18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Οκτώβριο 2021: To Trickbot για πέμπτη φορά στην κορυφή

Το Trickbot μπορεί να κλέψει οικονομικά στοιχεία, διαπιστευτήρια λογαριασμού και προσωπικά δεδομένα, καθώς και να εξαπλωθεί στο δίκτυο διακινώντας ransomware. Ισως γι’ αυτό είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό.

Οι ερευνητές της Check Point Software Technologies αναφέρουν ότι το modular botnet και τραπεζικό trojan, Trickbot, παραμένει στην κορυφή της λίστας με τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα προγράμματα, επηρεάζοντας το 4% των οργανισμών παγκοσμίως. Αντίστοιχα, το “Apache HTTP Server Directory Traversal” έχει εισέλθει στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τις ευπάθειες που αξιοποιούνται, σύμφωνα με το “Global Threat Index” για το μήνα Οκτώβριο του 2021.

Το Trickbot μπορεί να κλέψει οικονομικά στοιχεία, διαπιστευτήρια λογαριασμού και προσωπικά δεδομένα

Από την κατάργηση του Emotet τον Ιανουάριο, το Trickbot έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα προγράμματα πέντε φορές. Ενημερώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες, χαρακτηριστικά και τρόπους διανομής, γεγονός που του επιτρέπει να είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διανέμεται στο πλαίσιο εκστρατειών πολλαπλών σκοπών.

Η νέα ευπάθεια, “Apache HTTP Server Directory Traversal”, μπήκε στην πρώτη δεκάδα της λίστας των ευπαθειών για τον Οκτώβριο, κατακτώντας τη δέκατη θέση. Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, οι προγραμματιστές του Apache κυκλοφόρησαν διορθώσεις για το CVE-2021-41773 στον Apache HTTP Server 2.4.50. Ωστόσο, η επιδιόρθωση κρίθηκε ανεπαρκής και η ευπάθεια διάσχισης καταλόγου εξακολουθεί να υφίσταται στον Apache HTTP Server. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυθαίρετα αρχεία στο επηρεαζόμενο σύστημα.

Οι κλάδοι της εκπαίδευσης και της έρευνας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας στόχων των χάκερ

«Η ευπάθεια του Apache ήρθε στο φως μόλις στις αρχές Οκτωβρίου και ήδη συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες ευπάθειες με τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις παγκοσμίως, γεγονός που δείχνει πόσο γρήγορα κινούνται οι δράστες. Αυτή η ευπάθεια μπορεί να οδηγήσει στο να αντιστοιχίσουν URLs σε αρχεία εκτός της αναμενόμενης διαδρομής του εγγράφου (document root), εξαπολύοντας επίθεση path traversal», δήλωσε η Maya Horowitz, VP Research της Check Point Software.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι χρήστες του Apache να διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνολογίες προστασίας

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι χρήστες του Apache να διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνολογίες προστασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους 61 οργανισμούς επηρεάζεται από ransomware κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό ποσοστό και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Πολλές επιθέσεις ξεκινούν με ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οπότε η εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης μιας πιθανής απειλής είναι μία από τις σημαντικότερες άμυνες που μπορεί να αναπτύξει ένας οργανισμός».

Η Check Point, κορυφαίος πάροχος κυβερνοασφάλειας, αποκάλυψε επίσης αυτό το μήνα, ότι η Eκπαίδευση/Έρευνα είναι ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από αυτούς των Επικοινωνιών και τους Κυβέρνηση/Στρατιωτικό.

Το “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” είναι η πιο συχνά εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 60% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από το “Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” που επηρεάζει το 55% των οργανισμών παγκοσμίως, ενώ το “HTTP Headers Remote Code Execution” παραμένει στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο συχνά εκμεταλλευόμενες ευπάθειες, με παγκόσμιο αντίκτυπο 54%.

Κορυφαίες οικογένειες κακόβουλων λογισμικών

*Τα βέλη αφορούν στη μεταβολή της κατάταξης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτόν τον μήνα, το Trickbot είναι το πιο δημοφιλές κακόβουλο λογισμικό που επηρεάζει το 4% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενο από το XMRig με 3% και το Remcos με 2%.

 1. Trickbot

  – Το Trickbot είναι ένα modular Botnet και Τραπεζικό Trojan που ενημερώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες, δυνατότητες και διαύλους διανομής. Αυτό επιτρέπει στο Trickbot να είναι ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διανεμηθεί ως μέρος καμπανιών πολλαπλών χρήσεων.

 2. XMRig

  – Το XMRig είναι ένα λογισμικό εξόρυξης CPU ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία εξόρυξης του κρυπτονομίσματος Monero και πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2017.

 3. Remcos

  – Ο Remcos είναι ένα RAT που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη φύση το 2016. Το Remcos διανέμεται μέσω κακόβουλων εγγράφων του Microsoft Office τα οποία επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου SPAM και έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει την ασφάλεια UAC των Microsoft Windows και να εκτελεί κακόβουλο λογισμικό με προνόμια υψηλού επιπέδου.

Κορυφαίες επιθέσεις παγκοσμίως αν κλάδο

Αυτόν τον μήνα, η Εκπαίδευση/Ερευνα είναι ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από τις Επικοινωνίες και την Κυβέρνηση/Στρατιωτικό τομέα.

 1. Εκπαίδευση/Ερευνα
 2. Επικοινωνίες
 3. Κυβέρνηση/Στρατός

Οι πιο εκμεταλλεύσιμες ευπάθειες

 1. ↑ Web Servers Malicious URL Directory Traversal (CVE-2010-4598,CVE-2011-2474,CVE-2014-0130,CVE-2014-0780,CVE-2015-0666,CVE-2015-4068,CVE-2015-7254,CVE-2016-4523,CVE-2016-8530,CVE-2017-11512,CVE-2018-3948,CVE-2018-3949,CVE-2019-18952,CVE-2020-5410,CVE-2020-8260)  – Υπάρχει μια ευπάθεια στο directory traversal σε διάφορους web servers. Η ευπάθεια οφείλεται σε σφάλμα επικύρωσης εισόδου σε έναν διακομιστή ιστού που δεν καθαρίζει σωστά τη διεύθυνση URL για τα μοτίβα διάσχισης καταλόγου. Η επιτυχής εκμετάλλευση επιτρέπει σε μη εξουσιοδοτημένους απομακρυσμένους επιτιθέμενους να αποκαλύψουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυθαίρετα αρχεία στον ευάλωτο διακομιστή.
 2. ↓ Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure- Έχει αναφερθεί μια ευπάθεια αποκάλυψης πληροφοριών στο Git Repository. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας θα μπορούσε να επιτρέψει την αποκάλυψη πληροφοριών λογαριασμού.
 3. HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-10826,CVE-2020-10827,CVE-2020-10828,CVE-2020-13756) – Οι HTTP headers επιτρέπουν στον πελάτη και τον διακομιστή να διαβιβάζουν πρόσθετες πληροφορίες με ένα αίτημα HTTP. Ένας απομακρυσμένος εισβολέας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ευάλωτη επικεφαλίδα HTTP για να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στο μηχάνημα του θύματος.

Κορυφαία Malwares για κινητά

Αυτόν τον μήνα, το xHelper παραμένει στην πρώτη θέση των πιο διαδεδομένων κακόβουλων προγραμμάτων για κινητά, ακολουθούμενο από τα AlienBot και XLoader.

 1. xHelper – Μια κακόβουλη εφαρμογή που παρατηρείται στη φύση από τον Μάρτιο του 2019, η οποία χρησιμοποιείται για τη λήψη άλλων κακόβουλων εφαρμογών και την εμφάνιση διαφημίσεων. Η εφαρμογή είναι ικανή να κρύβεται από τον χρήστη και μπορεί ακόμη και να επανεγκατασταθεί σε περίπτωση που έχει απεγκατασταθεί.
 2. AlienBot – Η οικογένεια κακόβουλου λογισμικού AlienBot είναι ένα Malware-as-a-Service (MaaS) για συσκευές Android που επιτρέπει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα, ως πρώτο βήμα, να εισάγει κακόβουλο κώδικα σε νόμιμες οικονομικές εφαρμογές. Ο επιτιθέμενος αποκτά πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και τελικά ελέγχει πλήρως τη συσκευή τους.
 3. XLoader – Το XLoader είναι ένα Android Spyware και Banking Trojan που αναπτύχθηκε από την Yanbian Gang, μια κινεζική ομάδα χάκερ. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί DNS spoofing για τη διανομή μολυσμένων εφαρμογών Android για τη συλλογή προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...