13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Περισσότερα από 6 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωληθούν το 2022

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Οπαδούς κερδίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η ηλεκτροκίνηση. Φέτος αναμένεται να διατεθούν στη διεθνή αγορά περισσότερα από 6 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα (electric vehicles -EVs). H στροφή προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται πιο ξεκάθαρη αν ληφθεί υπόψη ότι το 2021 πωλήθηκαν παγκοσμίως περί τα 4 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα (ηλεκτρικά με μπαταρία και plug-in υβριδικά).

Σύμφωνα με σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Gartner Inc., τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ιδιωτική χρήση θα αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών πωλήσεων EVs το 2022. Το υπόλοιπο θα μοιράζεται μεταξύ λεωφορείων, φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, μέχρι το 2022, ο αριθμός των παγκόσμιων δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι συνολικά 2 εκατ. μονάδες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει το 2022 στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα EVs παγκοσμίως το 2022.

Με την κινεζική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τα EVs να αποτελούν το 40% όλων των πωλήσεων έως το 2030 και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαθιστούν νέα εργοστάσια για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 46% των παγκόσμιων πωλήσεων EVs το 2022.

Παγκόσμια αγορά

Ειδικότερα, η ευρύτερη περιοχή της Κίνας θα καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις αποστολές ηλεκτρικών οχημάτων, με πωλήσεις 2,9 εκατ. EVs το 2022. Στο μεταξύ, η Δυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι φέτος θα κατευθύνει στην παγκόσμια αγορά 1,9 εκατ. μονάδες το 2022, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς EVs.

«Τα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα κατά 55% και τα φορτηγά κατά 50% έως το 2030 θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη», σχολιάζει η Gartner.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με 855.300 EVs το 2022.

Περί φόρτισης

Η Gartner προβλέπει ότι ο αριθμός των παγκόσμιων δημόσιων φορτιστών EVs θα αυξηθεί σε 2,1 εκατ. μονάδες το 2022 από 1,6 εκατ. το 2021. «Για να προωθήσουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορους παράγοντες». Παράγοντες όπως η μείωση της τιμής πώλησης των EVs και των μπαταριών, η ανακύκλωση των μπαταριών EVs, η προσφορά ευρύτερης επιλογής μοντέλων οχημάτων με μεγαλύτερη εμβέλεια οδήγησης και η βελτίωση των υποδομών φόρτισης.

«Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας γρήγορης φόρτισης για οικιακή και δημόσια φόρτιση. Οι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές “έξυπνων” δικτύων, για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνουν οι αναλυτές.

Και καταλήγουν: «Για να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να επανασχεδιάσουν την παραγωγή ενέργειας για να ανταποκριθούν στη μετάβαση».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...