11.9 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Η Ελλάδα αποκτά ενεργότερη παρουσία στην αγορά των ημιαγωγών

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Σελίδες στο success story, που τη θέλει να προσελκύει την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας, συνεχίζει να γράφει η Ελλάδα. Μάλιστα η χώρα ενισχύει την παρουσία της σε έναν από τους πιο hot τομείς της παγκόσμιας tech σκηνής, αυτόν της κατασκευής μικροτσίπ.

Σε μια χρονική συγκυρία που η Ευρώπη δίνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αποκτήσει ανταγωνιστικό προβάδισμα στην αγορά των ημιαγωγών, η Ελλάδα εκδηλώνει μια δυναμική που μπορεί -δυνητικά- να την εξελίξει σε πύλη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή στον κλάδο των τσιπς.

Αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση της πολυεθνικής Zepp Health, παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά των Smart και Sport Watches και εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, να εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας R&D κέντρο, το οποίο θα παράγει από την Ελλάδα τα μικροτσίπ για τα «έξυπνα» ρολόγια της.

Επενδύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, 2 εκατ.δολ. και με εφαλτήριο την ελληνική πρωτεύουσα, ο αμερικανο-κινεζικός κολοσσός, στον οποίο συμμετέχει με 15% η εταιρεία Xiaomi, θα σχεδιάζει στην Αθήνα τα μικροτσιπ, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό των Smart και Sport Watches, που διανέμει σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη στην ελληνική αγορά θα γίνει μέσω της θυγατρικής WhaleMicro της Zepp Health, της WhaleMicroelectronics Hellas, η οποία έχει ήδη εδώ και λίγους μήνες παρουσία στην Ελλάδα. Μάλιστα, το έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας επιβεβαίωσε προ ημερών με την παρουσία της στη χώρα μας ο CEO της Zepp Health, Wayne Huang, και ο CFO Leon Deng.

Φιλόδοξα πλάνα

Το R&D τεχνολογίας ημιαγωγών και σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έχει ήδη στελεχωθεί, σε πρώτο βαθμό, με 9 άτομα, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω στελέχωσή του, με την πρώτη φάση της επένδυσης, που αφορά τη συγκρότηση της βασικής ομάδας, να έχει ξεκινήσει από τον Μάρτη του 2022.

Η δε δεύτερη φάση, που αφορά στις υποδομές για το R&D, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2022, οπότε και δημιουργήθηκε η εταιρεία Whale Microelectronics Hellas και απέκτησε χώρο εγκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Whale Micro Hellas πρόκειται είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τέταρτη φάση, στα μέσα του 2023, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε κατευθύνσεις προϊόντων.

 

Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

 

H WhaleMicro Hellas σχεδιάζει ολοκληρωμένα (Chips) για wearables(smart/sport watches), και άλλα προϊόντα σχετικά με βιομηχανικό έλεγχο, Consumer electronics. H WhaleMicro Hellas, σε συνεργασία με τους συναδέλφους από την Κίνα, καθώς υπάρχει και εκεί R&D, πρόκειται να έχει έτοιμο ενα chip με το απαιτούμενο λογισμικό τέλος του 2023.

Στην Ελλάδα ήρθε λόγω προσωπικών επαφών, αλλά και του duediligence που έκανε όσον αφορά στις δυνατότητες και το ταλέντο των μηχανικών του αντικειμένου. Η ομάδα πρόκειται να μεγαλώσει το επόμενο έτος και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για γενικότερη ευρωπαϊκή παρουσία στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων.

Η δε παραγωγή των ολοκληρωμένων γίνεται στην Taiwan και στην Κίνα. Ο σχεδιασμός και ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται στην Ελλάδα. H Zepp Health αποφάσισε να σχεδιάζει μόνη της τα ολοκληρωμένα (chips) που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της (www.amazfit.com) και για αυτό το λόγο προχώρησε στην δημιουργία μιας θυγατρικής που θα αποτελεί πάροχο προιόντων ημιαγωγών (SemiconductorVendor).

«Επενδύοντας στην Ελλάδα, η WhaleMicro και η Zepp Health εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας ημιαγωγών. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το πρώτο μας προϊόν, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2023. Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος εταίρος στην τεχνολογία. Ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα έχει κάνει άλματα σε τεχνολογικές εξελίξεις και επενδύσεις» σχολίασε το έμπειρο στέλεχος της αγοράς και επικεφαλής της εν Ελλάδι θυγατρικής της Zepp Hellas, Νίκος Μοσχόπουλος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...