23.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Περισσότερα από 4,5 τρισ. δολάρια θα δαπανήσουμε το 2023 για τεχνολογία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Στα 4,5 τρισ. δολάρια μπαίνει για το 2023 ο πήχης των παγκοσμίων δαπανών για τεχνολογία. Οι σχετικές δαπάνες θα είναι φέτος αυξημένες κατά 2,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς, Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί για το ΙΤ παραμένουν ανθεκτικοί στην ύφεση.

Μπορεί ο πληθωρισμός να συνεχίζει να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και να μειώνει τις δαπάνες τους για συσκευές, ωστόσο, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία παραμένουν ισχυρές, ωθώντας συνολικά την αγορά προς τα πάνω κατά το τρέχον έτος.

Πάντως, η πρόβλεψη για ανάπτυξη της αγοράς κατά 2,4% φέτος, η οποία ανήκει στην Gartner, Inc, υπολείπεται από την αρχική εκτίμηση για ρυθμό 5,1% στην αγορά κατά το τρέχον έτος. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες. Ενώ ο πληθωρισμός καταστρέφει τις καταναλωτικές αγορές, συμβάλλοντας σε απολύσεις σε εταιρείες B2C, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες για ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση», σχολιάζει η Gartner.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η ταραγμένη οικονομία έχει αλλάξει το πλαίσιο των επιχειρηματικών αποφάσεων και μπορεί να αναγκάσει τους CIO να γίνουν πιο διστακτικοί, να καθυστερήσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις ή να αναδιατάξουν τις προτεραιότητές τους. Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί πληροφορικής παραμένουν ανθεκτικοί στην ύφεση.

Ποιοι τομείς θα δουν άνοδο

Οι τομείς λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,3% και 5,5% το 2023, αντίστοιχα, έναντι του 2022, με τις σχετικές δαπάνες να προσεγγίζουν τα 860 δισ. δολ. και 1,3 τρισ. δολ. αντίστοιχα, το τρέχον έτος.

Στον αντίποδα, στις πωλήσεις συσκευών προβλέπεται μείωση της αξίας των πωλήσεων κατά 5,1% φέτος, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις επιμηκύνουν τους κύκλους ανανέωσης συσκευών τους. Η τακτική αυτή θα φέρει τις δαπάνες για αγορά συσκευών στα 685 δισ.δολ. από 722 δισ. δολ. το 2022.

«Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές προέβησαν σε μαζικές ανανεώσεις των συσκευών τους, όπως tablets, φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης. Πλέον, χωρίς επιτακτικό λόγο για αναβάθμιση και με δεδομένη την οικονομική στενότητα, οι συσκευές χρησιμοποιούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, με την τάση αυτή να πλήττει σαφέστατα τις πωλήσεις.

Δαπάνες υπηρεσιών πληροφορικής

Τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας αυξάνονται κάθε τρίμηνο με τον υψηλό ανταγωνισμό για ταλέντα να αναγκάζει τους CIOs σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής. Ταυτόχρονα, καθώς οι δαπάνες λογισμικού συνεχίζουν να αυξάνονται, η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αυξάνεται καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να φέρουν εξωτερικό προσωπικό πληροφορικής για υλοποίηση και υποστήριξη.

Για παράδειγμα, οι δαπάνες για παροχή συμβουλών αναμένεται να φτάσουν τα 264,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μια αύξηση 6,7% από το 2022. «Οι CIOs χάνουν τον ανταγωνισμό για τα ταλέντα. Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής αυξάνονται πιο γρήγορα από τις εσωτερικές υπηρεσίες σε κάθε κλάδο», σχολιάζει η Gartner.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Emirates: Νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η Emirates αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου, μέσω της οποίας εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται εν πτήσει, όπως πλαστικοί δίσκοι σερβιρίσματος, μπολ...

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...