μεγαλύτερη εμβέλεια οδήγησης και η βελτίωση των υποδομών φόρτισης.

«Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας γρήγορης φόρτισης για οικιακή και δημόσια φόρτιση. Οι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές “έξυπνων” δικτύων, για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνουν οι αναλυτές.

Και καταλήγουν: «Για να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να επανασχεδιάσουν την παραγωγή ενέργειας για να ανταποκριθούν στη μετάβαση».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Mελέτη μοτίβων κυκλοφορίας από Nissan -πανεπιστήμιο Vanderbilt και TDOT στις Η.Π.Α

H Nissan σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Vanderbilt και το TDOT στις Η.Π.Α., διεξάγουν μελέτη μοτίβων κυκλοφορίας με στόχο την προώθηση της κινητικότητας του...

Ολυμπία Οδός: «Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας» στο σύμπλεγμα των Σηράγγων Κακιάς Σκάλας  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου η Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας στη σήραγγα «Αίθρα» στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επέμβαση στη...

Η Vodafone καλωσόρισε φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών ΑΕΙ

Συμμετέχοντας στα Business Days του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας H Vodafone Ελλάδας, μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής διαδικτυακών εκδηλώσεων, άνοιξε ξανά τα γραφεία της σε...

ΕΛΤΑ: Έφτασαν τα πρώτα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη 

  «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» σας προτρέπουν για 31η συνεχόμενη χρονιά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που φέτος διαθέτουν περισσότερα κόκκινα γραμματοκιβώτια στο δίκτυό τους...

Σε τροχιά υλοποίησης ο εκσυγχρονισμός G Cloud του δημοσίου – Οι ανάδοχοι των έργων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ο ΟΤΕ είναι προσωρινός ανάδοχος του δεύτερου τμήματος του έργου εκσυγχρονισμού του G Cloud στο δημόσιο. Στο πρώτο τμήμα προσωρινός...