Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κάνουν μπίζνες στα social media

- Advertisement -
  • της Νατάσας Φραγκούλη

Στα social media και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έστρεψε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα η πανδημία. Αναζητώντας νέα κανάλια για την προώθησή προϊόντων και υπηρεσιών, οι ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες μπήκαν, εν μέσω πανδημικής κρίσης, στο περιβάλλον του Facebook, του Instagram και του TikTok, για να προσεγγίσουν αγοραστές.

Σήμερα, το 59% των ελληνικών ΜμΕ κάνουν χρήση των social media για την προώθηση των προϊόντων τους και την επικοινωνία με τους πελάτες τους. Μάλιστα, άλλο ένα 6% απαντά ότι δεν έχει μεν ακόμη παρουσία σε τέτοια ψηφιακά κανάλια, αλλά ότι σκοπεύει να αποκτήσει.

Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα των επιχειρήσεων της χώρας (1 στις 3), που δεν έχει μπει -ακόμη- στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα, οι 7 στις 10 μικρές και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο από την παρουσία του σε πλατφόρμες, όπως το Facebook, ενώ οι 8 στις 10 θεωρούν αυτή την παρουσία ως σημαντική.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες που επιλέγουν οι ελληνικές ΜμΕ, το Facebook είναι αναμφισβήτητα αυτή που κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Το 95% όσων εταιρειών έχουν παρουσία στα social media επιλέγουν να το κάνουν στο Facebook.

Κάνει “κλικ” το Instagram

Η πανδημία, ωστόσο, έφερε υψηλά στις προτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών και νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι, μεταξύ 2020 και 2022, έχει αυξηθεί κατά πολύ η χρήση του Instagram: σήμερα το χρησιμοποιεί το 65% των ελληνικών ΜμΕ από 49% το 2020.

Στο μεταξύ, η υγειονομική κρίση έφερε στην καθημερινότητα των ελληνικών μικρομεσαίων εταιρειών και νέα μέσα, όπως για παράδειγμα το TikTok. Ενώ το 2020 το ποσοστό των εταιρειών που έκαναν χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας ήταν πρακτικά μηδενικό, σήμερα φτάνει το 3%.

Digital καμπάνιες

Ένα άλλο εργαλείο που έβαλε στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα η πανδημία είναι οι digital καμπάνιες προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με έρευνα της COSMOTE και του ELTRUN για την ψηφιακή ετοιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σήμερα οι μισές εταιρείες χρησιμοποιούν digital καμπάνιες.

Ο δε αριθμός των επιχειρήσεων, που έχουν τρέχουν ψηφιακές ενέργειες προώθησης αυξήθηκε κατά 33% μεταξύ 2020 και 2022 (από 36% το 2020 σε 48% το 2022). Τα εργαλεία που κατά κύριο λόγο αξιοποιούν οι μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα, για να τρέξουν καμπάνιες προώθησης, είναι το Google Search, το οποίο επιλέγουν σε ποσοστό 68% από 48% πριν από την πανδημία. Ακολουθεί το Google Display Network (63% σήμερα από 31% πριν από την πανδημία) και τα Facebook Ads, που υποχώρησαν, ωστόσο, στις προτιμήσεις των καταναλωτών (από 69% το 2020 σε 57% το 2022).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιαπωνία εντάσσεται στο Horizon Europe των 93,5 δισ. ευρώ

Η Ιαπωνία αποτελεί πλέον επίσημα το 23ο συνδεδεμένο κράτος...

O Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στο πλευρό της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, σταθερός και υπερήφανος υποστηρικτής του...

Η ΕΕΤΤ αποχαιρετά τον Πρόεδρό της, Καθηγητή Δημήτρη Βαρουτά

Με βαθιά οδύνη η Διοίκηση και το προσωπικό της...

Πάνω από 1,2 δισ. επιβάτες θα ταξιδεύουν με ψηφιακά διαπιστευτήρια έως το 2035

Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των διεθνών μετακινήσεων, με τα ψηφιακά...