17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Στο «αέρα» δυο νέα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης από την ΚτΠ

Γράφει η Μαρία Μόσχου

Δύο νέα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης προκηρύχθηκαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Το πρώτο αφορά την «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών» και το δεύτερο τον «Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης για την ωρίμανση, επιτήρηση, διαχείριση και υλοποίηση των υποέργων: “Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς”.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η Κοινωνία της Πληροφορίας την προκήρυξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να μην σημειωθούν καθυστερήσεις και να χαθούν σημαντικά κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην προκήρυξη δύο νέων έργων.

Το πρώτο έργο αφορά στην  «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών». Το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ένα ενεργό αρχείο αλλά και βασικό εργαλείο για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας.

Στο Αρχείο περιλαμβάνονται έγγραφα, αλληλογραφία, διπλωματικές ενέργειες, αποτελέσματα εξωτερικής πολιτικής κλπ. Η εκτιμώμενη συνολική αξία χωρίς ΦΠΑ είναι 19 838 709.68 EUR

Περιγραφή της σύμβασης:

Αντικείμενο του έργου «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών» συνοπτικά αποτελεί:

  1. η δημιουργία Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης.
  2. ο Συσχετισμός των σχετικών εγγράφων από το σύνολο του αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εξωτερικών.
  3. οι Υπηρεσίες που αφορούν επιμέρους τμήματα του έργου όπως καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση/ μικροφωτογράφιση, Τεκμηρίωση, Έξυπνη Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR, ICR), εκπαίδευση Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες αποτελούν τις απαραίτητες ενέργειες για την ψηφιακή μετατροπή και εμπλουτισμό του περιεχομένου του Ιστορικού Αρχείου έτσι ώστε να επιτευχθεί μέσω εκπαίδευσης η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης.

Σε αυτή τη κατηγορία θα πραγματοποιηθούν:

(i) Ψηφιακή αρχειοθέτηση – ψηφιοποίηση του αρχείου του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, 65.000.000 σελίδων εγγράφων διαφόρων διαστάσεων από τη συμβατική του μορφή (φυσικό αρχείο) σε ψηφιακή μορφή.

(ii) Ταξινόμηση Μη ταξινομημένου αρχείου.

(iii) Μικροφωτογράφιση του αρχείου, 65.000.000 σελίδων με σκοπό την ασφαλή μακροχρόνια διατήρηση και αποθήκευσή του. Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση των επιλεγμένων αρχείων, ενδεικτικού αριθμού 65.000.000 σελίδων εγγράφων του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και την καταλογογράφηση και καταχώρηση / τεκμηρίωση απαραίτητων μεταδεδομένων αναζήτησης και βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών αρχείων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το Νέο Ψηφιακό Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου (ΥΔΙΑ) του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται εφεξής για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία που τηρεί ο Φορέας.

(iv) η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης του ψηφιοποιημένου υλικού αλλά και κάθε νέου εγγράφου-τεκμηρίου που διαχρονικά θα προστίθεται στην ψηφιακή συλλογή.

  1. η προμήθεια απαραίτητου σύγχρονου εξοπλισμού ΤΠΕ, στον οποίο θα φιλοξενηθούν όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία του ζητούμενου συστήματος.

Το δεύτερο έργο έχει Τίτλο:«Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την ωρίμανση, επιτήρηση, διαχείριση και υλοποίηση των υποέργων της Δράσης 16581: “Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς”” του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η  Εκτιμώμενη συνολική αξία χωρίς ΦΠΑ: 356 535.00 EUR

Το αντικείμενο του Έργου συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ωρίμανση, την παρακολούθηση, διαχείριση, υλοποίηση και ολοκλήρωση των Υποέργων της Δράσης «Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς» με ID: 16581 που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα Υποέργα της συγκεκριμένης Δράσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), είναι τα ακόλουθα:

Υποέργο 1: Εισαγωγή συστήματος επιτήρησης της αγοράς (Market Surveillance system),

Υποέργο 2: Εισαγωγή συστήματος συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένων,

Υποέργο 3: Κυβερνοασφάλεια, άμυνα και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (και ανάκτηση καταστροφών) (Cybersecurity, cyber defense, cyber resilience)

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...