“Φωτιές” άναψε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, προκαλώντας αντιδράσεις.
H Vodafone Ελλάδος σήκωσε το χάντι, αποδομώντας τα ευρήματα της Rewheel, καθώς η έκθεση για λογαριασμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού χρησιμοποιεί στοιχεία από πακέτα της εταιρείας, ώστε να επιχειρηματολογήσει για τις υψηλές τιμές στη χώρα μας. Κύκλοι της Vodafone υποστηρίζουν πως η έκθεση της φινλανδικής εταιρείας είναι ένα «συνονθύλευμα από ανακρίβειες που παραθέτει εσφαλμένα στοιχεία, που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά παρασύρουν τον αναγνώστη σε λάθος συμπεράσματα και υπονομεύουν το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας – και, μάλιστα, για λόγους άσχετους από την καλή λειτουργία των θεσμών της χώρας». Αναφέρουν, για παράδειγμα, πως η έκθεση εσφαλμένα υποστηρίζει πως Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas μοιράζονται φάσμα, ενώ στην πραγματικότητα μοιράζονται ενεργό δίκτυο, κάτι που θεωρείται «βέλτιστη πρακτική» ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επ’ αυτού, πάντως, από την φινλανδική εταιρεία απαντούν πως στην έκθεσή τους δεν κάνουν λόγο για διαμοιρασμό φάσματος αλλά για από κοινού χρήση ενεργού δικτύου.
Πηγές πλησίον των παρόχων κινητής τηλεφωνίας επισημαίνουν ότι η Rewheel «δεν εξειδικεύεται στις έρευνες αγοράς, αλλά στις μελέτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Υπενθυμίζεται πως η φινλανδική εταιρεία αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται να παραχωρήσει φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΕΕΤΤ. Εκτιμά πως με μια άλλη στρατηγική παραχώρησης του φάσματος στο 5G θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια εισόδου τέταρτου παίκτη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η Rewheel εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει πως οι αγορές κινητής με τέσσερις ομίλους είναι περισσότερο ανταγωνιστικές από αυτές που δραστηριοποιούνται μόνο τρεις, όπως η Ελλάδα, κάτι το οποίο έχει εγκριθεί από την περασμένη χρονιά από την ΕΕΤΤ, άσχετα αν η Forthnet δεν έχει ακόμη δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος κινητής (MVNO).
Στελέχη της Wind σημείωναν ότι «η μελέτη βασίζεται σε αδόκιμη μεθοδολογία και προφανώς περιλαμβάνει πλήθος ανακριβειών και εσφαλμένων συμπερασμάτων που βάλουν κατά της φήμης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα υπονομεύουν την ψηφιακή πορεία της χώρας».
Και από την πλευρά της Cosmote, πηγές πλησίον της εταιρείας σημείωναν ότι η μεθοδολογία της Rewheel είναι λάθος, ενώ το κόστος ανά Gigabyte έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις τελευταίες προσφορές των παρόχων.