Εκτοξεύθηκε η ζήτηση για μεταχειρισμένους υπολογιστές στο lockdown

- Advertisement -

Της Νατάσας Φραγκούλη

Υπολογιστές και tablets ήταν οι δημοφιλέστερες κατηγορίες στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων προϊόντων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2020. Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε και τις προτιμήσεις των καταναλωτών ως προς τις κατηγορίες προϊόντων που αγοράζουν από «δεύτερο χέρι».

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις τάσεις της ελληνικής αγοράς μεταχειρισμένων το 2020, στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υπήρξε μεγάλη διαφορά στους τύπους προϊόντων που εμπορεύθηκαν οι καταναλωτές. Μεγάλη αύξηση παρουσιάστηκε στα αντικείμενα που μας κρατούν απασχολημένους στο σπίτι.

Η κατηγορία «υπολογιστές, tablets και περιφερειακά» ήταν η πιο δημοφιλής κατηγορία, καθώς η ζήτηση για την κατηγορία αυτή υπερδιπλασιάστηκε. Η κατηγορία ‘Βιντεοπαιχνίδια & Κονσόλες’, επίσης αυξήθηκε σημαντικά. Ακολούθησαν τα πιο «παραδοσιακά» αντικείμενα για δραστηριότητες εντός σπιτιού, όπως είδη γυμναστικής και μουσικά όργανα.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα αγγελιών Vendora από μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την αγορά μεταχειρισμένων αντικειμένων στην Ελλάδα. «Η πανδημία του Covid-19 έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην εγχώρια, αλλά ταυτόχρονα έχει βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει τεράστια άλματα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του ηλεκτρονικού εμπορίου» τονίζει η μελέτη.

Η μεταπώληση γίνεται mainstream

Τα ευρήματά της δείχνουν ότι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η πανδημία τους έκανε να ψωνίζουν περισσότερο διαδικτυακά. Μόνο το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε το αντίθετο.

Η αυξανόμενη τάση των διαδικτυακών αγορών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Έλληνες γενικά έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αντικειμένων, οδήγησαν στην ανοδική πορεία του κλάδου στη διάρκεια του 2020.

«Αυτή η τάση έχει αντίκτυπο και στο πώς οι Έλληνες ψωνίζουν για μεταχειρισμένα προϊόντα. Το 45% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν ιστοσελίδες online αγγελιών. Ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται παλαιοπωλεία και παζάρια έχει μειωθεί από πέρυσι, γεγονός που οφείλεται (και) και στην πανδημία του Covid-19 και των περιορισμών που έχει επιφέρει στον τομέα του λιανικού εμπορίου» αναφέρει η μελέτη, σημειώνοντας ότι η μεταπώληση γίνεται σταδιακά mainstream.


Περί τιμής

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ένας στους 5 Έλληνες αγοράζει κάτι μεταχειρισμένο κάθε μήνα. Μάλιστα το 65% των ερωτηθέντων αγοράζουν μεταχειρισμένα προϊόντα τουλάχιστον ετησίως.

Στο μεταξύ, 9 στους 10 Έλληνες ισχυρίζονται πως σκοπεύουν να αγοράσουν κάτι μεταχειρισμένο τους επόμενους 12 μήνες. Οι μισοί από αυτούς, που δεν έχουν κάνει ποτέ κάποια αγορά μεταχειρισμένου, λένε ότι μπορεί να δοκιμάσουν σύντομα.

Η εξοικονόμηση χρημάτων εξακολουθεί να είναι ο κύριος λόγος που επιλέγουμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα προϊόντα, η ποικιλία και η μοναδικότητα των μεταχειρισμένων αντικειμένων καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Μάλιστα, σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες (67%) τόνισαν ότι η πανδημία τους έκανε πιο ευαίσθητους στις τιμές των προϊόντων.

«Η ανακύκλωση και μεταπώληση αντικειμένων έχει μετατραπεί από μια τάση σε μια νέα πραγματικότητα. Η αγορά των μεταχειρισμένων αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα τα επόμενα χρόνια» τονίζει η έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

PeopleCert: Τεχνητή Νοημοσύνη και διεθνές πανεπιστήμιο δεξιοτήτων τα επόμενα στοιχήματα

Η ανάπτυξη πιστοποιήσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η δημιουργία...

Η αγορά των αναδιπλούμενων smartphones επιστρέφει σε ανάπτυξη

Έπειτα από μια μεταβατική χρονιά το 2025, η παγκόσμια...

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: Gold & Silver Award στα Cloud & SaaS Awards 2026

Ακόμη δύο σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη...

Emirates: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των πρώτων 100 αεροσκαφών του στόλου της

Τα 100 πλήρως ανακαινισμένα αεροσκάφη έφτασε η Emirates, πετυχαίνοντας...