13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Wind: «Σπάει» τη σταθερή τηλεφωνία και δημιουργεί νέα εταιρεία για οπτικές ίνες

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Στη σύσταση μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει τις υποδομές της σταθερής τηλεφωνίας και ειδικότερα, την ανάπτυξη οπτικών ινών συστήνει η Wind, ουσιαστικά διασπώντας τον κλάδο της σταθερής σε δύο κομμάτια (υποδομών και τηλεφωνίας). Επίσης η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην χονδρική, πουλώντας τις υπηρεσίες της σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένου και της Wind Hellas.

Η Wind δημοσίευσε στο ΓΕΜΗ το Σχέδιο Σύμβασης Μερικής Διάσπασης του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας, και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network) καθώς και του σχετικού παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και καλώδια οπτικών ινών) των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης της WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ  με σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «HELLENIC OPENFIBER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έδρα στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Αθηνών, αρ. 106.

Το σχέδιο σύμβασης

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο σύμβασης η σχετική απόφαση ελήφθη στις αρχές Αυγούστου ενώ η μερική διάσπαση θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα το συμφέρον της Wind και της μετόχου της στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της που αφορά:

  • Την οργανική ανάπτυξη μέσα από την επιτάχυνση των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς και σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
  • Την περαιτέρω ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των υπηρεσιών χονδρικής και
  • Την εκμετάλλευση ευκαιριών που προσφέρουν οι σύγχρονες υποδομές υπηρεσιών επικοινωνίας μέσα από την άντληση νέων πόρων χρηματοδότησης και την απελευθέρωση υφιστάμενων που θα αξιοποιηθούν από τη Wind.

Η αποτίμηση της νέας εταιρείας

Η νέα εταιρεία που δημιούργησε η Wind αποτιμάται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης έκανε η Deloitte και ενώ ο σχηματισμός της γνωστοποιήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Η Deloitte αναφέρει ότι το περιθώριο ανάπτυξης είναι μεγάλο καθώς η χώρα στερείτε υποδομών οπτικών ινών, ενώ επισημαίνει αντίστοιχα παραδείγματα ανάπτυξης εταιρειών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα θα μεταφερθούν σε αυτήν οι εργαζόμενοι οι οποίοι όπως αναφέρεται θα ενημερωθούν εγκαίρως όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Όλο το σχέδιο θα τεθεί στη γενική συνέλευση της Wind και κατόπιν θα ολοκληρωθεί με την σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης.

Εμπορικές δραστηριότητες

Για  την ανάπτυξη του πυρήνα των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την ανάπτυξη της πελατειακής της βάσης η νέα εταιρεία  θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής ανοιχτής πρόσβασης και μη διακριτικής μεταχείρισης σε αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Στόχος θα είναι η επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέσω των αρχιτεκτονικών fiber to the cabinet και fiber to the home – FTTH στην Ελλάδα,  η περαιτέρω αύξηση της ευρυζωνικότητας, και κατά συνέπεια η ενίσχυση της συνδεσιμότητας των τελικών χρηστών.

Θα διαθέτει μία πελατειακή βάση η οποία θα αποτελείται από τους κορυφαίους internet service providers στη χώρα (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Nova κτλ.). Η νέα εταιρεία ως αυτόνομη οντότητα θα ενισχύσει τις αγορές χονδρικής ευρυζωνικών υπηρεσιών και μισθωμένων γραμμών παρέχοντας ανοικτή πρόσβαση λειτουργώντας αυστηρά με βάση τις υφιστάμενες ρυθμιστικές υποχρεώσεις καθώς και τις συνήθεις συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά και χωρίς διακρίσεις πώς όλους τους παρόχους.

Καθότι αυτόνομη και δεδομένης και της φύσης της η νέα εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα και με άλλους τρίτους παρόχους αντανακλώντας τη διεθνή τάση στις επικοινωνίες και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εν λόγω πράξη εταιρικού μετασχηματισμού. Με τη σύσταση της νέας εταιρίας, η Wind θα συμβάλλει καθοριστικά στην πραγμάτωση μιας ομαλής έγκαιρης και αποτελεσματικής μετάβασης από το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού στα δίκτυα νέας γενιάς.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...