13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Οι μονόκεροι και τα decacorns μπορούν να σώσουν την οικονομία της Τουρκίας;

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Εν μέσω μιας οικονομίας που καταρρέει, με εμπορικά ελλείμματα που εκτινάσσονται, πληθωρισμό που καλπάζει και διογκούμενη έκθεση σε ξένο συνάλλαγμα, την τιμή της τουρκικής οικονομίας φαίνεται να διασώζει ένας τομέας: οι startups.

Έχοντας ξεκινήσει το 2022 με το δεξί, οι νεοφυείς εταιρείες της γείτονος, με μπροστάρηδες επιχειρήσεις decacorns (σ.σ. με αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολάρια), όπως η εταιρεία quick commerce Getir, γράφουν σήμερα ιστορία.

Σύμφωνα το τουρκικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, έξι τουρκικές startups έχουν ξεπεράσει σήμερα το επίπεδο του «μονόκερου», έχοντας αποτιμήσεις άνω του 1 δισ. δολ. Μάλιστα, δύο εξ αυτών, οι Getir και Trendyol συμπεριλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο των decacorns.

Το πετράδι στο στέμμα του τουρκικού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι -χωρίς αμφιβολία- η Getir, η οποία πρόσφατα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή decacorn startup υπερ-ταχείας παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ. Η τουρκική startup σήκωσε τον Μάρτιο νέα χρηματοδότηση, ύψους στα 768 εκατ. δολ., ανεβάζοντας την αξία της στα περίπου 12 δισ. δολ.

Του νέου γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η γνωστή Mubadala Investment Company, ενώ στην επένδυση συμμετείχαν τα Abu Dhabi Growth Fund και  Alpha Wave Global, το venture capital Sequoia Capital και το αμερικάνικο hedge fund Tiger Global.

Από Λονδίνο μέχρι Νέα Υόρκη

Η νέα χρηματοδότηση ήρθε να δώσει συνέχεια σε ένα σερί τριών διαδοχικών γύρων το 2021, οι οποίες εισέφεραν στα ταμεία της τουρκικής επιχείρησης περί το 1 δισ. δολάρια Επενδυτικοί κολοσσοί όπως οι Silver Lake, Tiger Global, Sequoia Capital και Mubadala Investment Co. έδωσαν τότε ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και -όπως αποδείχτηκε- τη διατηρούν και την ανανεώνουν.

Η Getir, που ιδρύθηκε το 2015 στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες startup στον κλάδο του delivery παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε τρεις ηπείρους, και στις 81 πόλεις της Τουρκίας και σε 48 πόλεις στην Ευρώπη.

Εκτός από την Τουρκία, έχει σήμερα παρουσία σε επτά ευρωπαϊκές αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ολλανδία και Τουρκία), ενώ το 2021 επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Σικάγο).

Σήμερα το στοίχημα της Getir παραμένει η αμερικανική αγορά: «Ένας καλός μπασκετμπολίστας στο τέλος θέλει να παίξει στο ΝΒΑ και το ΝΒΑ είναι στις ΗΠΑ. Παίξαμε μπάσκετ στην Τουρκία και μετά στην EuroLeague. Και τώρα είναι ώρα να δείξουμε τις ικανότητές μας και να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε στο ΝΒΑ», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Getir, Nazim Salur, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Η τουρκική νεοφυής βιομηχανία

Το τουρκικό οικοσύστημα είχε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το καλύτερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών, ενώ έκανε δυναμικό ξεκίνησα και στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα με το ecosystem monitor, startups.watch, οι τουρκικές νεοφυείς εταιρείες συγκέντρωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 το ποσό-ρεκόρ του 1,4 δισ. δολ. από 140 επενδυτικούς γύρους. Αιχμή του χρηματοδοτικού δόρατος υπήρξαν startups, που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) και τα τυχερά παιχνίδια.

Σχεδόν το 90% της χρηματοδότησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατευθύνθηκε σε έξι startups, οι οποίες αποτελούν τη βαριά νεοφυή βιομηχανία της Τουρκίας. Πρόκειται για την Getir, που σήκωσε 768 εκατ. δολ), την Dream Games, που έλαβε χρηματοδότηση 255 εκατ. δολ.), την Insider με 121 εκατ. δολ., την Spyke Games, που άντλησε 50 εκατ. δολ.), και την  Param Group & Rubibrands με 23 εκατ. δολ.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά κινητικές σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων ήταν οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Τουρκίας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του fintech, οι οποίες πέτυχαν 23 επενδυτικές συμφωνίες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας περίπου 63 εκατ. δολάρια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...