13.2 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Παγκόσμια υπερδύναμη για τη βιομηχανία των smartphones η Κίνα

  •  της Νατάσας Φραγκούλη 

Με τα μάτια στραμμένα στην κινεζική αγορά παραμένουν οι κατασκευαστές smartphones ανά τον κόσμο, αφού η Κίνα παραμένει η αδιαμφισβήτητη παγκόσμια υπερδύναμη για τη βιομηχανία των “έξυπνων” κινητών. Με περισσότερους από 950 εκατ. χρήστες smartphones, η κινεζική αγορά είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ινδίας, των ΗΠΑ και της Ινδονησίας μαζί.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει γιατί το σύνολο των κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως έχουν αναγορεύσει την Κίνα σε «Μέκκα» των πωλήσεών τους παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Newzoo, τις οποίες δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών Statista, η Κίνα είναι πολύ μπροστά από όλες τις άλλες χώρες όσον αφορά τους χρήστες smartphones, με 954 εκατ. χρήστες.

Τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέχει η Ινδία, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ των χρηστών smartphones παγκοσμίως και συγκεκριμένα 493 εκατ. Την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών για τη βιομηχανία των «έξυπνων» κινητών καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με 274 εκατ. χρήστες, ενώ ακολουθεί η Ινδονησία με 170 εκατ. χρήστες smartphones.

Η Βραζιλία με 119 εκατ. χρήστες, η Ρωσία με 102 εκατ., η Ιαπωνία με 83 εκατ. χρήστες και το Μεξικό με 75 εκατ. είναι οι επόμενες ισχυρές δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς smartphones, ενώ το Βιετνάμ με 67 εκατ. και η Γερμανία με 66 εκατ. χρήστες συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα.

+6% οι πωλήσεις το 2021

Η βιομηχανία των smartphones, παρά τις ελλείψεις βασικών εξαρτημάτων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη χαμηλή διαθεσιμότητα αποθεμάτων, διατήρησε ανοδικό ρυθμό το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Gartner, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις smartphones ανέκαμψαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά από πτώση 12,5% το 2020. Ωστόσο, οι ελλείψεις εξαρτημάτων και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ανέκοψαν την έντονα θετική πορεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2021, κατά τους επόμενους έξι μήνες.

«Η βελτιωμένη καταναλωτική προοπτική, η μείωση το 2020 της ζήτησης το 2020 σε μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, αυτή η τάση αντιστράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα χαμηλά αποθέματα σε δημοφιλή μοντέλα ανέβαλλαν ορισμένες από τις πιθανές πωλήσεις για το 2022», σχολιάζει η Gartner.

Πάντως, και οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές smartphones του κόσμου είδαν το 2021 τις πωλήσεις τους να αυξάνονται: Samsung +7,6%, Apple +19,7%, Xiaomi +29,8%, Oppo +23,7% και Vivo +26,7%.

Η μεγαλύτερη διείσδυση του 5G και η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσης των συσκευών, που υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία, αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια αγορά smartphones και το 2022 -υπό την αίρεση πάντα της γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...