13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

«Μπλόκο» στα πακέτα του ΟΤΕ – Ξεκινά συζήτηση για τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Την Παρασκευή θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τα πακέτα διπλασιασμού ταχυτήτων του ΟΤΕ, καθώς με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών -Ταχυδρομείων κλήθηκαν σε ακρόαση ΟΤΕ και Vodafone.

Στόχος είναι να ζητηθεί η κατάθεση γραπτών εξηγήσεων- υπομνημάτων  και από τις δύο πλευρές δίνοντας περιθώριο τριών ημερών προκειμένου να μην υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις καθώς το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤΕ έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους  συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου με αποδέκτη την Επιτροπή και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο παρά το γεγονός ότι ήδη έχει εγκριθεί το ένα τρίτο των πακέτων από την παλιά Ολομέλεια της ΕΕΤΤ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει τα πακέτα και ήδη κάποιοι συνδρομητές απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες Internet.

Νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου

Με την επιστολή η Vodafone ζητά επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι από την πλευρά της η ΕΈΤΤ παραδέχεται σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά της για την ολοκλήρωση του νέου μοντέλου το οποίο αν εφαρμοστεί μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές.

Στο τέλος της άλλης εβδομάδας η απόφαση

Πάντως προς το παρόν στόχος είναι η Επιτροπή να έχει λάβει απόφαση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να μην υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις.

Αν τα ασφαλιστικά μέτρα απορριφθούν τότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία έγκρισης των πακέτων του ΟΤΕ. Εάν όμως, τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone γίνουν δεκτά θα αναγκαστούν να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω έγκριση των πακέτων που είχαν παρουσιαστεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσυρθούν και τα πακέτα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και ήδη έχουν δοθεί στους καταναλωτές.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτή η διαδικασία δεν σχετίζεται με την διαδικασία της διαιτησίας που θα πρέπει να εφαρμοστεί από την ΕΕΤΤ στο θέμα των τιμών χονδρικής των τελών για την μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες όπου, όπως φαίνεται από την επιστολή της Vodafone, δεν επήλθε συμφωνία.

Η πρόταση του ΟΤΕ δεν βρηκε σύμφωνους του παρόχους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Moved.gr, ο ΟΤΕ πρότεινε μια συγκεκριμένη μειωμένη τιμή που όπως φαίνεται οι άλλοι πάροχοι δεν θεωρούν επαρκή για τις μαζικές μεταφορές γραμμών.

Σημειώνεται ότι για την αύξηση των ταχυτήτων internet οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.

Πάντως, εκτός από τη διοίκηση του ΟΤΕ που έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες κινήσεις και ορθώς πράττει, οι διοικήσεις των Vodafone, Wind και Nova αναγνωρίζουν επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των επικεφαλής τους, την ανάγκη να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η χώρα έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Η πρωτοβουλία του ΟΤΕ για την αναβάθμιση των ταχυτήτων δωρεάν στους συνδρομητές του -για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100 και όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι- ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται. Προϋπόθεση αποτελεί να είναι τεχνολογικά δυνατό, ενώ οι συνδρομητές του ΟΤΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...