13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Σταδιακά η αντιμετώπιση  της κυβερνοεπίθεσης στα ΕΛΤΑ – Πρόγραμμα αποκατάστασης

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των υπηρεσιών που βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω της κυβερνοεπίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη στα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών, που ίσως να φτάσει τα δύο τρίτα του συνόλου, θα αποκατασταθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα στην ημέρα. Ωστόσο θα υπάρξουν και υπηρεσίες που θα διατεθούν σε δεύτερο χρόνο, που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα 20ημερο.

Πρόκειται για πιο σύνθετες διαδικασίες που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο ώστε τα ΕΛΤΑ να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της επίθεσης των χάκερς. Πάντως προς στιγμήν επιβεβαιώνεται ότι δεν αναμένεται κανένα πρόβλημα στις συντάξεις, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Οργανισμός.

Επανέρχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αποστολή αλληλογραφίας από το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν ότι η πορεία της πλήρους αποκατάστασης των συστημάτων της εταιρείας εξελίσσεται σύμφωνα με το σχεδιασμό της, με στόχο την ταχεία επαναλειτουργία των συστημάτων του δικτύου που αντιμετώπισαν προβλήματα.

Από σήμερα τα καταστήματα ΕΛΤΑ θα παρέχουν πλέον και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της είσπραξης λογαριασμών, της αποστολής απλής αλληλογραφίας, μικροδεμάτων και των πωλήσεων φιλοτελικών προϊόντων. Επιπλέον, από την ΕΛΤΑ Courier θα εξυπηρετείται η αποστολή δεμάτων εξωτερικού.

Τα ΕΛΤΑ επίσης ενημερώνουν το κοινό, ότι από την προσεχή Δευτέρα 28 Μαρτίου, θα καταβληθούν οι πληρωμές συντάξεων σε όλη την επικράτεια, βάσει των προβλεπόμενων χρόνων καταβολής τους.

Η επίθεση στα ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση προς τα ΕΛΤΑ ήταν τύπου ransomware θέτοντας  εκτός λειτουργίας τα υπολογιστικά συστήματα τους. Μετά από παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας, οι χάκερς «κλείδωσαν» δραστηριότητες και συστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων ουσιαστικά αποκλείοντας τους από αυτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως αναφέρουν εταιρείες κυβερνοασφάλειας ο στόχος είναι λύτρα για να τα επαναφέρουν σε λειτουργία.

Από τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν ότι τέτοια επαφή με τους δράστες δεν έχει υπάρξει ακόμα, ενώ ο οργανισμός χρησιμοποιώντας τα συστήματα που έχει ως back up σταδιακά επαναφέρει τις λειτουργίες του.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε στις 7.15 μ.μ. της Κυριακής και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε άμεσα αντιληπτή από τα στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα τονίζεται ότι το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός όλα τα υπολογιστικά συστήματα του Οργανισμού έγινε με πρωτοβουλία της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της ζημιάς από το κακόβουλο λογισμικό.

Στη διερεύνηση του περιστατικού ενεπλάκησαν η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ και η ΕΥΠ, ενώ ενημέρωση για την πορεία των ερευνών είχαν και οι επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κυβερνοασφάλειας

Πάντως άξιο λόγου θεωρείται ότι μία εβδομάδα πριν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κυβερνοασφάλειας ήταν στην Ελλάδα καθώς ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, εγκαινίασαν τη νέα έδρα του ENISA στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε τονίσει τότε ότι η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία. Μάλιστα είχε εξηγήσει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα όχι μόνο να φιλοξενεί τον ENISA αλλά παράλληλα να αξιοποιεί και την παρουσία του εδώ στο μέγιστο γιατί η χώρα μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης: η Ελλάδα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ένα δικό της κέντρο ασφαλείας, στο οποίο θα μπορεί να έχει μια πλήρη ορατότητα στο επίκεντρο στο τι συμβαίνει στο ελληνικό Δημόσιο, στη χώρα και σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, σε πολλούς τομείς κρίσιμων υποδομών.

Εκθετική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

Καταλήγοντας αναφερεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκθετική αύξηση των ευπαθειών που εκμεταλλεύονται οι επιτιθέμενοι, με τους ελληνικούς οργανισμούς να μπαίνουν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων, κατά μέσο όρο, 479 φορές την εβδομάδα!

Το 2020 και το 2021 υπήρξαν πολλές επιθέσεις σε σχέση με την πανδημία, με περισσότερο ransomware, απειλές μέσω κινητών, κινδύνους στο cloud και μεγαλύτερη τάση για επιθέσεις σε επίπεδο χωρών. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες κακόβουλες επιθέσεις «φυτεύονται» μέσω email ενώ, σε κάποιους τύπους, όπως το ransomware και οι infostealers, ο μέσος όρος είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το εξωτερικό.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...