Οι μονόκεροι και τα decacorns μπορούν να σώσουν την οικονομία της Τουρκίας;

- Advertisement -
  • της Νατάσας Φραγκούλη

Εν μέσω μιας οικονομίας που καταρρέει, με εμπορικά ελλείμματα που εκτινάσσονται, πληθωρισμό που καλπάζει και διογκούμενη έκθεση σε ξένο συνάλλαγμα, την τιμή της τουρκικής οικονομίας φαίνεται να διασώζει ένας τομέας: οι startups.

Έχοντας ξεκινήσει το 2022 με το δεξί, οι νεοφυείς εταιρείες της γείτονος, με μπροστάρηδες επιχειρήσεις decacorns (σ.σ. με αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολάρια), όπως η εταιρεία quick commerce Getir, γράφουν σήμερα ιστορία.

Σύμφωνα το τουρκικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, έξι τουρκικές startups έχουν ξεπεράσει σήμερα το επίπεδο του «μονόκερου», έχοντας αποτιμήσεις άνω του 1 δισ. δολ. Μάλιστα, δύο εξ αυτών, οι Getir και Trendyol συμπεριλαμβάνονται πλέον στον κατάλογο των decacorns.

Το πετράδι στο στέμμα του τουρκικού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι -χωρίς αμφιβολία- η Getir, η οποία πρόσφατα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή decacorn startup υπερ-ταχείας παράδοσης ειδών σουπερμάρκετ. Η τουρκική startup σήκωσε τον Μάρτιο νέα χρηματοδότηση, ύψους στα 768 εκατ. δολ., ανεβάζοντας την αξία της στα περίπου 12 δισ. δολ.

Του νέου γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η γνωστή Mubadala Investment Company, ενώ στην επένδυση συμμετείχαν τα Abu Dhabi Growth Fund και  Alpha Wave Global, το venture capital Sequoia Capital και το αμερικάνικο hedge fund Tiger Global.

Από Λονδίνο μέχρι Νέα Υόρκη

Η νέα χρηματοδότηση ήρθε να δώσει συνέχεια σε ένα σερί τριών διαδοχικών γύρων το 2021, οι οποίες εισέφεραν στα ταμεία της τουρκικής επιχείρησης περί το 1 δισ. δολάρια Επενδυτικοί κολοσσοί όπως οι Silver Lake, Tiger Global, Sequoia Capital και Mubadala Investment Co. έδωσαν τότε ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και -όπως αποδείχτηκε- τη διατηρούν και την ανανεώνουν.

Η Getir, που ιδρύθηκε το 2015 στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες startup στον κλάδο του delivery παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε τρεις ηπείρους, και στις 81 πόλεις της Τουρκίας και σε 48 πόλεις στην Ευρώπη.

Εκτός από την Τουρκία, έχει σήμερα παρουσία σε επτά ευρωπαϊκές αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ολλανδία και Τουρκία), ενώ το 2021 επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Σικάγο).

Σήμερα το στοίχημα της Getir παραμένει η αμερικανική αγορά: «Ένας καλός μπασκετμπολίστας στο τέλος θέλει να παίξει στο ΝΒΑ και το ΝΒΑ είναι στις ΗΠΑ. Παίξαμε μπάσκετ στην Τουρκία και μετά στην EuroLeague. Και τώρα είναι ώρα να δείξουμε τις ικανότητές μας και να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε στο ΝΒΑ», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Getir, Nazim Salur, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Η τουρκική νεοφυής βιομηχανία

Το τουρκικό οικοσύστημα είχε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, το καλύτερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών, ενώ έκανε δυναμικό ξεκίνησα και στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα με το ecosystem monitor, startups.watch, οι τουρκικές νεοφυείς εταιρείες συγκέντρωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 το ποσό-ρεκόρ του 1,4 δισ. δολ. από 140 επενδυτικούς γύρους. Αιχμή του χρηματοδοτικού δόρατος υπήρξαν startups, που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) και τα τυχερά παιχνίδια.

Σχεδόν το 90% της χρηματοδότησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατευθύνθηκε σε έξι startups, οι οποίες αποτελούν τη βαριά νεοφυή βιομηχανία της Τουρκίας. Πρόκειται για την Getir, που σήκωσε 768 εκατ. δολ), την Dream Games, που έλαβε χρηματοδότηση 255 εκατ. δολ.), την Insider με 121 εκατ. δολ., την Spyke Games, που άντλησε 50 εκατ. δολ.), και την  Param Group & Rubibrands με 23 εκατ. δολ.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά κινητικές σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων ήταν οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Τουρκίας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του fintech, οι οποίες πέτυχαν 23 επενδυτικές συμφωνίες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας περίπου 63 εκατ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θεωρείται καλή εικόνα τηλεόρασης;

Όταν μιλάμε για «καλή εικόνα» σε μια τηλεόραση, οι...

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη & Kinsen: Πρώτη φορά πραγματοποίησε Πασχαλινό Bazaar 2026 με την ΕΛΕΠΑΠ...

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, εδώ και 104 χρόνια έχει...

COSMOTE TV: Απρίλιος με την 4η σεζόν του «From» και το «Dracula» με τους...

Ο Απρίλιος έρχεται στην COSMOTE TV φέρνοντας την 4η...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων, με νέο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα

Με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων...

Η Cisco προχωρά σε μια σημαντική διοικητική τοποθέτηση, ενισχύοντας τη δραστηριότητά της στη ΝΑ Ευρώπη

Η Cisco ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Παναγιώτη Γκολέμη...

Δράση και αδρεναλίνη με «She Rides Shotgun» στη ζώνη Sunday Premiere της Nova

Την ταινία δράσης «She Rides Shotgun» («Ο Τιμωρός» 2025,...

Τηλεοπτική πειρατεία στη Θεσσαλονίκη: Έφοδοι, κατασχέσεις και «μαύρο» στην EuroLeague

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της τηλεοπτικής πειρατείας καταγράφηκε στη...