19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Πάνω από 5,5 τρισ. ευρώ το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος  

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη 

Διπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία (2015-2020) το κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία, το οποίο πλέον εκτιμάται στα 5,5 τρισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στην Ευρώπη σχεδόν το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ (το 28%) έπεσε θύμα κυβερνοεπιθέσεων (στοιχεία για το 2021), ενώ 2 στους 5 χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Η έξαρση του κυβερνοεγκλήματος είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας και το ψηφιακό fast forward στο οποίο έχει οδηγήσει. Υπολογίζεται ότι περίπου 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέχρι το 2030, από 27 δισ. το 2021.

Στο μεταξύ, οι συνδεδεμένες συσκευές προβλέπεται να αυξηθούν στα 25 δισεκατομμύρια έως το 2025 με το ¼ από αυτές να είναι στην Ευρώπη. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών θα έχει διαδικτυακή παρουσία.

«Η ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιοποίηση της καθημερινής μας ζωής καθιστά απαραίτητη την προστασία της κοινωνίας μας από τις απειλές του κυβερνοχώρου. Ο κυβερνοχώρος από τη φύση του βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα νέους κανόνες που ενισχύουν την κυβερνοασφάλεια της ΕΕ σε βασικούς τομείς.

Νέα Οδηγία

Η οδηγία για την ασφάλεια δικτύου και πληροφοριών (NIS2) στοχεύει στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενισχύει επίσης τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και παρέχουν υπηρεσίες σε βασικούς τομείς.

«Η επικαιροποίηση της οδηγίας NIS του 2016 στοχεύει στη βελτίωση της σαφήνειας και της εφαρμογής των κανόνων, καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ταχύρρυθμων εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα. Καλύπτει περισσότερους τομείς και δραστηριότητες από ό,τι πριν, εξορθολογίζει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και ενισχύει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας» τονίζει το Κοινοβούλιο σε σχετικό report.

Οι κανόνες απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να τηρούν αυστηρότερα μέτρα εφαρμογής και εποπτείας και να εναρμονίσουν τις κυρώσεις τους. Στοχεύει επίσης στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών και της διαχείρισης περιστατικών μεγάλης κλίμακαςυπό την αιγίδα του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).

«Σημαντικοί τομείς”, όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα, η παραγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα ηλεκτρονικά είδη και οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών θα υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για τη διαχείριση κινδύνων» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κρίσιμοι τομείς

Οι τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δίκτυα και συστήματα πληροφοριών και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από κυβερνοεπιθέσεις περιλαμβάνουν τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές υποδομές, τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, την ασφάλεια, τις δημοκρατικές διαδικασίες, το διάστημα και την άμυνα.

Η κυβερνοασφάλεια αφορά επίσης προσωπικές συσκευές, λειτουργικά συστήματα και συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως συστήματα συναγερμού, ακόμη και νέα ψυγεία.

Επίσης, όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητά του, καθώς η τηλεργασία, οι διαδικτυακές αγορές και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αυξήσαν τη ζήτηση τους κατακόρυφα κατά την περίοδο του εγκλεισμού.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY, OTE, REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...