Σταδιακά η αντιμετώπιση  της κυβερνοεπίθεσης στα ΕΛΤΑ – Πρόγραμμα αποκατάστασης

- Advertisement -
  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των υπηρεσιών που βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω της κυβερνοεπίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών, που ίσως να φτάσει τα δύο τρίτα του συνόλου, θα αποκατασταθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στην ημέρα. Ωστόσο θα υπάρξουν και υπηρεσίες που θα διατεθούν σε δεύτερο χρόνο, που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα 20ημερο.

Πρόκειται για πιο σύνθετες διαδικασίες που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο ώστε τα ΕΛΤΑ να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της επίθεσης των χάκερς. Πάντως προς στιγμήν επιβεβαιώνεται ότι δεν αναμένεται κανένα πρόβλημα στις συντάξεις, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Οργανισμός.

Επανέρχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αποστολή αλληλογραφίας από το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι η πορεία της πλήρους αποκατάστασης των συστημάτων της εταιρείας εξελίσσεται σύμφωνα με το σχεδιασμό της, με στόχο την ταχεία επαναλειτουργία των συστημάτων του δικτύου που αντιμετώπισαν προβλήματα.

Από σήμερα τα καταστήματα ΕΛΤΑ θα παρέχουν πλέον και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της είσπραξης λογαριασμών, της αποστολής απλής αλληλογραφίας, μικροδεμάτων και των πωλήσεων φιλοτελικών προϊόντων. Επιπλέον, από την ΕΛΤΑ Courier θα εξυπηρετείται η αποστολή δεμάτων εξωτερικού.

Τα ΕΛΤΑ επίσης ενημερώνουν το κοινό, ότι από την προσεχή Δευτέρα 28 Μαρτίου, θα καταβληθούν οι πληρωμές συντάξεων σε όλη την επικράτεια, βάσει των προβλεπόμενων χρόνων καταβολής τους.

Η επίθεση στα ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση προς τα ΕΛΤΑ ήταν τύπου ransomware θέτοντας  εκτός λειτουργίας τα υπολογιστικά συστήματα τους. Μετά από παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας, οι χάκερς «κλείδωσαν» δραστηριότητες και συστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων ουσιαστικά αποκλείοντας τους από αυτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αναφέρουν εταιρείες κυβερνοασφάλειας ο στόχος είναι λύτρα για να τα επαναφέρουν σε λειτουργία.

Από τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν ότι τέτοια επαφή με τους δράστες δεν έχει υπάρξει ακόμα, ενώ ο οργανισμός χρησιμοποιώντας τα συστήματα που έχει ως back up σταδιακά επαναφέρει τις λειτουργίες του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε στις 7.15 μ.μ. της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε άμεσα αντιληπτή από τα στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα τονίζεται ότι το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός όλα τα υπολογιστικά συστήματα του Οργανισμού έγινε με πρωτοβουλία της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της ζημιάς από το κακόβουλο λογισμικό.

Στη διερεύνηση του περιστατικού ενεπλάκησαν η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ και η ΕΥΠ, ενώ ενημέρωση για την πορεία των ερευνών είχαν και οι επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κυβερνοασφάλειας

Πάντως άξιο λόγου θεωρείται ότι μία εβδομάδα πριν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κυβερνοασφάλειας ήταν στην Ελλάδα καθώς ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, εγκαινίασαν τη νέα έδρα του ENISA στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε τονίσει τότε ότι η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία. Μάλιστα είχε εξηγήσει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα όχι μόνο να φιλοξενεί τον ENISA αλλά παράλληλα να αξιοποιεί και την παρουσία του εδώ στο μέγιστο γιατί η χώρα μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης: η Ελλάδα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ένα δικό της κέντρο ασφαλείας, στο οποίο θα μπορεί να έχει μια πλήρη ορατότητα στο επίκεντρο στο τι συμβαίνει στο ελληνικό Δημόσιο, στη χώρα και σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, σε πολλούς τομείς κρίσιμων υποδομών.

Εκθετική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

Καταλήγοντας αναφερεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκθετική αύξηση των ευπαθειών που εκμεταλλεύονται οι επιτιθέμενοι, με τους ελληνικούς οργανισμούς να μπαίνουν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων, κατά μέσο όρο, 479 φορές την εβδομάδα!

Το 2020 και το 2021 υπήρξαν πολλές επιθέσεις σε σχέση με την πανδημία, με περισσότερο ransomware, απειλές μέσω κινητών, κινδύνους στο cloud και μεγαλύτερη τάση για επιθέσεις σε επίπεδο χωρών. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες κακόβουλες επιθέσεις «φυτεύονται» μέσω email ενώ, σε κάποιους τύπους, όπως το ransomware και οι infostealers, ο μέσος όρος είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται νέες εξαγορές για τη ΔΕΗ – Προχωρούν οι συζητήσεις για το mega Data Center έως 1 GW

Με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, επιβεβαίωση των στόχων για το...

1 στους 2 CEOs βάζει την ΑΙ στις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παύει να αποτελεί ένα ακόμη έργο...

270.000 κυβερνοεπιθέσεις με «δόλωμα» ταξιδιωτικά brands σε έναν χρόνο

Ένα ολοένα και πιο ελκυστικό πεδίο δράσης για τους...

Η αύξηση του κόστους μνήμης δημιουργεί «δύο ταχύτητες» στα smartphones

Η άνοδος του κόστους των τσιπ μνήμης αναδιαμορφώνει τη...

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...