Ανθεκτική, κόντρα στη συγκυρία, παραμένει η αγορά πληροφορικής

- Advertisement -
  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Με θετικό πρόσημο, της τάξης του 4,8%, αναμένεται να κινηθούν το 2023 οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία. Η αγορά παραμένει ανθεκτική, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, με τις τεχνολογικές δαπάνες να αυξάνονται φέτος στα 3,27 τρισ.δολ.

Αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία της αγοράς, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας που πλήττει καταναλωτές και επιχειρήσεις, οι επιδόσεις της αγοράς τεχνολογίας δείχνουν ότι ο κλάδος έχει αντισώματα στην κρίση.

Επωφελούμενη από τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική δέσμευση για επενδύσεις στο cloud, η αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής θα αναπτυχθεί το 2023 με ρυθμό της τάξης του 6%. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει ότι -κυρίως- οι μεγάλες εταιρείες παραμένουν δεσμευμένες σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με σχετικό report της εταιρείας ερευνών IDC, η συνολική αύξηση των δαπανών Λογισμικού θα είναι σχεδόν 11%, κυρίως λόγω των εσόδων από το λογισμικό cloud, που θα τρέξει το 2023 με 19%. Πάντως, αυτή η επίδοση συνιστά επιβράδυνση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ανάπτυξη στην αγορά λογισμικού cloud, που ήταν της τάξης του 25%. Η δε αγορά του public cloud IaaS θα επιβραδυνθεί επίσης σε σύγκριση με πέρυσι (από 33% το 2022 σε 26% το 2023).

Ευαισθησία στο κόστος

«Οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα κόστους από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν υπό έλεγχο. Οι προσπάθειες για ενοποίηση και έλεγχο των προϋπολογισμών του cloud, μαζί με την οικονομική αβεβαιότητα, σημαίνουν ότι οι προμηθευτές IT πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στη νέα αγορά στη μετά COVID-19 εποχή» αναφέρει η ανάλυση της IDC.

Όπως, ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές, η συνεχιζόμενη διψήφια αύξηση των συνολικών δαπανών στο cloud οδηγεί σε ιστορικά επίπεδα ανθεκτικότητας τον κλάδο της τεχνολογίας» σχολιάζει η ανάλυση της IDC.

Πάντως, ενώ οι δαπάνες για Λογισμικό και Υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια σημαντική υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών για hardware και εξοπλισμό, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση. Η δε πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει προσθέσει μια γενική αίσθηση οικονομικής αβεβαιότητας.

«Τα υψηλότερα επιτόκια σε όλο τον κόσμο δημιουργούν σαφώς έναν αντίθετο άνεμο για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος. Οι κυβερνήσεις αντέδρασαν γρήγορα στις αρρυθμίες του τραπεζικού τομέα, αλλά όλα αυτά απλώς ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι μια ύφεση είναι ακόμα προ των πυλών» τονίζει η IDC.

Υπό πίεση οι συσκευές

Οι δαπάνες για υπολογιστές θα μειωθούν κατά 12% φέτος, ενώ οι δαπάνες για περιφερειακό υλικό θα είναι πτωτικές κατά 3%. Η μικρή αύξηση που υπάρχει στις δαπάνες hardware το 2023 επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στους προϋπολογισμούς παρόχων υπηρεσιών, που σχετίζονται με το cloud, αλλά αυτή η ανάπτυξη αναμένεται, επίσης, ασθενέστερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Οι δαπάνες για διακομιστές/αποθηκευτικό χώρο προβλέπεται να αυξηθούν κατά μόλις 2% φέτος, από 23% το 2022. Ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές cloud θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2023, οι δαπάνες για διακομιστές/αποθηκευτικό χώρο εκτός cloud θα μειωθούν κατά 7% φέτος.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι καταναλωτικές αγορές αισθάνονται τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και της μείωσης της εμπιστοσύνης. Ενώ οι μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στο cloud και στον ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένουν ανθεκτικές και οι πάροχοι υπηρεσιών συνεχίζουν να επενδύουν σε υποδομές cloud, άλλοι τομείς της αγοράς πληροφορικής αντιμετωπίζουν επιβράδυνση καθώς η μετά τον COVID αναταραχή συνεχίζει να διαταράσσει τα αποθέματα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση» καταλήγει η IDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Απλά Ψηφιακά 207: Η Interworks (Στ. Μπαρμπουνάκης) και η επόμενη μέρα της και η...

Για την πορεία της Interworks, καθώς και τα σχέδια...

Η ESET παρουσιάζει τα «eCrime Reports», προσφέροντας στις ομάδες ασφάλειας στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του...

Η ESET, ηγέτιδα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας διεθνώς, παρουσίασε...

Η μπασκετική πανδαισία της EuroLeague με τα Play – In Showdown και ο 1ος...

Η EuroLeague, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο...

Cashback 20% με την payzy για αγορά gadgets, smartwatches, ακουστικών & Bluetooth ηχείων από...

Επιστροφή 20% της αξίας των αγορών τους σε ευρώ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα gaming οθόνη Evnia 27M2N5201P από την Philips

Ένα νέο gaming monitor Full HD προστίθεται στη σειρά...

Η TCL γιορτάζει το ορόσημο των 100 εκατ. μονάδων κλιματισμού με την έναρξη λειτουργίας νέου «έξυπνου» εργοστασίου

Η TCL, κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε πρόσφατα την...

Απολαύστε ατελείωτο περιεχόμενο με το webOS της LG

Στον σύγχρονο κόσμο της οικιακής ψυχαγωγίας, η εμπειρία θέασης...

Bang & Olufsen Beo Grace: Νέα έκδοση Honey Tone με ANC, Dolby Atmos και battery έως 2.000 κύκλους

Η Bang & Olufsen παρουσιάζει τα Beo Grace στην...

Μπες στους ρυθμούς της άνοιξης με τα ηχεία LG XBOOM RNC9

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης, της ενέργειας...