Update 14.56
Update 11.20
Οι χάκερς χτύπησαν και σήμερα, καθώς νέα κυβερνοεπίθεση δέχεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης η Τράπεζα Θεμάτων, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Ο κ. Κόπτσης είπε πως χθες η πλατφόρμα δεχόταν ταυτοχρόνως 280.000 επισκέψεις το δευτερόλεπτο από τους χάκερς, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Ο Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες ανάταξης του προβλήματος, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς σε αυτές τα θέματα προκύπτουν και διανέμονται από άλλο, ανεξάρτητο δίκτυο.
Το ζητούμενο πλέον, είναι η θωράκιση των υποδομών του κράτους, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις – ιδανικά να τις αποκρούει πριν καταφέρει το κυβερνοέγκλημα να εισχωρήσει στα συστήματα…
Παρέμβαση Εισαγγελέα
Εντωμεταξύ, την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.
Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.
Μαζική κυβερνοεπίθεση
Με 165 εκατ. “χτυπήματα” από 114 χώρες (σ.σ. δημιουργούνται ψεύτικες IP ανά τον κόσμο και έτσι αποτυπώνεται ότι η επίθεση γίνεται από τόσες πολλές χώρες) επιτέθηκαν οι χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκαλώντας προβλήματα στις προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια. Από το υπουργείο ωστόσο, δεν διευκρινίζεται η χρονική διάρκεια εκδήλωσης αυτού του αριθμού των χτυπημάτων, εάν δηλαδή αντιστοιχούν σε επισκέψεις ανά δευτερόλεπτο ή λεπτό.
Χθες, μετά την επίθεση αυξήθηκαν οι δικλίδες ασφαλείας, για αυτό και σήμερα αντιμετωπίστηκε αυτή η κακόβουλη επίθεση, μέσα στο μισάωρο, δηλαδή έως τις 07:45.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι υποκινούμενη αυτή η επίθεση και χρηματοδοτούμενη από κάποιον και το κόστος της επίθεσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για αυτούς που επιτέθηκαν -δηλαδή μόνο για σήμερα- εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Σήμερα υπήρξε νέα συντονισμένη κυβερνοεπίθεση προς το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο κατά του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά του συνόλου του δικτύου. Από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος.
Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις…
Σχολιάζοντας το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί από χθες με την Τράπεζα Θεμάτων ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε πως ουσιαστικά ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα.
Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Αντωνίου είπε ότι χθες το βράδυ ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ’ όλα αυτά “βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν”.
Οι εξετάσεις θα γίνουν, ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, είπε ο κ. Αντωνίου και διαβεβαίωσε ότι θα τελειώσουν όλα τα σχολεία σήμερα.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στη μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. “Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο”, είπε ο κ. Αντωνίου.
Αθ. Στάβερης (Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών): Πως έγινε η κυβερνοεπίθεση
“Αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Έχουν ως στόχο να χτυπήσουν την εικόνα της χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία.
Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Στάβερης τόνισε ότι “από τη στιγμή της επίθεσης, ενεργήσαμε άμεσα και εφαρμόσαμε μια φόρμα προστασίας από τις επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι ευρέως διαδεδομένες, σε όλη την Ευρώπη, δεν είμαστε μόνο εμείς θύματα. Είναι καθημερινές”.
Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, τόνισε ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα άτομο που τη μοίρασε σε 114 χώρες, σε ημιπαράνομους σέρβερς οι οποίοι στη συνέχεια την ενεργοποίησαν. Έγιναν σε δέκα λεπτά 60 εκατ. clicks στον σέρβερ. Δεν φαίνεται να είναι από αυτές τις επιθέσεις που ζητούν λύτρα. Είναι επιθέσεις που χτυπάνε την εικόνα μιας χώρας δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλεια προς τους πολίτες. Πρώτος στόχος της επίθεσης είναι να δημιουργήσει φόβο στους μαθητές και προσπαθούν να τους αγχώσουν”.
Για τις ενέργειες που έγιναν για να μπλοκάρουν την επίθεση ο κ. Στάβερης τόνισε ότι “έχουμε τώρα εφαρμόσει μια ομπρέλα προστασίας που κόβει τις κακόβουλες προσπάθειες διείσδυσης στην Τράπεζα Θεμάτων και αναγνωρίζει και αφήνει τις κανονικές. Αυτό που κάναμε τώρα είναι ότι καλύψαμε ό,τι είδαμε να είναι απροστάτευτο και πλέον ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι άλλο, κρυφό για να το καλύψουμε και αυτό. Δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι το site θα παίζει όπως πρέπει.
Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.
Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.
Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.
Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η πρώτη επίθεση
Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS), με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 09:30 το πρωί.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, αλλάζοντας συνολικά το πρόγραμμα. Επίσης αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου σε αρκετά σχολεία.
Οι DDos επιθέσεις
Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε χθες – και από ό,τι φαίνεται και σήμερα – μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS). Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο χθες), οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.