24.7 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ρ. Αικατερινάρη: Στα 5+5 χρόνια η ζωή του ΦΑΙΣΤΟΣ για επενδύσεις σε 5G

«Η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της ΕΕΣΥΠ, που θα χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σχετικές εφαρμογές πάνω στα δίκτυα τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, αποτελεί πρωτοπορία και μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της υιοθέτησης των τεχνολογιών και υπηρεσιών 5G στη χώρα».

Έτσι περιέγραψε το fund ΦΑΙΣΤΟΣ που θα ιδρυθεί σύντομα για την υποστήριξη επενδύσεων στο οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας 5ης Γενιάς (5G), η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), κυρία Ράνια Αικατερινάρη.

Μιλώντας στο Thessaloniki Summit, η κυρία Αικατερινάρη επισήμανε ότι η ΕΕΣΥΠ αναγνωρίζει τη σημασία του εγχειρήματος και προετοιμάζεται εντατικά για την ενεργοποίηση του ΦΑΙΣΤΟΣ, προϋπόθεση του οποίου είναι η ίδρυση και λειτουργία της άμεσης θυγατρικής μας, «5G Συμμετοχών Α.Ε.».

Πρόκειται για τη διαχειρίστρια εταιρεία του ταμείου, η οποία λειτουργώντας με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά και βέλτιστους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, θα αναλάβει το βάρος της πραγματοποίησης των επενδύσεων αρχικά, και της από-επένδυσης στη συνέχεια, καθόσον η χρονική διάρκεια του ΦΑΙΣΤΟΣ έχει οριστεί από τη νομοθεσία στα 5+5 έτη.

Στην προκειμένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο ίδρυσης της εταιρείας, τηρώντας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε να είναι όλα λειτουργικά όταν τα προς επένδυση κεφάλαια γίνουν διαθέσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η επενδυτική ομάδα της «5G Συμμετοχών» πριν την εκκίνηση των επενδύσεων θα αναζητήσει επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε η τελική αναλογία δημόσιων-ιδιωτικών να κυμανθεί στο 70-30, κάτι που άλλωστε θα επιβεβαιώσει de-facto τις προοπτικές αυτής της καινοτόμου προσπάθειας.

Δίκτυα 5G

Το νέο δίκτυο επικοινωνίας 5G εκτιμάται πως θα εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα αλλαγών, τόσο με τη δημιουργία ευκαιριών, αλλά και την πιθανή ανατροπή παραδοσιακών τρόπων λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Οι σημαντικές ταχύτητες και η υψηλή ποιότητα μετάδοσης δεδομένων που φέρνει η τεχνολογία 5G, δημιουργούν σημαντικές καινοτομίες για την ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων υπερ-ταχείας ανταλλαγής δεδομένων, τηλε-ελέγχου και διαδραστικότητας,  σε σημαντικούς τομείς όπως η υγεία, η βιομηχανία, η εργασία, οι μεταφορές, η διαχείριση του περιβάλλοντος αλλά και η καθημερινή ζωή.

Όσο αφορά συγκεκριμένα τα δίκτυα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ τόνισε ότι οι τεχνολογίες 5G θα προσθέσουν σημαντικές δυνατότητες και αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον ολόκληρων τομέων όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η προμήθεια αγαθών. Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να ενταχθούν, αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες του 5G, σε λύσεις «έξυπνης» πόλης (“smart city”) παρέχοντας μια ενιαία διαδρομή πελάτη (customer journey) όσο αφορά δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενεργοποίηση έξυπνων δικτύων ενέργειας, που στηρίζονται στη μετάδοση και στην ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο πάνω από δίκτυα 5G. Μέσω της διαχείρισης του ΦΑΙΣΤΟΣ αλλά και της ενεργού συμμετοχής των εταιρειών μας στην ανάπτυξη τεχνολογικών και λύσεων 5G, συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην παραγωγή τεχνολογίας και την ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Incentivized competition

Αναφορικά με το ψηφιακό κομμάτι,, το επόμενο διάστημα, η ΕΕΣΥΠ σχεδιάζει σειρά επιπλέον δράσεων με στόχο την ανάδειξη των δημόσιων εταιριών σε καταλύτες για την ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Για παράδειγμα, με δεδομένη την μεγάλη αξία και σημασία των δεδομένων που παράγονται από τη μαζική χρήση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, «σήμερα μπορώ να ανακοινώσω την πρωτοβουλία μας για τη διεξαγωγή σειράς διαγωνισμών με τη μορφή ‘incentivized competition’ για καινοτόμες χρήσεις και εφαρμογές με βάση δεδομένα των δημόσιων εταιρειών, όπως τη χρήση δεδομένων από μετρητές κατανάλωσης στις εταιρείες παροχής νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε η ίδια.

Τα «incentive prize competitions» είναι μια κατηγορία διαγωνισμών στους οποίους οι συμμετέχοντες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες προκλήσεις ή δυσεπίλυτα προβλήματα που θέτουν οι διοργανωτές και να κερδίσουν έπαθλα. Σε μια πρωτότυπη δράση για το οικοσύστημα των δημόσιων επιχειρήσεων, θα προσκαλέσουμε ομάδες και φορείς που δραστηριοποιούνται στην επιστήμη των δεδομένων σε διαγωνισμό για την εξεύρεση των καλύτερων μοντέλων επίλυσης σημαντικών επιχειρησιακών προβλημάτων, αξιοποιώντας κατάλληλα διαμορφωμένα σύνολα δεδομένων που θα τους διατεθούν από επιλεγμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Οι επιλεγμένες τεχνολογικές λύσεις θα μπορούν στη συνέχεια να υλοποιηθούν στην πράξη, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...