24.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Επενδυτική κίνηση-ματ της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά μικροτσίπ

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν μειζονος σημασίας «επενδυτικό πόλεμο», αυτόν για τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ, θέλει να παίξει η Ευρώπη. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για επικράτηση στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών και εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας, τον οποίο επιδεινώνει η ρωσική εισβολή στην Ουρκανία, η Ευρώπη μπαίνει “σφήνα” στα πλάνα ΗΠΑ και Ασίας, με δικές τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η τελευταία ένδειξη σε αυτό το πεδίο είναι η επένδυση-μαμούθ της Intel στην Ευρώπη για την παραγωγή μικροτσίπ, επενδυτικό πλάνο που σε βάθος δεκαετίας φτάνει σε προϋπολογισμό τα 80 δισ. ευρώ. Επενδυτικές κινήσεις όπως αυτές της Intel ευθυγραμμίζονται με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ να εξελιχθεί σε ισχυρός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.

Η ΕΕ κάνει πλέον ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου της να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ υποδέχτηκε ενθουσιωδώς την επένδυση της Intel, δια στόματος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η χαρακτήρισε την επένδυση «σημαντική συμβολή στο οικοσύστημα της ευρωπαϊκής παραγωγής ημιαγωγών που χτίζουμε αυτή τη στιγμή».

Ανοίγει ο δρόμος 

Όπως τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επένδυση «θα δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Και είμαι σίγουρη ότι θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Θυμίζουμε ότι περίπου πριν από ένα μήνα, η Επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ανθεκτικότητα και την τεχνολογική υπεροχή της Ένωσης σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών. (Διαβάστε ακόμη: Το χαρτί των κρατικών ενισχύσεων παίζει η Ευρώπη για τα μικροτσίπ)

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα έχει στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα και να συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής όσο και της πράσινης μετάβασης.

20% της παγκόσμιας παραγωγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να φιλοξενεί επί του εδάφους της το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ έως το 2030. Πρόκειται πρακτικά για διπλασιασμό της παραγωγικής δύναμης της Ένωσης σε ημιαγωγούς.

«Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα της ΕΕ, Και θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, με ευρωπαϊκές, ασφαλείς τεχνολογίες, οι οποίες είναι ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε», αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δήλωσή της.

Όπως τόνισε η κυρία η κυρία φον ντερ Λάιεν, στόχος της Ένωσης είναι η Ευρώπη να χαράξει νέα σύνορα στην καινοτομία, σπάζοντας το φράγμα των 3 νανόμετρων στον τεχνολογικό κόμβο, για παράδειγμα. Δημιουργώντας ενεργειακά αποδοτικούς ημιαγωγούς. Και επίσης αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και εφαρμογές, που το μυαλό μας δεν μπορεί καν να συλλάβει σήμερα.

«Για να το πετύχουμε, πρέπει να κινητοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ευρώπη: από τη βασική έρευνα μέχρι τις εφαρμογές της αγοράς. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο ερευνητικών ινστιτούτων, πρωτοτύπων, δοκιμών και προηγμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και συσκευασίας, παντού στην ήπειρο. Εν ολίγοις: χρειαζόμαστε μια πραγματική προσέγγιση ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρει στην ίδια δήλωση η επικεφαλής της Επιτροπής.

Η επένδυση της Intel 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και σε τεράστιες επενδύσεις που θα γίνουν στην Ευρώπη στον τομέα αυτό: «περισσότερα από 43 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις, τόσο της ΕΕ όσο και εθνικών επενδύσεων, θα υποστηρίξουν την πράξη της ΕΕ για τα μικροκυκλώματα μέχρι το 2030. Θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ελκυστικό μέρος για τις εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν στην ανάπτυξη και παραγωγή ημιαγωγών αιχμής».

«Το μήνυμά μου είναι απλό: Η Ευρώπη είναι μια δύναμη της καινοτομίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Όπως έκανε χθες γνωστό η Intel, το επενδυτικό πλάνο της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επένδυση 17 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου αιχμής για την κατασκευή ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική Γερμανία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Honda Marine: Σε παγκόσμια πρεμιέρα η BF350, o πρώτος κινητήρας Honda V8

Σε παγκόσμια πρεμιέρα, η Honda Marine παρουσίασε τον πρώτο της V8 εξωλέμβιο κινητήρα, την BF350, στη Διεθνή Έκθεση Σκαφών της Γένοβας. Μέσω μιας σειράς εξαιρετικών...

Στον ΟΛΘ οδεύει το λιμάνι του Βόλου – Προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στον...

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...