13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Σταδιακά η αντιμετώπιση  της κυβερνοεπίθεσης στα ΕΛΤΑ – Πρόγραμμα αποκατάστασης

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των υπηρεσιών που βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω της κυβερνοεπίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών, που ίσως να φτάσει τα δύο τρίτα του συνόλου, θα αποκατασταθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στην ημέρα. Ωστόσο θα υπάρξουν και υπηρεσίες που θα διατεθούν σε δεύτερο χρόνο, που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα 20ημερο.

Πρόκειται για πιο σύνθετες διαδικασίες που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο ώστε τα ΕΛΤΑ να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της επίθεσης των χάκερς. Πάντως προς στιγμήν επιβεβαιώνεται ότι δεν αναμένεται κανένα πρόβλημα στις συντάξεις, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Οργανισμός.

Επανέρχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αποστολή αλληλογραφίας από το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι η πορεία της πλήρους αποκατάστασης των συστημάτων της εταιρείας εξελίσσεται σύμφωνα με το σχεδιασμό της, με στόχο την ταχεία επαναλειτουργία των συστημάτων του δικτύου που αντιμετώπισαν προβλήματα.

Από σήμερα τα καταστήματα ΕΛΤΑ θα παρέχουν πλέον και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της είσπραξης λογαριασμών, της αποστολής απλής αλληλογραφίας, μικροδεμάτων και των πωλήσεων φιλοτελικών προϊόντων. Επιπλέον, από την ΕΛΤΑ Courier θα εξυπηρετείται η αποστολή δεμάτων εξωτερικού.

Τα ΕΛΤΑ επίσης ενημερώνουν το κοινό, ότι από την προσεχή Δευτέρα 28 Μαρτίου, θα καταβληθούν οι πληρωμές συντάξεων σε όλη την επικράτεια, βάσει των προβλεπόμενων χρόνων καταβολής τους.

Η επίθεση στα ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση προς τα ΕΛΤΑ ήταν τύπου ransomware θέτοντας  εκτός λειτουργίας τα υπολογιστικά συστήματα τους. Μετά από παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας, οι χάκερς «κλείδωσαν» δραστηριότητες και συστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων ουσιαστικά αποκλείοντας τους από αυτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αναφέρουν εταιρείες κυβερνοασφάλειας ο στόχος είναι λύτρα για να τα επαναφέρουν σε λειτουργία.

Από τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν ότι τέτοια επαφή με τους δράστες δεν έχει υπάρξει ακόμα, ενώ ο οργανισμός χρησιμοποιώντας τα συστήματα που έχει ως back up σταδιακά επαναφέρει τις λειτουργίες του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε στις 7.15 μ.μ. της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε άμεσα αντιληπτή από τα στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα τονίζεται ότι το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός όλα τα υπολογιστικά συστήματα του Οργανισμού έγινε με πρωτοβουλία της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της ζημιάς από το κακόβουλο λογισμικό.

Στη διερεύνηση του περιστατικού ενεπλάκησαν η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ και η ΕΥΠ, ενώ ενημέρωση για την πορεία των ερευνών είχαν και οι επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κυβερνοασφάλειας

Πάντως άξιο λόγου θεωρείται ότι μία εβδομάδα πριν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κυβερνοασφάλειας ήταν στην Ελλάδα καθώς ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, εγκαινίασαν τη νέα έδρα του ENISA στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε τονίσει τότε ότι η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία. Μάλιστα είχε εξηγήσει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα όχι μόνο να φιλοξενεί τον ENISA αλλά παράλληλα να αξιοποιεί και την παρουσία του εδώ στο μέγιστο γιατί η χώρα μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης: η Ελλάδα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ένα δικό της κέντρο ασφαλείας, στο οποίο θα μπορεί να έχει μια πλήρη ορατότητα στο επίκεντρο στο τι συμβαίνει στο ελληνικό Δημόσιο, στη χώρα και σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, σε πολλούς τομείς κρίσιμων υποδομών.

Εκθετική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

Καταλήγοντας αναφερεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκθετική αύξηση των ευπαθειών που εκμεταλλεύονται οι επιτιθέμενοι, με τους ελληνικούς οργανισμούς να μπαίνουν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων, κατά μέσο όρο, 479 φορές την εβδομάδα!

Το 2020 και το 2021 υπήρξαν πολλές επιθέσεις σε σχέση με την πανδημία, με περισσότερο ransomware, απειλές μέσω κινητών, κινδύνους στο cloud και μεγαλύτερη τάση για επιθέσεις σε επίπεδο χωρών. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες κακόβουλες επιθέσεις «φυτεύονται» μέσω email ενώ, σε κάποιους τύπους, όπως το ransomware και οι infostealers, ο μέσος όρος είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το εξωτερικό.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...