10.4 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί υπηρεσίες τύπου Airbnb

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Δημοφιλής, εν μέσω πανδημίας, παραμένει η χρήση των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες (31%) απαντά ότι έχει κάνει κράτηση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω online πλατφορμών, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.

Στην ερώτηση «κάνετε κρατήσεις μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου» το 8% των Ελλήνων απαντά «ναι» με συχνότητα «κάθε λίγους μήνες». Το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων είναι επίσης 8%. Στην ίδια ερώτηση το 23% των Ελλήνων και το 17% των πολιτών στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά «ναι», αλλά με περιστασιακή συχνότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων καθιστούν ελκυστικότερη την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην ΕΕ. Βάσει της έρευνας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ΕΕ, η μεγάλη πλειονότητα (89%) των Ευρωπαίων, που έχουν κάνει τέτοιες κρατήσεις, θεωρεί ότι πρόκειται για μια θετική εμπειρία, την οποία θα συνιστούσε σε άλλους.

Όπως μάλιστα προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο διευρυμένη προσφορά καταλυμάτων, στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών (63%), σε καλύτερες παροχές (49%) και σε καλύτερες τοποθεσίες (43%).

Αξιοποίηση ακινήτων

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εξετάζει και τον βαθμό στον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν οι ίδιοι προς ενοικίαση καταλύματα για βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω πλατφορμών. Το 4% των Ευρωπαίων και το 5% των Ελλήνων απαντά θετικά με συχνότητα από περιστασιακά, μέχρι μία φορά τον μήνα ή ακόμη πιο συχνά.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 5% των Ευρωπαίων και 13% των Ελλήνων απαντά ότι έχει διαθέσει κατάλυμα προς βραχυχρόνια ενοικίαση στο παρελθόν, αλλά όχι πια, ή ότι σκέφτεται να το κάνει στο μέλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο και συγκεκριμένα 13%.

Προκλήσεις

Η έρευνα, πάντως, υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων, θέτοντας την παράμετρο της επίδρασής τους στο υπόλοιπο τουριστικό οικοσύστημα. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι ευκαιρίες για τις καινοτόμες πλατφόρμες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά να υπάρχει παράλληλα συμμόρφωση με στόχους της δημόσιας πολιτικής, όπως η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής στέγης και η προστασία των κέντρων των πόλεων.

 

Ταυτόχρονα, η απότομη αύξηση των υπηρεσιών αυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέραν των τουριστικών οικοσυστημάτων. Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν αύξηση της όχλησης από τους τουρίστες, σε συμφόρηση και σκουπίδια (45% των ερωτηθέντων) και σε υψηλότερες τιμές και πίεση στη διαθεσιμότητα στέγης (42% των ερωτηθέντων).

Βάσει και των αποτελεσμάτων της έρευνας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη ενδεχόμενων νέων κανονιστικών μέτρων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής, με διάφορα σενάρια για μια μεταβατική πορεία του τουριστικού οικοσυστήματος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

της Νατάσας Φραγκούλη Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών...