19.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα αποκτά ενεργότερη παρουσία στην αγορά των ημιαγωγών

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Σελίδες στο success story, που τη θέλει να προσελκύει την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας, συνεχίζει να γράφει η Ελλάδα. Μάλιστα η χώρα ενισχύει την παρουσία της σε έναν από τους πιο hot τομείς της παγκόσμιας tech σκηνής, αυτόν της κατασκευής μικροτσίπ.

Σε μια χρονική συγκυρία που η Ευρώπη δίνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αποκτήσει ανταγωνιστικό προβάδισμα στην αγορά των ημιαγωγών, η Ελλάδα εκδηλώνει μια δυναμική που μπορεί -δυνητικά- να την εξελίξει σε πύλη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή στον κλάδο των τσιπς.

Αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση της πολυεθνικής Zepp Health, παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά των Smart και Sport Watches και εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, να εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας R&D κέντρο, το οποίο θα παράγει από την Ελλάδα τα μικροτσίπ για τα «έξυπνα» ρολόγια της.

Επενδύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, 2 εκατ.δολ. και με εφαλτήριο την ελληνική πρωτεύουσα, ο αμερικανο-κινεζικός κολοσσός, στον οποίο συμμετέχει με 15% η εταιρεία Xiaomi, θα σχεδιάζει στην Αθήνα τα μικροτσιπ, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό των Smart και Sport Watches, που διανέμει σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη στην ελληνική αγορά θα γίνει μέσω της θυγατρικής WhaleMicro της Zepp Health, της WhaleMicroelectronics Hellas, η οποία έχει ήδη εδώ και λίγους μήνες παρουσία στην Ελλάδα. Μάλιστα, το έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας επιβεβαίωσε προ ημερών με την παρουσία της στη χώρα μας ο CEO της Zepp Health, Wayne Huang, και ο CFO Leon Deng.

Φιλόδοξα πλάνα

Το R&D τεχνολογίας ημιαγωγών και σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων έχει ήδη στελεχωθεί, σε πρώτο βαθμό, με 9 άτομα, ενώ αναμένεται άμεσα περαιτέρω στελέχωσή του, με την πρώτη φάση της επένδυσης, που αφορά τη συγκρότηση της βασικής ομάδας, να έχει ξεκινήσει από τον Μάρτη του 2022.

Η δε δεύτερη φάση, που αφορά στις υποδομές για το R&D, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2022, οπότε και δημιουργήθηκε η εταιρεία Whale Microelectronics Hellas και απέκτησε χώρο εγκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Whale Micro Hellas πρόκειται είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τέταρτη φάση, στα μέσα του 2023, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε κατευθύνσεις προϊόντων.

 

Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

 

H WhaleMicro Hellas σχεδιάζει ολοκληρωμένα (Chips) για wearables(smart/sport watches), και άλλα προϊόντα σχετικά με βιομηχανικό έλεγχο, Consumer electronics. H WhaleMicro Hellas, σε συνεργασία με τους συναδέλφους από την Κίνα, καθώς υπάρχει και εκεί R&D, πρόκειται να έχει έτοιμο ενα chip με το απαιτούμενο λογισμικό τέλος του 2023.

Στην Ελλάδα ήρθε λόγω προσωπικών επαφών, αλλά και του duediligence που έκανε όσον αφορά στις δυνατότητες και το ταλέντο των μηχανικών του αντικειμένου. Η ομάδα πρόκειται να μεγαλώσει το επόμενο έτος και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για γενικότερη ευρωπαϊκή παρουσία στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων.

Η δε παραγωγή των ολοκληρωμένων γίνεται στην Taiwan και στην Κίνα. Ο σχεδιασμός και ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται στην Ελλάδα. H Zepp Health αποφάσισε να σχεδιάζει μόνη της τα ολοκληρωμένα (chips) που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της (www.amazfit.com) και για αυτό το λόγο προχώρησε στην δημιουργία μιας θυγατρικής που θα αποτελεί πάροχο προιόντων ημιαγωγών (SemiconductorVendor).

«Επενδύοντας στην Ελλάδα, η WhaleMicro και η Zepp Health εισέρχονται στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας ημιαγωγών. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το πρώτο μας προϊόν, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2023. Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος εταίρος στην τεχνολογία. Ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα έχει κάνει άλματα σε τεχνολογικές εξελίξεις και επενδύσεις» σχολίασε το έμπειρο στέλεχος της αγοράς και επικεφαλής της εν Ελλάδι θυγατρικής της Zepp Hellas, Νίκος Μοσχόπουλος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Hewlett Packard Enterprise στο 9ο Delphi Economic Forum

H Hewlett Packard Enterprise συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας το όραμα της για την υπεύθυνη, ηθική ανάπτυξη και χρήση του AI μέσα...

Απλά Ψηφιακά 134: Οι επόμενες κινήσεις της Performance (Δ. Χιντζίδης), οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά σχέδια της Quest

Για την πορεία της Performance Technologies, τους διευρυμένους τομείς δραστηριοποίησής της, καθώς και τα επόμενα της σχέδια, μίλησε στον Δημήτρη Μαλλά και την Νίκη...

+6% στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να προσθέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ορίζοντα 10ετίας

Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εφόσον η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει τη σημερινή υστέρηση...

Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus

Η AEGEAN ανακοινώνει τη στρατηγική της απόφαση να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης...

Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά

Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να μοιραζόμαστε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μια άλλη, ξεκάθαρη ακόμη ανάγκη...