Τι πρέπει να γνωρίζετε για να ταξιδέψετε με αεροπλάνα – Όλα τα μέτρα και οι πτήσεις

- Advertisement -
  • Της Μαρίας Μόσχου

Στη διερεύνηση των πτήσεων προχωρά από σήμερα η χώρα μας υιοθετώντας ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζόμενους όσο και επιβάτες. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη από την είσοδο στο αεροδρόμιο και μέχρι την ολοκλήρωση της πτήσης.

Άρα αν δεν έχετε μάσκα δεν μπορείτε ούτε να εισέλθετε στο αεροδρόμιο στο οποίο επίσης πρέπει να τηρείτε και να ακολουθείτε νέα μέτρα υγιής και ασφάλειας με αποστάσεις και νέους κανόνες σε όλα τα στάδια μέχρι και την επιβίβαση.

Οι πτήσεις εσωτερικού θα συνεχίσουν να αυξάνονται από σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου,  οπότε θα αρθεί ο περιορισμός εκτός από την Κρήτη και προς τα υπόλοιπα νησιά. Μεγαλύτερη  αύξηση των πτήσεων αναμένεται από την 1η Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και από τις 15 Ιουνίου  οπότε θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται  οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και από 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα μέτρα του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βασίζονται στις οδηγίες των Eθνικών Yγειονομικών Αρχών, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων.

 

Πτήσεις από 25 έως 31 Μαΐου στο αεροδρόμιο Αθήνας

Τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής για πτήσεις από αύριο 25 Μαΐου έως 31-5-2020 έχουν ως εξής

  • Στις 25-05-2020 προγραμματισμένς πτήσεις 114: 19 εξωτερικού και 95 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Ιταλία, Κατάρ, Βέλγιο, Κύπρος, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Γερμανία, Λίβανος
  • Στις 26-05-2020 75 πτήσεις, 13 εξωτερικού και 62 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρος, Αυστρία, Λίβανος
  • Στις 27-05-2020 108 πτήσεις, 15 εξωτερικού  και  93 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Κατάρ, Γερμανία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία
  • Στις 28-05-2020 85 πτήσεις, 11 εξωτερικού  και  74 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία
  • Στις 29-05-2020 108 πτήσεις, 16 εξωτερικού  και  92 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Κατάρ, Ελβετία, Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία
  • Στις 30-05-2020 82 πτήσεις, 8 εξωτερικού  και  74 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ
  • Στις 31-05-2020 86 πτήσεις, 4 εξωτερικού  και  82 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι:  Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία

Σημειώνεται πως τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή καθώς τα προγράμματα των εταιρειών δεν είναι σταθερά αυτή την περίοδο και επίσης εκτελούνται πολλές πτήσεις ιδιωτικές και εμπορευματικές, οι οποίες δεν απαιτούν προγραμματισμό πολλών ημερών. Επίσης, για τις χώρες που έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις με βάση (ΝΟΤΑΜ) της ΥΠΑ, σημειώνεται πως πρόκειται για πτήσεις επαναπατρισμού, εμπορευματικές κλπ.

Τι πρέπει να ξέρετε για να πετάξετε στο ΔΑΑ

Σύμφωνα με τις οδηγίες των Eθνικών Yγειονομικών Αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Όσοι θα ταξιδέψετε σε προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού #athensairport, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδό σας στο αεροδρόμιο- και θα πρέπει να τη φοράτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στους χώρους του αεροδρομίου(Κοινή Υπουργική Απόφαση 17.05.2020, ΦΕΚ1869/Δ1α/ΓΠ.οικ.30612). Ενδέχεται να σας ζητηθεί να την αφαιρέσετε κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.

Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.

Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.

Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300  σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής/WC, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).

Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περισσότερη προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής και συνεργασίας επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).

Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) είναι κυρίως μέτρο συμπεριφοράς για επιβάτες και προσωπικό και Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα σας διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων.

Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.

Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης,θα είναι στη διάθεσή σας και θα παρέχει πληροφορίες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση και θα επιβλέπει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.

Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αξιοποιήσετε τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).

Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης. Σας συνιστούμε να αφήνετε μια θέση κενή δίπλα από άλλους επιβάτες όταν κάθεστε. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.

Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.

Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες  κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή  πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ακολουθούμε πιστά της οδηγίες του.

Τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών.

Ιδιαίτερα για τους αφικνούμενους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά τη κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους.

Αεροπορικές οδηγίες της ΥΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είχε ανακοινώσει αεροπορικές οδηγίες (NOTAMS)για επτά χώρες:

Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020  και ώρα 23:59  η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Επιτρέπονται έως την την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59,μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων.

Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και  το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

-99% η κίνηση τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο η μείωση στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού- εξωτερικού) άγγιξε το 99%. Οι δε αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 6.045 καταγράφοντας μείωση 99,6% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 1.380.543 επιβάτες.

Για τις αμέσως επόμενες ημέρες η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά, δεδομένου ότι δεν θα έχει ακόμη “ανοίξει” τουριστικά η χώρα. Από την 1η Ιουνίου όμως και ιδίως από την 1η Ιουλίου, η εικόνα αυτή αναμένεται να αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς βάσει των νόμων της αγοράς, εφόσον υπάρξει ζήτηση θα υπάρξει και προσφορά.

Σημειωτέων ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση στη διεθνή αεροπορική αγορά, με αποτέλεσμα εταιρείες να ακυρώνουν πτήσεις εάν η πληρότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Χαρακτηριστικά, πρόσφατα ακυρώθηκε πτήση από την Ιρλανδία προς το Ελ. Βενιζέλος καθώς είχε πληρότητα μόλις 20% και κρίθηκε ασύμφορη από την εταιρεία.

Εξαιρέσεις πτήσεων

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς  εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού  από 17-5-2020 έως 21-5-2020*

Ημερομηνία Σύνολο πτήσεων Πτήσεις εξωτερικού Πτήσεις εσωτερικού Χώρες προέλευσης
17-05-2020 70 3 67 Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο
18-05-2020 130 15 115 Ελβετία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, ΗΒ, Γερμανία, Κατάρ, Κίνα, Ουγγαρία, Βέλγιο, Λίβανος
19-05-2020 71 6 65 Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Νορβηγία
20-05-2020 122 10 112 Γεωργία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Κατάρ, Αίγυπτος, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ρωσία
21-05-2020 108 8 100 Πολωνία, Ελβετία, Ρωσία, Γερμανία, Βέλγιο, Λίβανος, ΗΒ

 

Στοιχεία για πτήσεις εξωτερικού

Ημερομηνία Σύνολο πτήσεων Πτήσεις εξωτερικού Πτήσεις εσωτερικού Χώρες προέλευσης
25-05-2020 114 19 95 Ιταλία, Κατάρ, Βέλγιο, Κύπρος, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Γερμανία, Λίβανος
26-05-2020 75 13 62 Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρος, Αυστρία, Λίβανος
27-05-2020 108 15 93 Κατάρ, Γερμανία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία
28-05-2020 85 11 74 Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία
29-05-2020 108 16 92 Κατάρ, Ελβετία, Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία
30-05-2020 82 8 74 Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ
31-05-2020 86 4 82 Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Emirates: Νέο πρόγραμμα Skywards Season of Rewards με προνόμια και bonus Miles

Η Emirates ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία Season of Rewards,...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

Η Ελλάδα αποκτά δυνατότητες οπτικής παρατήρησης της Γης, καθώς...

Νέα τρένα στην Ελλάδα μετά από δύο δεκαετίες – Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός Blues Intercity

Ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου σηματοδοτεί...

Έξαρση της ψηφιακής απάτης με φόντο το Μουντιάλ 2026

Σε πεδίο έντονης δραστηριότητας για κυβερνοεγκληματίες εξελίσσεται το Μουντιάλ...

Κυβερνοεπιθέσεις χωρίς «φρένο»: 1.600 επιθέσεις την εβδομάδα στην Ελλάδα

Οι κυβερνοεπιθέσεις εισέρχονται σε μια νέα φάση κλιμάκωσης διεθνώς,...