Το 76% θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας
- Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη
Ακριβώς μετά την οικονομική αβεβαιότητα (53%), το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους CEOs σήμερα είναι η κούρσα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (50%). Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία και την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, ως μοχλού ανάπτυξης.
Πράγματι, η πλειονότητα (64%) προσδιόρισε την τεχνητή νοημοσύνη ως την κορυφαία επενδυτική τους προτεραιότητα το 2024 – αν και οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν ως επένδυση που θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα, με το 63% να αναμένει να δει αποδόσεις εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών.
Σύμφωνα με το ”CEO Outlook” της KPMG, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι CEO βλέπουν τους ανθρώπους και τις δεξιότητές τους ως το κλειδί για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της παραγωγική τεχνητής νοημοσύνης (GenAI). Τα τρία κορυφαία οφέλη που αναγνωρίζονται φέτος είναι η αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το μέλλον και την αυξημένη οργανωτική καινοτομία.
Ενδεχόμενοι κίνδυνοι
Παρόλα αυτά, οι CEO παραμένουν ευαισθητοποιημένοι απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η βιασύνη για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Πάνω από τους μισούς (61%) CEO ανέφεραν τις ηθικές προκλήσεις ως μία από τις εξέχουσες δυσκολίες κατά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην επιχείρησή τους, ενώ η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου (50%) και τεχνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων (48%) είναι κάποιοι από τους υπόλοιπους τομείς προβληματισμού.
Τέλος, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) των CEO πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τον αριθμό των θέσεων εργασίας στον οργανισμό τους. Πάντως, σε ποσοστό μόλις 38% θεωρούν ότι οι εργαζόμενοί τους έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 58% συμφωνεί ότι η ενσωμάτωση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης τους ώθησε να επαναπροσδιορίσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τους ρόλους σε θέσεις εργασίας νεοεισερχόμενων.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι
Συνολικά, η έρευνα διαπιστώνει ότι το 72% των CEOs αισθάνεται αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη τριετία, σε σύγκριση με το 93% το 2015 κατά την πρώτη έκδοση της έρευνας. Η εν λόγω αισιοδοξία είναι εμφανής στα σχέδια για μελλοντικές προσλήψεις, με το 92% να επιδιώκει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τα επόμενα τρία χρόνια -το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας τετραετίας.
Αυτή η θετική στάση απέναντι στις προσλήψεις δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι οι CEO αισθάνονται έντονα τις αυξανόμενες απαιτήσεις της ηγεσίας ενός μεγάλου οργανισμού, με το 72% να ομολογεί ότι νιώθουν μεγαλύτερη πίεση για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της επιχείρησής τους σε σύγκριση με πέρυσι. Οι παράγοντες που οι διευθύνοντες σύμβουλοι θεωρούν ότι αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη έχουν επίσης μετατοπιστεί, με τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα επιχειρησιακά ζητήματα να προηγούνται της κυβερνοασφάλειας και της υπ’ αριθμόν ένα απειλής του περασμένου έτους – που είναι τα γεωπολιτικά ζητήματα και η πολιτική αβεβαιότητα.