8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Παγκόσμιο κύμα προσλήψεων Ουκρανών προγραμματιστών

  • της Νατάσας Φραγκούλη 

Περισσότερες από 800 αγγελίες από εργοδότες, που ζητούν να προσλάβουν εργαζόμενους στην Πληροφορική από την Ουκρανία, φιλοξενεί ήδη η ιστοσελίδα RemoteUkraine, η οποία δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε Ουκρανούς, που αναζητούν εργασία, και στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να τους προσλάβουν.

«Η RemoteUkraine σας καλεί να μετατρέψετε τη δύναμη της τεχνολογίας σε δύναμη για το καλό. Δημοσιεύστε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας σας και αποκτήστε πρόσβαση σε απίστευτα ταλέντα σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλάζοντας τη ζωή τους». Πρόκειται για το κείμενο, που έχει αναρτήσει στην πρώτη της σελίδα η πλατφόρμα, η οποία στήθηκε μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον προσλήψεων Ουκρανών εργαζομένων στο ΙΤ από ευρωπαϊκές -κυρίως- αλλά και αμερικανικές εταιρείες.  Οι αμερικανικές εταιρείες Palo Alto, HyperC, Mountain View, Tubular Labs, AMAX είναι μερικές μόνο από τις επιχειρήσεις που έχουν δημοσιεύσει σχετικές διαφημίσεις για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, καλώντας Ουκρανούς προγραμματιστές να τις καλύψουν είτε μέσω τηλεργασίας είτε και εκ του σύνεγγυς. Ακόμη και ο γίγαντας ψυχαγωγίας Live Nation, με έδρα το Beverly Hills, έχει δημοσιεύσει αγγελίες πρόσληψης ταλέντων από τον χώρου του ΙΤ.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Modular Automation και WarDucks από την Ιρλανδία, η Sportradar από την Ελβετία, οι Drive System Design και Somerton από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι, επίσης, μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας που μοιράζονται διαφημίσεις εργασίας στον ιστότοπο, από προγραμματιστές Web3 μέχρι 3D art designers.

Πόλεμος ταλέντων

Στο μεταξύ, η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Cutover με έδρα το Λονδίνο έχει δημιουργήσει έναν ξεχωριστό ρόλο μηχανικού «ταχείας διαδρομής» ειδικά για εκτοπισμένους Ουκρανούς μηχανικούς. Μια πλατφόρμα τεχνολογίας ταξιδιών, η Beyonk, επίσης σκανάρει την ουκρανική αγορά εργασίας, αναζητώντας να προσλάβει -όπως αναφέρει- μερικούς από τους καλύτερους προγραμματιστές στον κόσμο.

Με περισσότερους από 300.000 επαγγελματίες να απασχολούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, η Ουκρανία δεν φέρει άδικα τον τίτλο της «Silicon Valley της Ανατολικής Ευρώπης», αφού φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προγραμματιστών στην Ευρώπη. Σήμερα, κάποιοι από αυτούς -όσοι δεν πολεμούν- συνεχίζουν να γράφουν κώδικα για τους πελάτες τους, εν μέσω βομβαρδισμών, ενώ άλλοι έχουν ενωθεί με το κύμα των προσφύγων.

Κορυφαίοι προγραμματιστές στον κόσμο

Το ουκρανικό οικοσύστημα καινοτομίας είναι εξαιρετικά οργανωμένο σε επίπεδο ταλέντων: η τελευταία έκθεση SkillValue κατατάσσει την Ουκρανία μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών με τους καλύτερους προγραμματιστές στον κόσμο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BRDO (Better Regulation Delivery Office), 18.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας αποφοιτούν από ένα από τα 800 Πανεπιστήμια της Ουκρανίας κάθε χρόνο.

Υπάρχουν πάνω από 10 πανεπιστήμια μόνο στο Κίεβο, με εξειδίκευση στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Σήμερα, το 85% των Ουκρανών εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας μιλά αγγλικά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμπειρία στην εξ αποστάσεως εργασία σε διεθνείς εταιρείες.

Αυτή τη δεξαμενή εξειδικευμένων ταλέντων επιχειρούν να προσεγγίσουν εταιρείες τεχνολογίας από Ευρώπη και ΗΠΑ, όχι μόνο για λόγους εταιρικού ακτιβισμού, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, αφού ο «πόλεμος» των ταλέντων στην αγορά Πληροφορικής μαίνεται με αμείωτη ένταση εδώ και χρόνια.

«Στην Ευρώπη βιώνουμε ήδη μια κρίση στην αγορά προγραμματιστών, με τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα στον χώρο του ΙΤ» τονίζουν οι αναλυτές, εξηγώντας αυτό το μαζικό κύμα ενδιαφέροντος για προσλήψεις διαθέσιμων ταλέντων από την Ουκρανία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στα μεταχειρισμένα smartphones στρέφονται οι χρήστες-Τι γίνεται στην Ελλάδα

της Νατάσας Φραγκούλη Στη λύση της αγοράς ενός μεταχειρισμένου smartphone στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και...

Τρεις απειλές για τις επιχειρήσεις το 2023: Μιντιακός εκφοβισμός, ψεύτικες διαρροές δεδομένων και επιθέσεις μέσω cloud

Ερευνητές στις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Kaspersky μοιράστηκαν τις προβλέψεις τους σχετικά με τις ανερχόμενες κυβερνοαπειλές του επόμενου έτους για τις οποίες μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνητικοί...

Vodafone Ελλάδας: Στα €660 εκατ. τα έσοδα 9μήνου

Έσοδα από υπηρεσίες ύψους 660 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Vodafone στο 9μηνο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2022 (για την οικονομική χρήση που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο 2023),...

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...