18.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι δωρεάν αναβαθμίσεις ταχυτήτων internet από τον ΟΤΕ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εναλλακτικούς  

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Την υλοποίηση των μέτρων για διπλάσιες ταχύτητες πρόσβασης στο internet που υποσχέθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε σταδιακά ο ΟΤΕ.

Ουσιαστικά ξεκινά η εφαρμογή των πακέτων που έχει ήδη εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων και αφορούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των πακέτων που έχουν κατατεθεί από τον ΟΤΕ προς έγκριση.

Την ίδια στιγμή και οι εναλλακτικοί πάροχοι προσανατολίζονται στην ίδια κατεύθυνση για διπλασιασμό των ταχυτήτων FTTH, ωστόσο ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΤΕ για τις τιμές χονδρικής.

Οι διαπραγματεύσεις

ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα διαπραγματεύσεις με κύριο στόχο να συμφωνήσουν καλύτερες τιμές για τη  μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες.

Όταν οι δύο πλευρές έρθουν σε συμφωνία τότε και οι εναλλακτικοί θα  έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν και αυτοί σε διπλασιασμό των ταχυτήτων στο σταθερό internet χωρίς αυξήσεις χρεώσεων προς τους συνδρομητές τους.

Ο διάλογος αφορά μείωση τιμών για μεταφορά των πελατών από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες όταν αυτό θα γίνεται μαζικά και όχι μεμονωμένα. Για την αύξηση των ταχυτήτων οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον OTE κ.ά.

Πότε θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΕΤΤ

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών θα πρέπει να απευθυνθούν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων προκειμένου να προκύψει μία τιμή κοινά αποδεκτή ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο συνδυασμός υψηλότερων ταχυτήτων και χαμηλότερων τιμών είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό, με τους εναλλακτικούς παρόχους να εκφράζουν ανησυχίες για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο πάροχο (margin squeeze).

Οι εναλλακτικοί πάροχοι θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των τιμολογίων χωρίς να προκληθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό να συνδυαστεί η νέα πολιτική του ΟΤΕ στη λιανική με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές χονδρικής, ώστε να μπορέσουν και οι άλλες εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα χωρίς συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους.

Η ΕΕΤΤ πριν λήξει η θητεία της είχε εγκρίνει περίπου το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤΕ που αφορούν στον διπλασιασμό ταχυτήτων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν μόλις διορισθεί η νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ (με δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ). Όλη η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα οπότε θα μπορεί και πάλι να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και να εγκρίνει και τα υπόλοιπα πακέτα.

Τα πακέτα του ΟΤΕ

Οι συνδρομητές σταθερής Cosmote, οικιακοί και εταιρικοί, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή.

Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς καμία μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές. Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My Cosmote App και με γραπτό μήνυμα (sms).

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι τεχνολογικά δυνατό, ενώ οι συνδρομητές του ΟΤΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων που ξεκίνησε ήδη αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο έτος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της διοίκησης του ΟΤΕ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...