20.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Τα social media βάζουν φρένο στα fake news για τον COVID-19

Τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας των fake news για τον COVID-19 εντείνουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας μετατοπίζεται πλέον στα εμβόλια κατά της νόσου, η διαδικτυακή παραπληροφόρηση πέριξ των εμβολίων οργιάζει με τις πλατφόρμες να προσπαθούν να την ανακόψουν.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι σχετικές εκθέσεις των Facebook, Google, Microsoft, Twitter, TikTok και Mozilla, τις οποίες δημοσίευσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκθέσεις συντάσσονται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων, που έχουν αναλάβει οι εν λόγω πλατφόρμες, υπογράφοντας τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση, και αφορούν τα μέτρα που έλαβαν τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από αυτές, πλέον στο Google, όποτε πραγματοποιείται αναζήτηση σχετικά με τα εμβόλια σε 23 χώρες της ΕΕ, παρέχονται πληροφορίες και κατάλογος των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην τοποθεσία του κάθε χρήστη.

Από την πλευρά του, το TikTok έχει προσθέσει ετικέτα για το εμβόλιο κατά του COVID-19 σε πάνω από πέντε χιλιάδες βίντεο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, η ετικέτα έχει εφαρμοστεί σε 5.087 βίντεο στην ΕΕ, εκ των οποίων 996 στην Ιταλία, .1179 στη Γαλλία, 119 στην Ισπανία και 273 στη Γερμανία.

Εκστρατείες

Το Facebook, τον Ιανουάριο του 2021, αφαίρεσε πάνω από 13.000 κομμάτια περιεχομένου που σχετίζονται με παραπληροφόρηση σχετική με τον COVID-19 στη σελίδα του και στο Instagram.

Η Microsoft συνδιοργανώνει την εκστρατεία #VaxFacts , η οποία εγκαινιάστηκε από τη NewsGuard, παρέχοντας δωρεάν επέκταση προγράμματος περιήγησης για προστασία από την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον, η Mozilla ανέφερε ότι το επιμελημένο και έγκυρο περιεχόμενο από την εφαρμογή Pocket (που παλιότερα λεγόταν Read It Later) έχει ξεπεράσει τις 5,8 δισ. προβολές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το Twitter δεσμεύτηκε να καταργήσει τις πιο επιβλαβείς παραπλανητικές πληροφορίες και θα επισημάνει τα Tweets, που περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια.

Η απειλή των fake news

«Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η επιβλαβής και επικίνδυνη παραπληροφόρηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να μην υπονομεύσει τον κοινό μας αγώνα κατά του ιού και τις προσπάθειες για εμβολιασμό» ανέφερε σχετικά η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κυρία Βιέρα Γιούροβα.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, προσέθεσε από την πλευρά του: «Η παραπληροφόρηση συνιστά απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και οι πλατφόρμες πρέπει να αντιδράσουν με προσεκτικό, στιβαρό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό είναι καίριας σημασίας ιδίως σήμερα, που αναλαμβάνουμε δράση για να κερδίσουμε τη βιομηχανική μάχη ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ν. Ζαρκαλής: Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Μετά την πανδημία δεν είναι λίγοι που θεωρούν πως θα ακολουθήσει μια πρωτοφανής περίοδος ανάπτυξης, τόνισε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Hellas,...

MediaMarkt: Νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία «Personal Video Shopping»

Θέλετε να δείτε ζωντανά τους χώρους του ψυγείου που προτιμάτε ή το πόσο φωτεινή και λεπτή είναι η τηλεόραση που σας αρέσει; Θέλετε να...

Ο Ρόμπυ Μπουρλάς νέος CEO στην Public-MediaMarkt

Η Public-MediaMarkt (PMM), κορυφαίος omnichannel retailer οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών και ειδών ψυχαγωγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοινώνει σήμερα ότι αναθέτει στον κ. Ρόμπυ Μπουρλά τη θέση του CEO, έπειτα από...

Αυτές είναι οι startups που έγιναν δεκτές στο EIT Digital Venture Program 2021

Εννέα early stage startups από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στη φετινή έκδοση του προγράμματος επιτάχυνσης που διοργανώνουν...

Κτηματολόγιο: Επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης

Ψηφίστηκε ως άρθρο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/879 η τροπολογία που...