22.6 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Πληθωρισμός και οικονομική αβεβαιότητα ροκάνισαν τις online αγορές στην Ευρώπη το 2022

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Επιφυλακτικοί στις αγορές τους γίνονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του, με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να μην αποφεύγουν το πτωτικό σπιράλ. Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας πλήττουν την καταναλωτική πίστη, οδηγώντας σε πτώση των πωλήσεων και σε επίπεδο e-commerce.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 9%, το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με πέρυσι, με τον όγκο παραγγελιών να υποχωρεί κατά 1%. Συνολικά, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα σε είδη γύρω από τη μόδα -ιδίως για υποδήματα (+18%), τσάντες και αποσκευές (+17%), ενώ συνέχισαν να μειώνουν τα έξοδά τους στις κατηγορίες παιχνιδιών – μάθησης (-22%) και οικιακών ειδών (-19%).

Στην Ανατολική Ευρώπη, πάντως, υπήρξαν και ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις το εξεταζόμενο διάστημα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο όγκος των παραγγελιών αυξήθηκαν 6% και 17%, αντίστοιχα, παρά τη μείωση της επισκεψιμότητας κατά 2%.

Αυτή η άνοδος μπορεί πιθανώς να αποδοθεί στις αυξήσεις των ονομαστικών μισθών που παρατηρήθηκαν σε όλη την περιοχή τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για αγορές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαδικτυακές πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά 2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο δε αριθμός των ψηφιακών καταναλωτών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 4% και ο όγκος των παραγγελιών κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο παραμένουν επιφυλακτικοί με τις δαπάνες τους.

 

Η εορταστική περίοδος

 

«Δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων τη φετινή εορταστική περίοδο σε σχέση με πέρυσι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι αγορές των εορτών έχουν ξεκινήσει νωρίτερα φέτος» εκτιμά η εταιρεία Salesforce στον Δείκτη Αγορών (Shopping Index).

Ο Δείκτης Αγορών (Shopping Index) αναλύει τη δραστηριότητα και τα στατιστικά στοιχεία ηλεκτρονικών αγορών περισσότερων από 1,5 δισεκατομμυρίων αγοραστών παγκοσμίως σε πάνω από 61 χώρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δείκτη, στη διάρκεια της φετινής Cyber Week, οι παγκόσμιες ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 281 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 2% σε σύγκριση με το 2021.

 

Κομβικός ο ρόλος των social media 

 

Στο μεταξύ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έπαιξαν κομβικό ρόλο και στη φετινή cyber week. Η πλειοψηφία (76%) της επισκεψιμότητας στο ηλεκτρονικό εμπόριο προήλθε από κινητές συσκευές, με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αναφέρονται σχεδόν στο 10% – αύξηση 22% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και το υψηλότερο ποσοστό παραπομπής (referral) που υπήρξε ποτέ σε εορταστική περίοδο με βάση τα δεδομένα της Salesforce.

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έμποροι λιανικής βασίστηκαν στον αυτοματισμό για τις ημέρες των διαδικτυακών αγορών με τη μεγαλύτερη κίνηση, εξοικονομώντας χρόνο για πολύπλοκα ζητήματα εξυπηρέτησης και αυξάνοντας την αφοσίωση των πελατών τους. Τα μηνύματα chatbot παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 57% τη Black Friday και 53% την Cyber Monday σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες το 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

UNISON: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων  Η UNISON που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Facility Management, απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων για μείωση του...

Το HUAWEI P60 Pro, το Watch Ultimate και η επόμενη γενιά προϊόντων αιχμής θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σύντομα

Η Huawei δεν σταματάει να καινοτομεί! Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε στις 23 Μαρτίου στην Κίνα τη νέα σειρά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, από smartphones και...

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...