27 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

1 στους 3 Έλληνες χρησιμοποιεί υπηρεσίες τύπου Airbnb

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Δημοφιλής, εν μέσω πανδημίας, παραμένει η χρήση των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες (31%) απαντά ότι έχει κάνει κράτηση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω online πλατφορμών, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.

Στην ερώτηση «κάνετε κρατήσεις μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου» το 8% των Ελλήνων απαντά «ναι» με συχνότητα «κάθε λίγους μήνες». Το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων είναι επίσης 8%. Στην ίδια ερώτηση το 23% των Ελλήνων και το 17% των πολιτών στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά «ναι», αλλά με περιστασιακή συχνότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων καθιστούν ελκυστικότερη την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στην ΕΕ. Βάσει της έρευνας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ΕΕ, η μεγάλη πλειονότητα (89%) των Ευρωπαίων, που έχουν κάνει τέτοιες κρατήσεις, θεωρεί ότι πρόκειται για μια θετική εμπειρία, την οποία θα συνιστούσε σε άλλους.

Όπως μάλιστα προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο διευρυμένη προσφορά καταλυμάτων, στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών (63%), σε καλύτερες παροχές (49%) και σε καλύτερες τοποθεσίες (43%).

Αξιοποίηση ακινήτων

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εξετάζει και τον βαθμό στον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν οι ίδιοι προς ενοικίαση καταλύματα για βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω πλατφορμών. Το 4% των Ευρωπαίων και το 5% των Ελλήνων απαντά θετικά με συχνότητα από περιστασιακά, μέχρι μία φορά τον μήνα ή ακόμη πιο συχνά.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 5% των Ευρωπαίων και 13% των Ελλήνων απαντά ότι έχει διαθέσει κατάλυμα προς βραχυχρόνια ενοικίαση στο παρελθόν, αλλά όχι πια, ή ότι σκέφτεται να το κάνει στο μέλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο και συγκεκριμένα 13%.

Προκλήσεις

Η έρευνα, πάντως, υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων, θέτοντας την παράμετρο της επίδρασής τους στο υπόλοιπο τουριστικό οικοσύστημα. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι ευκαιρίες για τις καινοτόμες πλατφόρμες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά να υπάρχει παράλληλα συμμόρφωση με στόχους της δημόσιας πολιτικής, όπως η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής στέγης και η προστασία των κέντρων των πόλεων.

 

Ταυτόχρονα, η απότομη αύξηση των υπηρεσιών αυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις και πέραν των τουριστικών οικοσυστημάτων. Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκαλούν αύξηση της όχλησης από τους τουρίστες, σε συμφόρηση και σκουπίδια (45% των ερωτηθέντων) και σε υψηλότερες τιμές και πίεση στη διαθεσιμότητα στέγης (42% των ερωτηθέντων).

Βάσει και των αποτελεσμάτων της έρευνας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη ενδεχόμενων νέων κανονιστικών μέτρων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής, με διάφορα σενάρια για μια μεταβατική πορεία του τουριστικού οικοσυστήματος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...

Η Nova αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, Tina Turner

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική εικόνα του Rock n Roll,...

Απλά Ψηφιακά 98: Η Grandmama (Βίκυ Κλήμη) που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και κοινωνική προσφορά, οι ψηφιακές πληρωμές και οι εξαγορές στην πληροφορική

Τον επιτυχημένο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά, αλλά και τα επόμενα βήματα του Grandmama ανέλυσε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου...

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν το ψηφιακό πορτοφόλι: 1 στους 3 πληρώνει με digital wallet

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με έναν στους τρεις πολίτες να χρησιμοποιεί το smartphone...