20.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Στις 27 Ιουλίου έρχονται ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό τηλέφωνο

Της Μαρίας Μόσχου 

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να έχουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες και τα νέα ψηφιακά διπλώματα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι στις 27 Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης θα είναι ένα κλικ μακριά.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η νέα ταυτότητα θα εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα για να χρησιμοποιούνται παντού, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (App), μία ψηφιακή εφαρμογή που θα αλλάξει τα δεδομένα για τους Έλληνες πολίτες, καθώς δεν θα χρειάζεται πια να κουβαλούν ταυτότητα και δίπλωμα, αλλά θα τα έχουν στο κινητό τους.

Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ανέφερε ότι «αυτός είναι ο προγραμματισμός και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί απολύτως», εξηγώντας ότι η χρήση θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.

Θα ακολουθήσουν τα διαβατήρια

Όπως εξήγησε, «προς το παρόν ξεκινάμε με την ταυτότητα και το δίπλωμα που είναι εθνικά έγγραφα, γιατί το διαβατήριο είναι διεθνές έγγραφο και κατ’ επέκταση η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη».

Άλλωστε «δεν μας τιμά η ταυτότητα που έχουμε», είπε γελώντας ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι από τις χειρότερες της Ευρώπης αισθητικά και λειτουργικά. «Όμως και δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπολείπεται και σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, ερωτηθείς σχετικά.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Η νέα ταυτότητα που θα δοθεί στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές. Θα υπάρχει και υποδομή να έχει κανείς την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής.

Η νέα ταυτότητα θα είναι πιο ασφαλής, καθώς θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και ένα αριθμό που δεν θα χάνεται με την απώλεια όπως σήμερα, οπότε και πρέπει να ενημερώνει ο πολίτης όλους τους φορείς του δημοσίου και τις τράπεζες.

Ο διαγωνισμός, που είχε προκαλέσει τα βλέμματα των εταιρειών πληροφορικής, έχει ουσιαστικά παγώσει προσωρινά και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ αν θα συνεχιστεί ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά προσφορές υπέβαλαν πέντε ενδιαφερόμενοι:

  1. Veridos Ματσούκης – OTE- Byte – INCM
  2. Zetes Industries – Zetes – Space Hellas- ANY
  3. Thales Dis France – Unisystems
  4. Austria Card- Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H. – In Continu et Services Societe par Actions Simplifiee (SAS) – Inform Λύκος
  5. Idemia- Neurosoft.

Η τεχνική αξιολόγηση που διενεργήθηκε προέκρινε τους τρεις πρώτους για τη β’ φάση του διαγωνισμού. Η φάση αυτή περιλαμβάνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και ο μειοδότης θα αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ διάρκειας δέκα συν πέντε ετών. Πρόκειται για ένα έργο που θα αντικαταστήσει όλες τις αστυνομικές ταυτότητες, τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και δεκάδες άλλα έγγραφα ασφαλείας.

Η έκδοση κάθε εγγράφου σημαίνει την καταβολή ενός παραβόλου, μέρος του οποίου θα παρακρατά ο ιδιώτης της σύμπραξης και το υπόλοιπο θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται "δούρειος ίππος" για τους κυβερνοεγκληματίες Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...