Από ουραγός της Ευρώπης στο e–government η Ελλάδα επιχειρεί να γίνει πρωταγωνιστής στην ψηφιακή διακυβέρνηση
Βήματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κάνει η Ελλάδα, βελτιώνοντας σταδιακά τις επιδόσεις της σε έναν πεδίο, στο οποίο αποτελεί συνήθως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Ήδη σήμερα 575 δημόσιες υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες online μέσω του “Gov.gr”, της ενιαίας πύλης που παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται ψηφιακά για όσες έχουν ήδη ενταχθεί στην πλατφόρμα.
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα όσον αφορά τη διάσταση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών κατατάσσεται στην 27η θέση στην ΕΕ για το 2019, αρκετά κάτω από τον μέσο Κοινοτικό όρο. Από την πλευρά της προσφοράς (όσον αφορά την παροχή διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών), η χώρα κοιτάει με το …κιάλι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με 25/100 προσυμπληρωμένα έντυπα σε σύγκριση με 23/100 το 2018, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στα 59 προσυμπληρωμένα έντυπα. Στο μεταξύ, η διαθεσιμότητα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε μεν σε 63 το 2019, αλλά όχι αρκετά ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 88.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου που είναι ενεργοί χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανέρχεται σε 39%, όταν στην ΕΕ ο αντίστοιχος δείκτης είναι 67%. Τα παραπάνω στοιχεία του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας Κοινωνίας 2020, που κατατάσσουν τη χώρα στους ουραγούς της Ευρώπης στο e-government, αφορούν, πάντως, το 2019 και δεν ενσωματώνουν την ψηφιακή πρόοδο, που έχει επιτευχθεί έκτοτε και κυρίως την επιτάχυνσή της στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19.
«Η αποτελεσματική απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση εξακολουθούν να συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση της νέας ψηφιακής διακυβέρνησης του κράτους. Η αποτελεσματική υλοποίησή της θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, καθώς και στη συμμετοχή των πολιτών» αναφέρει στη σχετική με τον DESI 2020 έκθεσή της η Κομισιόν.
Μαγικό ραβδί
«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που θα μετατρέψει την Ελλάδα ωστόσο έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας που επιτάχυνε τις διαδικασίες» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας χθες σε διαδικτυακό συνέδριο του ΙΟΒΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας για την ανατροπή αυτής της εικόνας και την επιτάχυνση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, κατονομάζοντας επτά βασικούς πυλώνες αυτής της στρατηγικής. Αυτοί είναι: η άυλη συνταγογράφηση, η δήλωση γεγονότων ζωής, η ταυτοποίηση του πολίτη, οι τηλεπικοινωνίες, οι ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, τα δημόσια δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική ως «μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας που έγινε αναγκαιότητα» και επεσήμανε την «απόλυτη δέσμευσή μας αυτή τη φορά ότι η χώρα δεν θα χάσει το τρένο της πληροφορικής». Επανέλαβε μάλιστα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι στο hardware, δηλαδή στις υποδομές, όσο στο software, δηλαδή στις αργές διαδικασίες και στην έλλειψη οργάνωσης.