31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Πάνω από $560 δισ. θα επενδύσουν φέτος τα κράτη στην τεχνολογία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Μπαράζ επενδύσεων στην τεχνολογία «τρέχουν» οι κυβερνήσεις και οι ευρύτεροι φορείς του Δημοσίου ανά τον κόσμο, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Μόνο κατά το τρέχον έτος, οι κρατικές δαπάνες για την Πληροφορική αναμένεται να ξεπεράσουν, παγκοσμίως, τα 560 δισ. δολάρια.

Παρά τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα, οι κρατικές δαπάνες για ΙΤ θα είναι το 2022 αυξημένες κατά 5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με το «Worldwide Government IT Spending» και το «Top Technology Trends in Government for 2022» της Gartner, οι κυβερνήσεις πλέον κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ως αποτέλεσμα, το 2022 οι κρατικές δαπάνες Πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν σε όλους τους τομείς, εκτός από τις εσωτερικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Συνεχίζοντας την τάση του 2021, το λογισμικό προβλέπεται να καταγράψει την ισχυρότερη ανάπτυξη από όλους τους τομείς το 2022.

Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επενδύουν σε λογισμικό κρίσιμων εφαρμογών που υποστηρίζουν άμεσα τις διεπαφές τελικού χρήστη οδηγώντας σε ισχυρή ανάπτυξη σε αυτό το τμήμα. Αντίθετα, οι δαπάνες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες πρόκειται να μειωθούν το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις περιορίζουν τις δαπάνες για ακριβά παλαιού τύπου συστήματα υπέρ των νέων μοντέλων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

Ψηφιακό Δημόσιο

Το Anything-as-a-Service (XaaS) κερδίζει δημοτικότητα σε όλους τους κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς παρέχει καλύτερη απόδοση επένδυσης, ομαλοποιώντας τις δαπάνες πληροφορικής με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τον προϋπολογισμό για IT πιο προβλέψιμο, αποφεύγοντας παράλληλα τη συσσώρευση τεχνικού χρέους. Η Gartner προβλέπει ότι έως το 2026, οι νέες επενδύσεις πληροφορικής των περισσότερων κρατικών υπηρεσιών θα πραγματοποιούνται σε λύσεις XaaS.

Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση λύσεων cloud από τον δημόσιο τομέα και του μοντέλου XaaS για επιταχυνόμενο εκσυγχρονισμό παλαιού τύπου και εφαρμογές νέων υπηρεσιών. Το 54% των κυβερνητικών CIO ανέφεραν ότι θα διαθέσουν το 2022 πρόσθετη χρηματοδότηση σε πλατφόρμες cloud, ενώ το 35% ότι «θα μειώσει τις επενδύσεις σε παλαιού τύπου υποδομές και τεχνολογίες κέντρων δεδομένων».

Ταυτόχρονα, το μοντέλο XaaS διευκολύνει τους κυβερνητικούς οργανισμούς, σε μια συγκυρία σημαντικής έλλειψης ταλέντων, να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό. Τα μοντέλα XaaS ασκούν λιγότερη πίεση στους οργανισμούς να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν αναδυόμενες δεξιότητες πληροφορικής, που συχνά είναι δύσκολο να βρεθούν και οι κυβερνήσεις δύσκολα αντέξουν οικονομικά.

«Τα τελευταία χρόνια των διαρκών προκλήσεων πανδημίας έχουν κινητοποιήσει ένα κύμα δραστηριοτήτων ψηφιακού μετασχηματισμού σε κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Τα κράτη αναλαμβάνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία για τον εξορθολογισμό των ψηφιακών υπηρεσιών, την προώθηση των διαδικασιών αυτοματισμού και την εξέλιξη των εμπειριών των πολιτών», αναφέρει η εταιρεία ερευνών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...