13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Ψηφιακό κράτος: Έρχονται ψηφιακές ταυτότητες και έξυπνες πόλεις

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Τον αριθμό των 500 εκατομμυρίων θα αγγίξουν οι ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο το 2021, γλιτώνοντας από κάθε ενήλικα την αναμονή σε… 55 ουρές. Έρχονται και νέες ψηφιακές  υπηρεσίες όπως η ταυτότητα στο wallet του κινητού οι μεταβιβάσεις ΙΧ και οι έξυπνες πόλεις.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η υφιστάμενη ταυτότητα θα είναι στο πορτοφίλι (wallet) του κινητού μας, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών ο υπουργός τόνισε ότι η ταυτότητα στην σημερινή της μορφή θα μπει στο wallet του κινητού όπως εισιτήρια συναυλιών, boarding pass και πιστοποιητικά covid, κάνοντας πιο εύκολη την ταυτοποίηση.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών του ελληνικού κράτους

Παράλληλα υποστήριξε ότι το 2022 θα είναι επίσης, η χρονιά για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών του ελληνικού κράτους – δηλαδή για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα καταγράψει σε ένα σημείο το σύνολο των διαδικασιών του για κάθε αλληλεπίδραση με τον πολίτη και όποιος δεν τηρεί αυτό προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες. «Και δεύτερον η καταγραφή καθαυτή θα επιτρέψει να απλουστευθούν τις διαδικασίες κάνοντας κάτι πολύ σημαντικότερο από την ψηφιοποίηση όπως γίνεται σήμερα¬ είπε ο υπουργός.

Λίγο νωρίτερα μιλώντας στην Βουλή ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι έγινε μία πολύ γρήγορη μετάβαση σε ψηφιακά μέσα, αλλάζοντας κοινωνικά, επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Και πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της απόστασης που τη χώριζε από άλλες χώρες.

Οι ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο

Το 2018 είχαν γίνει 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή είχαμε 8,8 εκατομμύρια ουρές οι οποίες δεν έλαβαν χώρα με φυσικό τρόπο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα και εξυπηρετήθηκε ο κόσμος έτσι. Το 2019 το νούμερο αυτό έγινε 34 εκατομμύρια, το 2020 το νούμερο έφτασε τα 94 εκατομμύρια και πλέον για το 2021 θα υπερβούν τα 490 εκατομμύρια. Ο υπουργός εκτίμησε ότι περίπου κάθε ενήλικος πολίτης γλίτωσε 55 ουρές…

Η μετάβαση από τις 501 υπηρεσίες του gov.gr στις 1.304 που έχουμε σήμερα, μέσα σε περίπου 20-21 μήνες δείχνει επίσης και την ανάγκη αλλαγής κλίμακας σε σχέση με το ποια είναι αυτή η ψηφιακή εξυπηρέτηση, διότι για κάθε υπηρεσία που ήδη παρέχουμε ψηφιακά, μπορούμε να σκεφτούμε πολλές ακόμη που δεν παρέχουμε.

Τα επόμενα βήματα

Στα επόμενα βήματα, οι υπηρεσίες που θα υλοποιούνται σταδιακά προβλέπουν:

  1. ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων,
  2. ένα νέο σύστημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος,
  3. ίδρυση ατομικής επιχείρησης,
  4. προληπτική ιατρική αξιοποιώντας το μοντέλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
  5. έξυπνες πόλεις, για τις οποίες το 2022 είναι η χρονιά τους, διότι θα διοχετευτούν συνολικά 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για κάθε Δήμο της χώρας για μια σειρά έργων τα οποία θα επιτρέψουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα άλμα.

Υστερεί η χώρα στη σταθερή τηλεφωνία

Από τους πρώτους στο 5G, αλλά 100η η Ελλάδα στη σταθερή τηλεφωνία, όπως  περιέγραψε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι αν κανείς δει τη σταθερή τηλεφωνία θα διαπιστώσει ότι «είμαστε στην 100η θέση στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν έγινε αυτό, είναι επενδύσεις που δεν έγιναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Για να αλλάξει η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, χρειαζόμαστε μια «αποχαλκοποίηση» του δικτύου. Περίπου από 4,8 εκατομμύρια δυνητικές γραμμές οπτικής ίνας, σήμερα έχουν καλυφθεί περίπου 700 χιλιάδες.

Αν έβαζε κάνεις κάτω τα σχέδια επένδυσης των τριών παρόχων μαζί με το Ultra Fast Broadband, το οποίο είναι κρατική παρέμβαση, από τα 4,8 εκατομμύρια, μέχρι και χθες είχαμε το σχέδιο των 2,8 εκατομμυρίων γραμμών – δηλαδή μας έλειπαν 2 εκατομμύρια γραμμές, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο.

Το «κενό» που θα καλύψει ο ΟΤΕ

Μετά τις ανακοινώσεις του ΟΤΕ για 3 δισ. ευρώ επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών στην πενταετία, οριοθετείται ότι το 75% από το κενό των δύο εκατομμυρίων θα καλυφθεί από ιδιωτική επένδυση. «Βλέπουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα στον οποίο η χώρα πάσχει, είναι ένας τομέας που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, είναι ένας τομέας όπου η βελόνα κινείται με γρήγορο ρυθμό», σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης.

«Στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε αποχαλκοποίηση πέραν της απολιγνιτοποίησης. Εκεί λοιπόν πρέπει να καλυφθεί η χώρα με οπτική ίνα καθώς  ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 60% και η Ελλάδα είναι στο  13 – 14%» κατέληξε ο υπουργός.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες τρεις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς, 5G. Μπορεί κάνεις ακόμη να δει ότι η Ελλάδα είναι 25η στην κινητή τηλεφωνία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...