- Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη
Σε μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση των ψηφιακών αγορών στην Ελλάδα συνεχίζει να οδηγεί η πανδημία, με τον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου να κλείνει φέτος στα 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 5,5 εκατ. Έλληνες κάνουν πλέον ηλεκτρονικά τις αγορές τους, ενώ τουλάχιστον 18.000 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν πλέον ένα οργανωμένο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων.
Μάλιστα, παρά τα συνεχή ρεκόρ του e-commerce στην Ελλάδα, η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι και απέχει από το σημείο της ψηφιακής ωριμότητας. Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Δουκίδης, η Ελλάδα απέχει τουλάχιστον μία τριετία από τις «ώριμες» ψηφιακά αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Με βάση τα ευρωπαϊκά μοντέλα, το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας έχει πεδίο δόξης λαμπρό και μπορεί να εκτοξευθεί στα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις με οργανωμένο ψηφιακό κανάλι πώλησης να ανέλθουν στις 30.000. Ήδη, πάντως, η εικόνα που εκπέμπει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική με την πανδημία να έχει καταλυτική επίδραση σε αυτή την πορεία.
Όπως σημείωσε ο κ. Δουκίδης μιλώντας στην 7η Οικονομική Διάσκεψη της Ένωσης Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), σήμερα υπάρχουν κάποιες δεκάδες ελληνικά e-shops, τα οποία πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
200 εκατ. ευρώ σε startups
Εξίσου ενθαρρυντική για την πορεία ψηφιοποίησης του ελληνικού εμπορίου είναι η μεγάλη επενδυτική κινητικότητα που παρατηρείται ειδικά τον τελευταίο χρόνο στον τομέα του eCommerce. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δουκίδης, από τα 500 εκατ. ευρώ, που επενδύθηκαν το 2021 σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, τα 200 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε startups, που σχετίζονται με το eCommerce.
«Για πρώτη φορά, τα τελευταία 50 χρόνια, συντελείται μια τεράστια αλλαγή στον χώρο του εμπορίου. Για πρώτη φορά στο εγχώριο στο εμπόριο βλέπουμε startups, βλέπουμε νέα παιδιά, τα οποία δεν προέρχονται από την παραδοσιακή οικογένεια του εμπορίου, να επενδύουν στο e-commerce», τόνισε ο κ. Δουκίδης.
Ο ίδιος έδωσε έμφαση στις εξαγωγικές δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος ειδικά σε εταιρείες υπηρεσιών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαιρετικές προοπτικές του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής. «Πάνω από 100.000 άνεργοι που προέρχονται από τον τομέα πληροφορικής και τεχνολογιών (STEM) με την σωστή αξιοποίηση τους και ενδυνάμωση τους, μπορούν να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη στελεχών», τόνισε σχετικά.